Kompot wiśniowy na zimę: przepisy z jabłkiem, gruszką, brzoskwinią, winogronami, porzeczkami, mrożonymi owocami +

Przepisy na kompot wiśniowy: prosty i zdrowy napój z jagodami, owocami, przyprawami

Zwykle kompot gotuje się z całych, gęstych owoców. Gdy owoce są twarde, pestkę można usunąć. W zależności od koloru skórki może to być kompot czerwony, pomarańczowy lub żółty.

Korzyści i przeciwwskazania

Miąższ soczystej śliwki to smaczny i zdrowy produkt roślinny. Nawet po obróbce cieplnej większość witamin i pierwiastków jest zachowana w owocach. Owoce nie odparowują, nie gotują się przez długi czas, a podczas utrwalania dają napojowi wszystkie przydatne substancje. Dzięki temu zimą bez problemu uzupełnisz w organizmie zapas witamin i pierwiastków śladowych. Zawartość użytecznych substancji podano w tabeli.

Tabela – Przydatna kompozycja kompotu ze śliwek wiśniowych

Pogarszać Zawartość w 100 g, mg Korzyść
Potas 188 – Pobudza pracę serca;
– łagodzi skurcze, obrzęki;
– wspomaga funkcjonowanie mózgu
Wapń 27 – Wzmacnia kości i ściany naczyń;
– uczestniczy w tworzeniu białka;
– wspomaga krzepnięcie krwi
Fosfor 25 – Wspomaga układ mięśniowo-szkieletowy;
– wzmacnia szkliwo zębów;
– przyczynia się do prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu
Magnez 21 – stymuluje pracę mózgu;
– poprawia pamięć;
– łagodzi niepokój, poprawia nastrój
Sód 17 — Kontroluje równowagę wodno-kwasowo-zasadową;
– normalizuje pracę mięśni;
– wspomaga produkcję soku żołądkowego
Witamina C trzynaście – Wspomaga układ odpornościowy;
– wzmacnia paznokcie, odnawia komórki skóry i włosów;
– zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych
Żelazo 1,9 – Syntetyzuje szereg hormonów;
– przenosi tlen w całym ciele;
– Pomaga przyswajać witaminy z grupy B
Witamina PP 0,5 – Normalizuje funkcjonowanie układu nerwowego;
– utrzymuje optymalny poziom cholesterolu;
– uczestniczy w przemianie materii
Witamina E 0,3 – Wspomaga szybką regenerację tkanek;
– wspomaga odporność;
– bierze udział w syntezie hormonów

Ze względu na wysoką zawartość kwasu świeże owoce nie są polecane osobom cierpiącym na wysoką kwasowość żołądka. Słodkie kompoty są przeciwwskazane w cukrzycy.

Kompot wiśniowy na zimę: 15 opcji

Przepisy na kompot wiśniowo-śliwkowy na zimę na trzylitrowy słoik przygotowywane są według jednego algorytmu. Syrop gotuje się z wrzącej wody i granulowanego cukru, którym wylewa się czyste owoce ułożone w pojemnikach. Możesz zrobić inaczej: włożyć jagody i owoce do słoika, przykryć cukrem i zalać wrzątkiem.

Naturalnymi konserwantami są cukier, kwas owocowy i jagodowy, sok z cytryny, dzięki czemu można obejść się bez sterylizacji. Przed ułożeniem składników zaleca się umyć pojemnik wewnątrz i na zewnątrz i wyparzyć wrzątkiem.

Klasyczny

Opis. Możesz przygotować prosty kompot z dowolnej odmiany śliwki wiśniowej. Im bardziej kwaśny owoc, tym więcej cukru granulowanego będzie potrzebne (choć to kwestia gustu). Możesz mieszać różne odmiany o tej samej dojrzałości. Składniki są przeznaczone na trzy litry kompotu.

Czego potrzebujesz:

  • śliwka wiśniowa – 500 g;
  • cukier – 700 g;
  • woda – 2,5 litra.

Jak gotować

  • Owoce opłukać i nakłuć wykałaczką, aby z miąższu oddała większość soków.
  • Dozuj do sterylnych pojemników.
  • Zagotuj wodę, wlej do środka.
  • Zamknij słoiki nylonowymi wieczkami i odstaw na 12 godzin.
  • Ostrożnie spuść płyn do rondla (możesz użyć pokrywki z otworami) i umieść na kuchence.
  • Wsyp cukier, rozpuść ziarna, poczekaj na zagotowanie.
  • Wrzący syrop wlać do pojemnika do przechowywania.
  • Zwiń kluczem, odłóż do góry nogami do ostygnięcia.
  • Możesz użyć pojemników o dowolnej wielkości. Jednak składniki są zawsze równomiernie rozłożone i zajmują około jednej trzeciej słoika.

