Kompot z aronii według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Pyszny kompot z aronii i jabłek

Sprzęt i przybory kuchenne: piekarnik elektryczny, rondel o pojemności co najmniej 4 litrów, waga kuchenna i inne przybory miarowe, deska do krojenia, kilka głębokich misek, ostry nóż, łyżka stołowa.

Składniki

składniki Proporcje
woda butelkowana 3 litry
jabłka 250g
aronia 150-200g
cukier granulowany 50-70 g

Gotowanie krok po kroku

  • Świeże jabłka w ilości 250 g dokładnie myje się pod bieżącą wodą, a następnie suszy papierowymi ręcznikami. Usuwamy rdzeń, nasiona i ewentualne uszkodzone miejsca. Owoce kroimy na małe cienkie kawałki i wysyłamy na patelnię, na której będziemy gotować kompot.

    Pokrój jabłka na kawałki i włóż do miski.

  • Aronia ok. 150-200 g jest dokładnie myta i wysyłana po jabłkach.

    Do jabłek dodać aronię.

  • Dodajemy tam również 50-70 g cukru pudru, w zależności od tego, jak słodki kompot wolisz. Zamiast cukru możesz bezpiecznie użyć płynnego miodu, ale w tym przypadku dodaj go do już ugotowanego i schłodzonego kompotu.

    Dodaj cukier.

  • Przygotowane składniki zalać 3 litrami wody butelkowanej.

    Wlej wodę do rondla.

  • Patelnię wysyłamy do pieca, gdzie doprowadzamy płyn do wrzenia. Okresowo mieszając kompot, gotuj na średnim ogniu przez 5-7 minut.

    Zagotuj kompot.

  • Po tym czasie wyłącz piec i pozostaw kompot pod pokrywką, aż całkowicie ostygnie.

    Patelnię przykrywamy pokrywką i pozwalamy zaparzyć kompot.

  • Schłodzony kompot przepuszczamy przez filtr z gazy i podajemy. Nie możesz filtrować kompotu, ale podawaj go z owocami i jagodami – to całkowicie zależy od twojego pragnienia.

    taki kompot z aronii okazuje się bardzo smaczny.

  • Przepis

    Ten film pokaże Ci cały proces gotowania kompotu z aronii i jabłek, zgodnie z instrukcjami przepisu, który opisano powyżej.

    Kompot wykonany według przedstawionej receptury można gotować o każdej porze roku, zarówno ze świeżych sezonowych jagód i owoców, jak i zimą z suszonych i mrożonych owoców. Taki napój okazuje się nie tylko smaczny i piękny, ale także bardzo przydatny, ponieważ aronia zawiera dużo witamin. Jeśli chcesz, podziel się swoimi przepisami na kompot z aronii, opisując je w komentarzach. Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author