
Sprzęt i przybory kuchenne: piekarnik elektryczny, rondel o pojemności co najmniej 4 litrów, waga kuchenna i inne przybory miarowe, deska do krojenia, kilka głębokich misek, ostry nóż, łyżka stołowa.
Składniki
składniki | Proporcje |
woda butelkowana | 3 litry |
jabłka | 250g |
aronia | 150-200g |
cukier granulowany | 50-70 g |
Gotowanie krok po kroku
Świeże jabłka w ilości 250 g dokładnie myje się pod bieżącą wodą, a następnie suszy papierowymi ręcznikami. Usuwamy rdzeń, nasiona i ewentualne uszkodzone miejsca. Owoce kroimy na małe cienkie kawałki i wysyłamy na patelnię, na której będziemy gotować kompot. 
Aronia ok. 150-200 g jest dokładnie myta i wysyłana po jabłkach. 
Dodajemy tam również 50-70 g cukru pudru, w zależności od tego, jak słodki kompot wolisz. Zamiast cukru możesz bezpiecznie użyć płynnego miodu, ale w tym przypadku dodaj go do już ugotowanego i schłodzonego kompotu. 
Przygotowane składniki zalać 3 litrami wody butelkowanej. 
Patelnię wysyłamy do pieca, gdzie doprowadzamy płyn do wrzenia. Okresowo mieszając kompot, gotuj na średnim ogniu przez 5-7 minut. 
Po tym czasie wyłącz piec i pozostaw kompot pod pokrywką, aż całkowicie ostygnie. 
Schłodzony kompot przepuszczamy przez filtr z gazy i podajemy. Nie możesz filtrować kompotu, ale podawaj go z owocami i jagodami – to całkowicie zależy od twojego pragnienia. 
Przepis
Ten film pokaże Ci cały proces gotowania kompotu z aronii i jabłek, zgodnie z instrukcjami przepisu, który opisano powyżej.
Kompot wykonany według przedstawionej receptury można gotować o każdej porze roku, zarówno ze świeżych sezonowych jagód i owoców, jak i zimą z suszonych i mrożonych owoców. Taki napój okazuje się nie tylko smaczny i piękny, ale także bardzo przydatny, ponieważ aronia zawiera dużo witamin. Jeśli chcesz, podziel się swoimi przepisami na kompot z aronii, opisując je w komentarzach. Smacznego!