Kompot z derenia na zimę: przepisy z pigwą, gruszkami, malinami, jabłkami i bez cukru, bułki z suszonych, mrożonych surowców i nasion

Kompot z derenia na zimę: napój leczniczy o dominującej kwaskowatości

Osobliwość kompotu z derenia kryje się nie tylko w jego niepowtarzalnym smaku. Napój może śmiało ubiegać się o tytuł magazynu witamin. Przywróci niedobory składników odżywczych i ochroni przed zimową beri-beri.

Korzyści i subtelności gotowania

Piękne podłużne jagody, mieniące się jak rubiny w promieniach słońca, rzadko są wykorzystywane jako surowiec do zbiorów zimowych. Dereń nie jest zbyt powszechny. Tymczasem jest niezwykle przydatny i może stać się namacalnym wsparciem zdrowia. Dlatego należy zwinąć kompot z derenia na zimę, przynajmniej w celach medycznych i rekreacyjnych. Napój jest w stanie zapewnić jednocześnie kilka ważnych efektów:

  • zwiększyć odporność;
  • wzmocnić naczynia krwionośne, serce;
  • przywrócić hemoglobinę;
  • aktywować metabolizm;
  • stymulują trawienie;
  • wzmocnić zęby, kości;
  • poprawić funkcjonowanie wątroby, żółci;
  • wzmacniają naturalną ochronę przeciwnowotworową;
  • znormalizować widzenie.

W niektórych przypadkach zdrowy napój może zaszkodzić organizmowi. Kompot z derenia jest zabroniony w przypadku zmian wrzodziejących, zapalenia żołądka. Napój nie jest polecany osobom ze skłonnością do zaparć, czy cierpiącymi na wzmożoną krzepliwość krwi.

3 zasady gotowania

Jeśli zdecydujesz się ugotować kompot z derenia, najpierw przeczytaj trzy zalecenia. Pozwolą Ci przygotować nie tylko zdrowy, ale i apetyczny napój.

  • Kolor specjalny. Ci, którzy po raz pierwszy zwijają kompot z derenia, zawsze są zdezorientowani kolorem napoju. Jest całkowicie bezbarwny. Nie być zaskoczonym. Taką konserwację należy podawać przez dwa do trzech dni. Ten czas wystarczy, aby kompot nabrał charakterystycznego rubinowego odcienia.
  • Zachód słońca z kością. Dereń to wyjątkowa jagoda, z której usunięcie pestki jest prawie niemożliwe. Dlatego gotuj wiruje bezpośrednio z kością. Pamiętaj jednak, że okres przechowywania z kością nie przekracza jednego roku.
  • Wybór jagód. Aby przygotować napój, wybierz dojrzały dereń. Jednak nie przejrzałe. Zbyt miękkie surowce pękną i zmiażdżą podczas gotowania.
  • Kompot z derenia na zimę: wybór przepisów

    Napój z derenia można konserwować na różne sposoby. Fani pachnących, świeżych zwrotów akcji pokochają sterylny kompot. A jeśli ta procedura powoduje trudności, wybierz przepis, który nie wymaga gotowania w puszkach. Nie zapomnij o możliwości łączenia derenia z innymi owocami i jagodami.

    Szybko

    Osobliwości. To przepis na kompot, zwinięty „w pośpiechu”. Szybkość gotowania jest podyktowana specjalnym gotowaniem, bez spuszczania wody. Jednocześnie wirowanie okazuje się skuteczne, a dzięki kwasowi cytrynowemu doskonale sprawdza się przez całą zimę, nawet w temperaturze pokojowej. Przepis zawiera składniki na litrowy słoik kompotu z derenia.

    Składniki:

    • dereń – 130-150 g;
    • cukier – 120 g;
    • woda – 850 ml;
    • kwas cytrynowy – ćwierć łyżeczki.

    Jak gotować

  • Wybierz dojrzałe i jędrne jagody.
  • Opłucz je w zimnej wodzie.
  • Wysterylizuj słoik i zaparz pokrywkę wrzątkiem.
  • Wlej do niego dereń.
  • Następnie dodaj cukier do jagód.
  • Wlej kwas cytrynowy.
  • Zalej obrabiany przedmiot wrzącą wodą.
  • Zwiń pokrywkę.
  • Zamkniętą konserwę odwrócić, przykryć ciepłą ciemną szmatką i poczekać, aż ostygnie do temperatury pokojowej.
  • Ten napój, pomimo zalecanych proporcji, można ulepszyć według własnych upodobań. Zmieniając ilość cukru, możesz sprawić, że konserwa będzie bardziej kwaśna lub słodsza.

    Z malinami

    Osobliwości. Kompot z kukurydzy z malinami to prawdziwy ładunek witamin. Jeśli ugotujesz go bez rąbkowania, nie znajdziesz lepszego napoju tonizującego. A jeśli zdecydujesz się zachować na zimę, to w zimnych porach dostaniesz doskonałe narzędzie wspierające odporność.