    Pomarańczowy

    Opis. Piękny i pachnący kompot pozyskiwany jest ze śliwki wiśniowej i pomarańczy. Do smaku dodaje się przyprawy. Dostosuj ilość cukru pudru do kwasowości owoców.

    Czego potrzebujesz:

    • owoce śliwki – 300 g;
    • pomarańczowy – 200 g;
    • cukier – 200 g;
    • woda – 2,5 l;
    • anyż – trzy sztuki;
    • laska cynamonu;
    • goździk – trzy pąki.

    Jak gotować

  • Dobrze wypłucz wszystkie składniki.
  • Pokrój pomarańcze w krążki o grubości około centymetra, usuń pestki.
  • Soczyste owoce nakłuć wykałaczką.
  • Włóż owoce do słoików.
  • Zagotuj płyn, dodaj cukier, dodaj przyprawy.
  • Poczekaj na zagotowanie, odcedź i wlej do pojemników.
  • Zwiń i ostudź.
  • Cytrynowy

    Opis. Zaleca się spożywanie dojrzałych owoców i dostosowanie ilości cukru do smaku.

    Czego potrzebujesz:

    • śliwka wiśniowa – 200 g;
    • cytryna – 30 g;
    • rodzynki – 50 g;
    • cukier granulowany – 100 g;
    • woda – 1,5 l.

    Jak gotować

  • Opłucz, wyrzuć zepsute owoce, oderwij ogonki.
  • Cytrynę pokroić w plasterki, wyjąć pestki.
  • Zagotować wodę.
  • Owoce śliwki wiśniowej nakłuć w kilku miejscach.
  • Zanurz we wrzącym płynie na pięć minut i spłucz pod zimną wodą.
  • Włóż to do banku.
  • Top z ćwiartkami cytryny i rodzynkami.
  • Wlej cukier do bulionu i ponownie zagotuj, rozpuszczając ziarna cukru.
  • Wlej owoce i jagody, zwiń pojemnik.
  • Morela

    Opis. Piękny napój uzyskuje się z dwóch odmian śliwki wiśniowej z owocami moreli. Możesz wziąć więcej niektórych owoców, a innych mniej. Kompot morelowy o kwaśnym smaku jest słodszy i delikatniejszy niż kompot śliwkowy z nutami moreli. Po schłodzeniu możesz odcedzić napój i podać.

    Czego potrzebujesz:

    • morele – 150 g;
    • czerwona śliwka wiśniowa – 150 g;
    • śliwka żółta wiśniowa – 150 g;
    • cukier – 200 g;
    • woda – 2,5 litra.

    Jak gotować

  • Opłucz, usuń gałązki i łodygi.
  • Owoce czerwone i żółte nakłuć, usunąć pestki moreli.
  • Tak przygotowane owoce wrzuć na patelnię.
  • Wlej wodę i włóż do pieca.
  • Poczekaj na zagotowanie i gotuj przez 15-20 minut na małym ogniu.
  • Wsyp cukier, wymieszaj, wyłącz palnik.
  • Łyżką cedzakową podzielić owoce na miski.
  • Wlej kompot i zwiń słoiki.
  • Aby dokładnie określić ilość płynu, składniki ułożone w słoikach napełnij czystą wodą. Następnie wlej go do rondla i ugotuj kompot z powstałej objętości. Zaleca się dodanie 100-200 ml, ponieważ część wilgoci wyparuje podczas gotowania.

    Karmazynowy

    Opis. Słodko-kwaśny napój można uwarzyć z niedojrzałych owoców, biorąc nieco więcej cukru. Zaleca się dodać agrest lub jeżyny, a także pachnące przyprawy – cynamon, wanilia, anyż gwiazdkowaty.

    Czego potrzebujesz:

    • śliwka wiśniowa – 200 g;
    • maliny – 200 g;
    • woda – 2,7 l;
    • gałązki mięty – do smaku;
    • cukier – 250 g.

    Jak gotować

  • Posortuj owoce i jagody, dobrze opłucz pod zimnym strumieniem.
  • Do słoika wlej składniki razem z miętą.
  • Zagotuj płyn.
  • Wsyp cukier, całkowicie rozpuść.
  • Gorący syrop wlej do słoika i zwiń pojemnik.
  • Brzoskwinia

    Opis. Jasnożółty kompot brzoskwiniowy można przygotować z nektarynek. Wybieraj tylko dojrzałe, soczyste owoce. Napój ma delikatny słodki smak.

