Kompot z dzikiej róży według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Kompot z dzikiej róży z pigwą - bardzo smaczny i niesamowicie zdrowy

Sprzęt i przybory kuchenne:  głęboki rondel, deska do krojenia, nóż, karafka, sitko.

Składniki

Pigwa 4 rzeczy. (wielki)
Dzika róża 150 gramów
Woda 5 litrów
Cukier 350-400g

Gotowanie krok po kroku

  • Myjemy owoce pigwy i dziką różę pod bieżącą wodą. Pigwę pokroić w ćwiartki i włożyć do głębokiego rondla. Włóż jagody w całości.

    Pigwę pokrojoną na kawałki wkładamy do rondla, zasypiamy róże.

  • Zalej składniki wodą, dodaj 350-400 g cukru i wymieszaj.

    Napełnij wszystko wodą, dodaj cukier.

  • Gotuj kompot przez 5 minut, a następnie wyłącz kuchenkę.

    Zagotuj kompot i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.

  • Przykryj patelnię pokrywką i pozwól kompotowi parzyć przez 3-4 godziny.

    Kompot należy podawać przez 3-4 godziny.

  • Po upływie czasu gotowy kompot wsypujemy do karafki lub innego wygodnego pojemnika. Najlepiej podawać schłodzone. Jeśli chcesz uzyskać przezroczysty kompot bez nadmiaru pulpy, przecedź go przez sito. Do dekoracji używamy plasterka cytryny lub pomarańczy, gałązki mięty i pięknej tuby.

    Taki kompot z dzikiej róży jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy.

  • Czy wiedziałeś?  Aby urozmaicić smak, do kompotu można dodać suszone owoce, jabłka, cynamon, wiśnie, morele, śliwki wiśniowe, porzeczki, liście mięty i inne ulubione składniki.

    Oprócz kompotu bardzo popularne jest w naszej okolicy inne danie, galaretka. Nie możesz powiedzieć, czy to napój, czy jedzenie. Ale to nie jest takie ważne, kiedy można delektować się lepką owocową masą i wygrzebywać łyżką kawałki składników. Zastanówmy się, jak gotować galaretkę z tych samych produktów.

  • Pigwę obrać i pokroić na małe kawałki. Najlepiej zabierać owoce dzikiej róży starte z cukrem, ponieważ zostaną już oczyszczone z nasion i włosów, ale zachowają swój smak i aromat.

    W przypadku tego przepisu lepiej wziąć startą różę.

  • Wkładamy pigwę do rondla, napełniamy wodą i podpalamy na średnim poziomie. Gdy woda się zagotuje dodać 120 g cukru i 10 g cukru waniliowego, wymieszać i ponownie zagotować.

    Doprowadzić pigwę do wrzenia, dodać cukier.

  • Pigwę łączymy z mieloną różą i mieszamy na kleik za pomocą blendera.

    Owoce jagodami przerywamy blenderem.

  • Wkładamy masę owocową na patelnię i ponownie gotujemy.

    Wkładamy owoce na patelnię i gotujemy.

  • W 100 ml wody rozcieńczamy 2 łyżki. l. skrobię i powoli wlewać na patelnię, cały czas mieszając.

    W cienkim strumieniu wprowadzamy skrobię rozcieńczoną w wodzie.

  • Po raz ostatni doprowadzić miksturę do wrzenia, następnie zdjąć z ognia i odstawić na 10 minut. Gęsty pachnący napój jest gotowy. Podać schłodzone.

    Kissel jest gotowy.

  • Przepis

    Możesz również zapoznać się z przepisem na zrobienie kompotu z pigwy przy użyciu. Szczegółowo przeanalizuje każdy etap gotowania i podawania napoju.

    Teraz już wiesz, jak zrobić pyszny i zdrowy kompot z pigwy i dzikiej róży z zaledwie czterech składników. A jeśli podasz go z kilkoma kostkami lodu, łatwo może uchodzić za niezwykły koktajl, który wczasowicze leniwie popijają nad brzegiem morza. Czy kiedykolwiek wcześniej robiłeś napoje z pigwy? A jak dzika róża była wykorzystywana do celów kulinarnych? Napisz o tym w komentarzach. Napisz również, jeśli masz uwagi, uzupełnienia lub pochwały do ​​przepisu. Dziękuję za uwagę i smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author