    Składniki:

    • świeży dereń – 1 kg;
    • maliny – 1 kg;
    • cukier – 1,5 kg;
    • woda – 3-4 l;
    • sok z cytryny – 14 ml.

    Jak gotować

  • Dokładnie opłucz dereń.
  • Posortuj maliny, zanurz w durszlaku i opłucz pod bieżącą chłodną wodą, osusz jagody.
  • Włóż surowce do rondla.
  • Ze szklanki wody i całego cukru zagotuj syrop.
  • Schłodź to.
  • Jagody polać syropem.
  • Pozostaw patelnię w zimnym miejscu na siedem do ośmiu godzin.
  • Po upływie czasu wlej pozostałą wodę do przedmiotu obrabianego.
  • Przenieś pojemnik do ognia.
  • Doprowadzić do wrzenia.
  • Wlej sok z cytryny.
  • Wlej napój do sterylnych słoików.
  • Zamknij pokrywkami.
  • Odwróć pojemnik do góry nogami, przykryj kocem i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
  • Ze śliwką

    Osobliwości. Połączenie derenia i śliwek nada kompotowi bardzo ciekawy i niezwykły smak. Oba owoce można zwijać razem z nasionami. Dzięki temu kompot stanie się bardziej nasycony. Ale jeśli planujesz używać śliwek do deserów, najlepiej od razu usunąć pestki.

    Składniki:

    • śliwki – 1,5 kg;
    • dereń – 500 g;
    • cukier – 500 g.

    Jak gotować

  • Sterylizuj słoiki i pokrywki.
  • Dereń i śliwki umyć, owoce osuszyć.
  • W razie potrzeby oddziel śliwki i usuń pestki.
  • Ułóż surowce w bankach.
  • Napełnij obrabiany przedmiot wrzącą wodą.
  • Odczekaj 20 minut, a następnie spuść płyn.
  • Wlej cukier do odsączonej wody.
  • Wlać półfabrykat dereń-śliwka wrzącym syropem.
  • Pozostaw na 15 minut i ponownie odcedź.
  • Zagotuj napój.
  • Wlać słoiki z surowcami jagodowymi po raz trzeci, ostatni.
  • Zwiń od razu.
  • z winogronami

    Osobliwości. Innym oryginalnym i bardzo smacznym połączeniem jest połączenie winogron z dereniem. Napój zawiera wiele przydatnych substancji i jest w stanie chronić organizm przed niedoborem witamin w mroźne zimowe dni.

    Składniki:

    • winogrona – 250 g;
    • dereń – 180 g;
    • cukier – 220 g;
    • woda – 1 l.

    Jak gotować

  • Umyj kiście winogron, umyj dereń.
  • Sterylizuj pojemniki i pokrywki.
  • Wyślij dereń z winogronami do słoika, pojemnik powinien być pełny w jednej trzeciej.
  • Zagotuj wodę, zalej jagody.
  • Odczekaj 15-20 minut.
  • Następnie wlej wodę do rondla.
  • Dodaj cukier.
  • Gotuj syrop przez pięć do siedmiu minut.
  • Wlej napój do słoika z jagodami.
  • Zwiń hermetycznie.
  • Odwróć słoik do góry nogami, przykryj kocem.
  • Można użyć dowolnej odmiany winogron. Zielone jagody dodają smaku napojowi. A ciemne winogrona nadają kompotowi charakterystyczny fioletowy odcień. Aby uzyskać bardziej cierpki smak, zwiń jagody prosto z gałązkami.

    Kompot z kukurydzy w słoiku na stole

    Z jabłkiem (w powolnej kuchence)

    Osobliwości. Wolnowar jest idealny do robienia kompotu. Możesz zaparzyć napój na co dzień lub przetrzeć na zimę. Kompot z kukurydzy i jabłek przygotowuje się w następujący sposób.

    Składniki:

    • dereń – 550 g;
    • świeże jabłka – trzy owoce;
    • cukier – 220 g;
    • woda – 2,8 l.

    Jak gotować

  • Dobrze opłucz dereń i jabłka.
  • Pokrój owoce na małe kawałki.
  • Zanurz gotowe surowce w misce multicooker.
  • Masę jagodowo-owocową zalać zwykłą wodą.
  • Możesz użyć wrzącej wody, dzięki czemu więcej witamin zostanie zachowanych, a woda szybciej się zagotuje.
  • Wlej cukier.
  • Ustaw tryb „Gaszenie” na jedną godzinę.
  • Gotowy napój wlej do sterylnych słoików, sterylizuj przez pięć do siedmiu minut i zwiń na zimę.
  • Jeśli latem włożysz do zamrażarki kilka pojemników z jagodami, możesz z łatwością ugotować mrożony kompot z derenia zimą, korzystając z przedstawionego przepisu.

    z gruszką

    Osobliwości. Sam kompot z derenia ma charakterystyczną kwaskowatość. Ale jeśli dodasz do tego gruszki, to smak zmienia się w niesamowity sposób. Kwas zostaje wygładzony, a sam napój nabiera bogatego aromatu.