    Czego potrzebujesz:

    • śliwka wiśniowa – 400 g;
    • brzoskwinia – dwa lub trzy kawałki;
    • cukier – 250 g;
    • woda – 2,5 litra.

    Jak gotować

  • Owoce umyć, nakłuć widelcem lub wykałaczką.
  • Pokrój miąższ brzoskwiniowy na plasterki, wyrzuć rdzeń kostny.
  • Przygotowane składniki włóż do czystych, suchych słoików.
  • Wlej cukier.
  • Zagotuj wodę i wlej do pojemnika, aby przykryć owoce.
  • Przykryj szyjkę słoika ręcznikiem i odstaw na kilka minut.
  • Zagotuj pozostały płyn i całkowicie napełnij pojemniki.
  • Zamknąć, pozostawić do ostygnięcia do góry nogami.
  • jabłko

    Opis. Kompot ze śliwki wiśniowej i jabłek przyrządza się prosto i szybko. Smak zależy od odmiany owoców i może wahać się od kwaśnego do miodowo-słodkiego.

    Czego potrzebujesz:

    • śliwka wiśniowa – 300 g;
    • jabłko – 400 g;
    • woda – 2,5 l;
    • cukier – 500 g.

    Jak gotować

  • Umyte owoce śliwki przekłuć.
  • Jabłka pokroić w ćwiartki, wyciąć nasiona.
  • Zagotuj wodę, dodaj cukier.
  • Rozpuść ziarna cukru i poczekaj, aż się zagotują.
  • Dodaj owoce, gotuj przez trzy do czterech minut.
  • Przykryj kompot pokrywką i pozwól mu parzyć przez pół godziny.
  • Włóż owoce łyżką cedzakową do słoików.
  • Wlej syrop i zwiń.
  • Kompot wiśniowy w słoikach w rękach kobiety

    Porzeczka

    Opis. Aby kompot miał piękny rubinowy odcień, zaleca się ciemną, liliową śliwkę wiśniową. Napój jest nasycony witaminami potrzebnymi zimą. Do gotowania możesz użyć mrożonych owoców i jagód.

    Czego potrzebujesz:

    • śliwka wiśniowa – 80 g;
    • jabłka – 200 g;
    • czarna porzeczka – 200 g;
    • cukier – 150 g;
    • woda – 3 l.

    Jak gotować

  • Umyj owoce i jagody.
  • Małe jabłka pozostawić w całości, duże pokroić w plastry, usunąć pestki.
  • Włóż składniki do słoika.
  • Wlej cukier.
  • Zagotuj wodę i wlej do środka.
  • Wysterylizuj słoik pokrywką.
  • Przykręć, odłóż pojemnik do góry nogami i ostudź.
  • Gruszka

    Opis. Kompot gruszkowy ma delikatny miodowy smak. Kwas cytrynowy pomoże nie tylko utrzymać napój przez długą zimę, ale także nada charakterystyczną kwaskowatość.

    Czego potrzebujesz:

    • śliwka wiśniowa – 300 g;
    • gruszka – 300 g;
    • cukier – 250 g;
    • woda – 3 l;
    • kwas cytrynowy – pół łyżeczki;
    • mięta – jedna gałąź.

    Jak gotować

  • Owoce opłukać, przebić w kilku miejscach wykałaczką lub widelcem.
  • Gruszkę pokroić w ćwiartki, wyciąć nasiona.
  • Liście mięty, owoce włożyć do pojemników.
  • Zagotuj wodę, napełnij słoiki, przykrywając do połowy owoce.
  • Pozostaw do zaparzenia na pół godziny.
  • Odcedź płyn z powrotem do rondla.
  • Wlej cukier, kwas, poczekaj na zagotowanie.
  • Wlej do słoików, zwiń.
  • Wybieraj dojrzałe, ale jędrne owoce gruszki. Przejrzałe owoce stracą swój kształt podczas przechowywania, zmętnią napój i wywołają fermentację.

    wiśnia

    Opis. Dojrzałe owoce wiśni dobrze komponują się nie tylko ze śliwką wiśniową, ale także z innymi owocami i jagodami. Kompot można uzupełnić plastrami agrestu, jabłka lub gruszki. Napój będzie bardziej aromatyczny, jeśli dodasz laskę cynamonu i kilka goździków. Przed wsypaniem kompotu do słoików rozłóż przyprawy.

    Czego potrzebujesz:

    • śliwka wiśniowa – trzy szklanki;
    • wiśnia – trzy szklanki;
    • cukier – 450 g;
    • woda – 2,5 litra.

