Sprzęt i przybory kuchenne: głęboki rondel, deska do krojenia, nóż, karafka, sitko.
Składniki
Pigwa | 4 rzeczy. (wielki) |
Dzika róża | 150 gramów |
Woda | 5 litrów |
Cukier | 350-400g |
Gotowanie krok po kroku
Czy wiedziałeś? Aby urozmaicić smak, do kompotu można dodać suszone owoce, jabłka, cynamon, wiśnie, morele, śliwki wiśniowe, porzeczki, liście mięty i inne ulubione składniki.
Oprócz kompotu bardzo popularne jest w naszej okolicy inne danie, galaretka. Nie możesz powiedzieć, czy to napój, czy jedzenie. Ale to nie jest takie ważne, kiedy można delektować się lepką owocową masą i wygrzebywać łyżką kawałki składników. Zastanówmy się, jak gotować galaretkę z tych samych produktów.
Przepis
Możesz również zapoznać się z przepisem na zrobienie kompotu z pigwy przy użyciu. Szczegółowo przeanalizuje każdy etap gotowania i podawania napoju.
Teraz już wiesz, jak zrobić pyszny i zdrowy kompot z pigwy i dzikiej róży z zaledwie czterech składników. A jeśli podasz go z kilkoma kostkami lodu, łatwo może uchodzić za niezwykły koktajl, który wczasowicze leniwie popijają nad brzegiem morza. Czy kiedykolwiek wcześniej robiłeś napoje z pigwy? A jak dzika róża była wykorzystywana do celów kulinarnych? Napisz o tym w komentarzach. Napisz również, jeśli masz uwagi, uzupełnienia lub pochwały do przepisu. Dziękuję za uwagę i smacznego!