    Składniki:

    • dereń – 500 g;
    • gruszka – dwa lub trzy owoce;
    • cukier – 230 g;
    • woda – 2,5 litra.

    Jak gotować

  • Dereń umyć w zimnej wodzie.
  • Pokrój czyste gruszki na średniej wielkości kawałki.
  • Jeśli używasz twardych owoców, najpierw zanurz je we wrzącej wodzie na kilka minut.
  • W wysterylizowanych słoikach połóż dereń, kawałki gruszek.
  • Wlej cukier.
  • Zagotować wodę.
  • Napełnij nim słoiki do połowy.
  • Zamknij pojemnik pokrywkami, pozostaw na 15-20 minut.
  • W tym czasie zagotuj nową wodę.
  • Gdy płyn się zagotuje, dodaj go do słoików na samą górę.
  • Zwiń od razu.
  • Odwróć słoiki do góry nogami i przykryj kocem.
  • z pigwą

    Osobliwości. Kompot Cornel z dodatkiem pigwy nabiera szczególnego smaku i aromatu. Napój o pięknym winnym kolorze, z lekką, subtelną kwaskowatością stanie się jednym z ulubionych środków profilaktycznych na sezonowe przeziębienia.

    Składniki:

    • pigwa – trzy sztuki;
    • dereń – 250 g;
    • cukier – 210 g;
    • woda – 2,5 litra.

    Jak gotować

  • Pigwę obrać, podzielić na połówki, usunąć wszystkie pestki.
  • Pokrój owoce na małe kawałki.
  • Zanurz dereń i pigwę w przygotowanych sterylnych słoikach.
  • Na patelnię wlej wodę, dodaj cukier i zagotuj płyn.
  • Słoiki zalać surowcami z gotowym syropem.
  • Przykryj pokrywkami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia na noc.
  • Następnego dnia wlej zaparzany napój do rondla.
  • Do syropu dodaj około pół litra czystej wody.
  • Doprowadź napój do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 35-40 minut.
  • Gotujący kompot wlać do słoików z owocami.
  • Zamknąć natychmiast.
  • Kompot z derenia w trzylitrowym słoiku

    Bez cukru

    Osobliwości. Cukier jest popularnym konserwantem dżemów i kompotów. Ale czasami można bez tego gotować konserwację. Takie kompoty będą prawdziwym znaleziskiem dla osób cierpiących na cukrzycę czy otyłość. Aby zachować kwaśną jagodę bez cukru, potrzebujesz tylko wody.

    Składniki:

    • dereń – 1,5-1,8 kg;
    • woda.

    Jak gotować

  • Dokładnie umyj słoiki z pokrywkami.
  • Opłucz jagody, usuń wszelkie zanieczyszczenia, wysusz surowce.
  • Zanurz dereń w słoikach, spadając do góry o około 3-4 cm.
  • Wypełnij puste miejsca wodą do samej szyi.
  • Postaw garnek z wodą na ogniu.
  • Włóż ręcznik do środka i połóż na nim słoiki derenia.
  • Sterylizacja rozpocznie się od momentu zagotowania wody w pojemniku ze słoikami.
  • Musisz gotować konserwację przez 25 minut.
  • Podczas sterylizacji bardzo ostrożnie widelcem podnieś pokrywkę i wypuść parę.
  • Po zabiegu usuń banki i zwiń je.
  • Do kompotu możesz dodać swoje ulubione przyprawy lub przyprawy. Mięta, melisa są w stanie podkreślić smak napoju z derenia.

    Z kości

    Osobliwości. Kości derenia są nie mniej przydatne dla organizmu niż kwaśna miazga. Dlatego nie należy całkowicie odrzucać takich surowców. Kompot z nasion dereni zalecany jest jako lek w leczeniu hemoroidów, miażdżycy, żylaków. Napój poprawia krążenie mózgowe, działa uspokajająco. Aby zawsze mieć taki lek pod ręką, konieczne jest przygotowanie kości latem i dokładne ich wysuszenie.

    Składniki:

    • kości derenia – garść;
    • woda – szklanka;
    • miód – łyżeczka.

    Jak gotować

  • Włóż kości na suchą patelnię i smaż na złoty kolor.
  • Schłodzić surowiec.
  • Włóż do młynka do kawy i dokładnie zmiel na proszek.
  • Użyj otrzymanych surowców jako kawy.
  • Do kubka wsyp łyżkę proszku, zalej wrzątkiem.
  • Dodaj miód, aby osłodzić napój.
  • Jeśli zamierzasz zadbać o swoje zdrowie, wysusz nie tylko kości, ale także jagody na zimę. W takim przypadku o każdej porze roku możesz przygotować pyszny kompot z suszonego derenia. Taki napój jest nie tylko zdrowy, ale ma też prawdziwy letni smak.

    Inne przepisy na napoje

    Kompot z cukinii Kompot z
    wiśni Kompot z wiśni i
    śliwki
    Kompot z moreli Kompot z
    mandarynek

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author