    Jak gotować

  • Umyj i osusz owoce.
  • Wlać do przygotowanych czystych pojemników.
  • Wlej płyn do rondla.
  • Dodaj cukier, dobrze wymieszaj, aż się rozpuści i zagotuj.
  • Wlej owoce, przekręć słoiki.
  • melon

    Opis. Niezwykłe połączenie daje kompot z miodowymi nutami. Zamiast jabłek możesz użyć kwasu cytrynowego jako środka konserwującego.

    Czego potrzebujesz:

    • śliwka wiśniowa – 150 g;
    • kwaśne jabłko – 300 g;
    • melon – 300 g;
    • cukier – 180 g;
    • woda – 1 l.

    Jak gotować

  • Opłucz owoce.
  • Śliwkę wiśniową nakłuć w kilku miejscach wykałaczką.
  • Jabłka obrać ze skórki, miąższ pokroić w plastry.
  • Skórkę jabłka namoczyć w wodzie.
  • Gotuj przez kwadrans, odcedź (skórki można złapać łyżką cedzakową).
  • Wlej granulowany cukier do bulionu, rozpuść.
  • Dodaj plasterki jabłka, gotuj przez osiem minut.
  • Dodaj owoce śliwki wiśniowej i poczekaj, aż się zagotują.
  • Pokrój miąższ melona w kostkę i umieść w pojemnikach.
  • Przełóż ugotowane owoce do słoików łyżką cedzakową.
  • Wlej syrop, zamknij pokrywką.
  • Cukinia

    Opis. Niezwykły kompot ze śliwki wiśniowej i cukinii na zimę okazuje się przezroczysty, piękny, smaczny. Kawałki cukinii nasączone syropem smakują jak ananasy z puszki. Składniki przeliczane są na litr kompotu.

    Czego potrzebujesz:

    • śliwka wiśniowa – 200 g;
    • cukinia – 200 g;
    • cukier – 50 g;
    • woda – 600 ml.

    Jak gotować

  • Umyj i osusz składniki.
  • Zrób dziury w owocach.
  • Cukinię pokroić w kostkę.
  • Przygotowane składniki umieść w sterylnym słoiku.
  • Zagotuj wodę, wlej do pojemnika.
  • Odstaw na dziesięć minut i odsącz z powrotem na patelnię.
  • Wsypać ziarna cukru, mieszać do rozpuszczenia.
  • Poczekaj, aż się zagotuje i gotuj przez dwie minuty.
  • Wlać do pojemnika, uszczelnić, odwrócić.
  • Do gotowania nadaje się zarówno młoda, jak i „stara” cukinia. W drugim przypadku lepiej odkleić skórę.

    Słoiki dwulitrowe z kompotem śliwkowo-wiśniowym

    Winogrono

    Opis. Na zimę można ugotować kompot ze śliwek wiśniowych i winogron z dowolnego rodzaju owoców. Nie trzeba łączyć białych winogron z żółtymi śliwkami. Możesz wziąć winogrona niebieskie, słodkie, kwaśne lub różowe i ciemną śliwkę wiśniową. Każda odmiana pachnie inaczej, więc otrzymujesz różne napoje do tego samego przepisu.

    Czego potrzebujesz:

    • winogrona – 200 g;
    • śliwka wiśniowa – 200 g;
    • cukier – 70 g;
    • woda – 300 ml.

    Jak gotować

  • Owoce umyć i wysuszyć.
  • Włóż do sterylnych suchych słoików (winogrona można zostawić na gałęzi).
  • Wlej cukier.
  • Zagotuj wodę i wlej do pojemników.
  • Wysterylizuj i zwiń.
  • Mrożona Śliwka Owocowa

    Opis. Wygodnie jest przygotować kompot z mrożonej śliwki wiśniowej i innych owoców śliwki zimą, jeśli nie ma gdzie przechowywać słoików, a w zamrażarce znajduje się torebka z owocami. Kompoty z mrożonych owoców można gotować przez cały rok, nie martwiąc się o zasady puszkowania.

    Czego potrzebujesz:

    • śliwka wiśniowa – 100 g;
    • duża śliwka – trzy sztuki;
    • dereń – 50 g;
    • skręt – 200 g;
    • cukier – 250 g;
    • woda – 1,5 l.

