Osobliwość kompotu z derenia kryje się nie tylko w jego niepowtarzalnym smaku. Napój może śmiało ubiegać się o tytuł magazynu witamin. Przywróci niedobory składników odżywczych i ochroni przed zimową beri-beri.
Korzyści i subtelności gotowania
Piękne podłużne jagody, mieniące się jak rubiny w promieniach słońca, rzadko są wykorzystywane jako surowiec do zbiorów zimowych. Dereń nie jest zbyt powszechny. Tymczasem jest niezwykle przydatny i może stać się namacalnym wsparciem zdrowia. Dlatego należy zwinąć kompot z derenia na zimę, przynajmniej w celach medycznych i rekreacyjnych. Napój jest w stanie zapewnić jednocześnie kilka ważnych efektów:
- zwiększyć odporność;
- wzmocnić naczynia krwionośne, serce;
- przywrócić hemoglobinę;
- aktywować metabolizm;
- stymulują trawienie;
- wzmocnić zęby, kości;
- poprawić funkcjonowanie wątroby, żółci;
- wzmacniają naturalną ochronę przeciwnowotworową;
- znormalizować widzenie.
W niektórych przypadkach zdrowy napój może zaszkodzić organizmowi. Kompot z derenia jest zabroniony w przypadku zmian wrzodziejących, zapalenia żołądka. Napój nie jest polecany osobom ze skłonnością do zaparć, czy cierpiącymi na wzmożoną krzepliwość krwi.
3 zasady gotowania
Jeśli zdecydujesz się ugotować kompot z derenia, najpierw przeczytaj trzy zalecenia. Pozwolą Ci przygotować nie tylko zdrowy, ale i apetyczny napój.
Kompot z derenia na zimę: wybór przepisów
Napój z derenia można konserwować na różne sposoby. Fani pachnących, świeżych zwrotów akcji pokochają sterylny kompot. A jeśli ta procedura powoduje trudności, wybierz przepis, który nie wymaga gotowania w puszkach. Nie zapomnij o możliwości łączenia derenia z innymi owocami i jagodami.
Szybko
Osobliwości. To przepis na kompot, zwinięty „w pośpiechu”. Szybkość gotowania jest podyktowana specjalnym gotowaniem, bez spuszczania wody. Jednocześnie wirowanie okazuje się skuteczne, a dzięki kwasowi cytrynowemu doskonale sprawdza się przez całą zimę, nawet w temperaturze pokojowej. Przepis zawiera składniki na litrowy słoik kompotu z derenia.
Składniki:
- dereń – 130-150 g;
- cukier – 120 g;
- woda – 850 ml;
- kwas cytrynowy – ćwierć łyżeczki.
Jak gotować
Ten napój, pomimo zalecanych proporcji, można ulepszyć według własnych upodobań. Zmieniając ilość cukru, możesz sprawić, że konserwa będzie bardziej kwaśna lub słodsza.
Z malinami
Osobliwości. Kompot z kukurydzy z malinami to prawdziwy ładunek witamin. Jeśli ugotujesz go bez rąbkowania, nie znajdziesz lepszego napoju tonizującego. A jeśli zdecydujesz się zachować na zimę, to w zimnych porach dostaniesz doskonałe narzędzie wspierające odporność.
Składniki:
- świeży dereń – 1 kg;
- maliny – 1 kg;
- cukier – 1,5 kg;
- woda – 3-4 l;
- sok z cytryny – 14 ml.
Jak gotować
Ze śliwką
Osobliwości. Połączenie derenia i śliwek nada kompotowi bardzo ciekawy i niezwykły smak. Oba owoce można zwijać razem z nasionami. Dzięki temu kompot stanie się bardziej nasycony. Ale jeśli planujesz używać śliwek do deserów, najlepiej od razu usunąć pestki.
Składniki:
- śliwki – 1,5 kg;
- dereń – 500 g;
- cukier – 500 g.
