Kompot z pigwy na zimę według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Pyszny kompot z pigwy na zimę - sprawdzony przepis

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • talerz;
  • średnia miska;
  • ostry nóż;
  • deska do krojenia;
  • rondel z pokrywką;
  • szklany słoik o pojemności 3 l;
  • pokrowiec na szwy.

Składniki

Pigwa 500 gramów
Cukier 300g
Cytrynowy 1 kromka
Woda 2,5 litra

Gotowanie krok po kroku

Kompot

  • Owoce pigwy umyj dobrze pod bieżącą wodą, ponieważ skórka owocu pokryta jest drobnymi włoskami. Owoce podzielić na kilka części i usunąć rdzeń z nasionami.

    Dokładnie umyj pigwę, wytnij skrzynkę na nasiona.

  • Pigwę pokroić w podłużne kawałki lub w średniej wielkości kostki.

    Owoce pokrój w plasterki.

  • W międzyczasie zagotuj 2,5 litra wody. Umieść posiekaną pigwę na dnie wysterylizowanego słoika.

    Plastry pigwy włóż do wysterylizowanego słoika.

  • Zalej owoce przegotowaną wodą, aż słoik będzie pełny.

    Delikatnie napełnij słoik wrzątkiem po szyję.

    Uważaj, wlewaj wodę małymi porcjami, aby uniknąć pęknięć i odprysków w szkle.

  • Przykryj słoik wysterylizowaną pokrywką i pozostaw na 20 minut. W tym czasie owoce w słoiku będą parować.

    Przykryj słoik pokrywką i pozostaw do zaparzenia na 20 minut.

  • Po upływie czasu spuść wodę ze słoika z powrotem na patelnię i podpal. Doprowadzić do wrzenia.

    Spuść wodę z powrotem do rondla i ponownie zagotuj.

  • Cytrynę pokroić w krążki, jedną włożyć do słoika z pigwą.

    Dodaj kółko cytryny do pigwy w słoiku.

    Unikaj dodawania pestek do napoju, ponieważ mogą nadać gorzki smak.

  • Dodaj 300 g cukru.

    Dodaj cukier.

  • Wlej przegotowaną wodę ponownie małymi porcjami, aż pojemnik będzie pełny.

    Zalej zawartość słoika wrzącą wodą.

  • Przykryj i zwiń słoik. Po zszyciu należy odwrócić pojemnik na wieczko, aby sprawdzić, czy wieczko jest szczelnie zwinięte i nie przepuszcza powietrza. Owiń zamknięty słoik kocem lub grubą szmatką. Umieść w ciepłym miejscu.

    Jak widać, kompot z pigwy można przygotować bardzo szybko.

  • Metody sterylizacji pojemników

    • Najpopularniejszym sposobem jest sterylizacja słoików parą nad rondelkiem. Aby to zrobić, przymocuj sitko do wrzącej powierzchni patelni, umieść pojemnik na wierzchu szyjką w dół. Gotuj na parze przez 20 minut.
    • Równie istotną metodą jest gotowanie puszek na parze w kuchence mikrofalowej. Napełnij dno słoika wodą i wstaw pojemnik do piekarnika, aby gotować na parze przez 3-5 minut.
    • Za pomocą piekarnika gotuj słoiki po umyciu na parze w temperaturze 160º, aż woda całkowicie zniknie ze ścianek pojemnika.

    Jak podawać i dekorować potrawy

    Owoce pigwy wykorzystywane są w kuchni głównie po obróbce cieplnej, rzadziej stosuje się je w postaci surowej. Dlatego konserwacja owoców stanie się podstawą różnych przepisów.

    Na przykład możesz użyć kompotu do zrobienia dżemu, marmolady i sosów. Ponadto pigwa w puszkach może łatwo stać się głównym składnikiem sałatek i dodatkiem do dań mięsnych, ponieważ jest doskonałym neutralizatorem tłuszczu.

    Przepis

    Skorzystaj z filmu, aby wyjaśnić zawiłości przygotowania kompotu, prawidłowego przetwarzania i czyszczenia owoców pigwy, a także procesu przędzenia.

    Korzystając z tego podstawowego przepisu, możesz tworzyć własne, oryginalne kombinacje smakowe. Spróbuj na przykład połączyć pigwę z serem pleśniowym, pieczarkami w sałatkach lub przystawkach. Napisz o swoich eksperymentach w kuchni, a także podziel się w komentarzach innymi przepisami na taki kompot.

    Inne przepisy na napoje

    Kompot z winogron
    Kompot z suszonych owoców
    Kompot z gruszek
    Kompot z agrestu
    Kompot z ranetki

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author