    Jak gotować

  • Zamrożone owoce opłucz, jeśli nie zostało to zrobione przed zamrożeniem.
  • Zagotować wodę.
  • Rozłóż przygotowane owoce.
  • Poczekaj pięć minut.
  • Wsyp cukier, delikatnie wymieszaj, aby ziarna cukru całkowicie się rozpuściły.
  • Doprowadzić do wrzenia.
  • Przykryj pokrywką i wyłącz palnik.
  • Pozostaw na kilka godzin.
  • Przecedź przez sito i podawaj.
  • Bez cukru

    Opis. Kompot nasycony wiśniowo-śliwkowy przygotowywany jest bez cukru. Napój może okazać się zbyt kwaśny, jeśli użyje się niedojrzałych owoców. Dlatego wybieraj tylko dojrzałe, soczyste owoce z dużą zawartością fruktozy w miąższu. Ze względu na brak konserwantów zaleca się sterylizację słoików oraz pasteryzację obrabianego przedmiotu.

    Czego potrzebujesz:

    • śliwka wiśniowa – 1 kg;
    • woda – 1 l.

    Jak gotować

  • Opłucz owoce, włóż do durszlaka.
  • Zagotuj płyn i zanurz owoce na pięć minut, a następnie natychmiast włóż do lodowatej wody.
  • Wlać do suchych sterylnych słoików.
  • Zagotować bulion owocowy i wlać do pojemników.
  • Pasteryzuj przez dziesięć minut i zwiń.
  • Kompot niesłodzony można przygotować w powolnej kuchence. Do miski wlej gorącą wodę (3 l), dodaj pączek goździków, przebite owoce. Włącz program „Gotowanie” na trzy do pięciu minut. Po sygnale wyjmij goździki i przelej kompot do słoików.

    Możesz wymyślić własny przepis na kompot śliwkowy wiśniowy, nie zapominając o zasadach przygotowania i puszkowania. Jeśli pojemniki nie są sterylizowane, lepiej przechowywać półfabrykaty w chłodnym miejscu. Dodaj cukier do smaku, smakując syrop podczas gotowania. Słodzony napój zawsze można rozcieńczyć, nawet podczas picia.

    Banki z konserwacją

    i porady

    Słoiki myjemy i pieczemy w piekarniku na 100 st. przez około 10 min.Wkładamy do słoików śliwkę wiśniową (ja robię 1/4 słoika), dodajemy 1,5 szklanki cukru i zalewamy wrzątkiem. Ostudzić do ciepłego stanu, następnie spuścić wodę do rondla, doprowadzić do wrzenia i ponownie zalać, odcedzić po 15 minutach, ponownie doprowadzić do wrzenia, zalać i zakorkować, przykryć słoiki kocem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia .

    Charlie, https://deti.mail.ru/forum/dosug/kulinarija/kompot_iz_alychi_krasnoj/

    W 3-litrowym słoiku ze śliwkami (1/3 objętości słoika). Pierwszy raz zalać wrzątkiem, przytrzymać przez 2-3 minuty. Wodę ze słoika odlać do rondla, dodać 2-3 szklanki cukru, zagotować, zalać wrzącym roztworem cukru i zawinąć pod metalową pokrywką. Odwróć się, owiń ciepłym kocem (stara kurtka)

    irina_A, https://www.u-mama.ru/forum/family/cook/235894/index.html

    I robię to: kładę jagody, owoce, cukier na wierzchu, potem gotuję wodę, natychmiast zwijam, obracam słoik w dłoniach, potrząsam nim, aby cukier się rozpuścił, i zawijam do góry nogami. Nie gotuję dwa razy wody i nie sterylizuję słoików, wszystko kosztuje ponad rok.

    Elena, http://slopal.ru/2010/08/31/śliwka/

    Syrop można ugotować kładąc tam liście wiśni (5-10 sztuk na litr), następnie wyciągnąć je i zalać śliwką, smak jest o wiele przyjemniejszy.Dodaję
    też trochę aronii, okazuje się, że jest urozmaicony.

    Siergiej, https://www.vkussovet.ru/recept/kompot-iz-slivyna-zimu

    Robię kompot na zimę. W 3 litrowym wysterylizowanym słoiku wlewam pokrojoną w kostkę cukinię, około szklanki, więcej + śliwka wiśniowa lub inne jagody, również szklanka. Następnie kubek cukru i wszystko zalewamy wrzątkiem i zwijamy. Odwracam słoik i pod „futrem”, czyli w ciepłym miejscu przez 12 godzin. Zimą otwierasz go, a cukinia wygląda jak ananas.

    Elena, https://www.baby.ru/community/view/125557/forum/post/37321112/

    Inne przepisy na napoje

    Kompot morelowy Kompot
    mandaryński
    Kawa z cynamonem i bitą śmietaną
    Kawa bez ekspresu do kawy, Turków lub ekspresu do kawy Kawa po
    turecku

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author