Jak gotować
z winogronami
Osobliwości. Innym oryginalnym i bardzo smacznym połączeniem jest połączenie winogron z dereniem. Napój zawiera wiele przydatnych substancji i jest w stanie chronić organizm przed niedoborem witamin w mroźne zimowe dni.
Składniki:
- winogrona – 250 g;
- dereń – 180 g;
- cukier – 220 g;
- woda – 1 l.
Jak gotować
Można użyć dowolnej odmiany winogron. Zielone jagody dodają smaku napojowi. A ciemne winogrona nadają kompotowi charakterystyczny fioletowy odcień. Aby uzyskać bardziej cierpki smak, zwiń jagody prosto z gałązkami.
Z jabłkiem (w powolnej kuchence)
Osobliwości. Wolnowar jest idealny do robienia kompotu. Możesz zaparzyć napój na co dzień lub przetrzeć na zimę. Kompot z kukurydzy i jabłek przygotowuje się w następujący sposób.
Składniki:
- dereń – 550 g;
- świeże jabłka – trzy owoce;
- cukier – 220 g;
- woda – 2,8 l.
Jak gotować
Jeśli latem włożysz do zamrażarki kilka pojemników z jagodami, możesz z łatwością ugotować mrożony kompot z derenia zimą, korzystając z przedstawionego przepisu.
z gruszką
Osobliwości. Sam kompot z derenia ma charakterystyczną kwaskowatość. Ale jeśli dodasz do tego gruszki, to smak zmienia się w niesamowity sposób. Kwas zostaje wygładzony, a sam napój nabiera bogatego aromatu.
Składniki:
- dereń – 500 g;
- gruszka – dwa lub trzy owoce;
- cukier – 230 g;
- woda – 2,5 litra.
Jak gotować
z pigwą
Osobliwości. Kompot Cornel z dodatkiem pigwy nabiera szczególnego smaku i aromatu. Napój o pięknym winnym kolorze, z lekką, subtelną kwaskowatością stanie się jednym z ulubionych środków profilaktycznych na sezonowe przeziębienia.
Składniki:
- pigwa – trzy sztuki;
- dereń – 250 g;
- cukier – 210 g;
- woda – 2,5 litra.
Jak gotować
Bez cukru
Osobliwości. Cukier jest popularnym konserwantem dżemów i kompotów. Ale czasami można bez tego gotować konserwację. Takie kompoty będą prawdziwym znaleziskiem dla osób cierpiących na cukrzycę czy otyłość. Aby zachować kwaśną jagodę bez cukru, potrzebujesz tylko wody.
Składniki:
- dereń – 1,5-1,8 kg;
- woda.
Jak gotować
Do kompotu możesz dodać swoje ulubione przyprawy lub przyprawy. Mięta, melisa są w stanie podkreślić smak napoju z derenia.
Z kości
Osobliwości. Kości derenia są nie mniej przydatne dla organizmu niż kwaśna miazga. Dlatego nie należy całkowicie odrzucać takich surowców. Kompot z nasion dereni zalecany jest jako lek w leczeniu hemoroidów, miażdżycy, żylaków. Napój poprawia krążenie mózgowe, działa uspokajająco. Aby zawsze mieć taki lek pod ręką, konieczne jest przygotowanie kości latem i dokładne ich wysuszenie.
Składniki:
- kości derenia – garść;
- woda – szklanka;
- miód – łyżeczka.
Jak gotować
Jeśli zamierzasz zadbać o swoje zdrowie, wysusz nie tylko kości, ale także jagody na zimę. W takim przypadku o każdej porze roku możesz przygotować pyszny kompot z suszonego derenia. Taki napój jest nie tylko zdrowy, ale ma też prawdziwy letni smak.
Inne przepisy na napoje
Kompot z cukinii Kompot z
wiśni Kompot z wiśni i
śliwki
Kompot z moreli Kompot z
mandarynek
Smacznego!