Kompot z suszonych moreli według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Pyszny suszony kompot morelowy - zimowy przepis

Sprzęt i przybory kuchenne:  kuchenka, małe miski, rondel z pokrywką, łyżka lub szpatułka, durszlak.

Składniki

rodzynki 100 gramów
Suszone morele 100 gramów
Cukier 2 – 3 łyżki. l.
Woda 3 litry

Gotowanie krok po kroku

  • Suszone morele i rodzynki wsypać do durszlaka, spłukać pod gorącą bieżącą wodą z nadmiaru gałązek i nasion. Jeśli suszone owoce są dość gęste i zwarte w swojej strukturze, to przed ich przetworzeniem przelej składniki do osobnych misek i gotuj na parze przez 15-20 minut we wrzącej wodzie

    Pyszny suszony kompot morelowy - zimowy przepis

  • W rondelku zagotować wodę, gdy pojawią się charakterystyczne bąbelki, dodać cukier, suszone morele i rodzynki, mieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Doprowadź tę mieszankę do wrzenia i gotuj przez 5 minut na średnim ogniu.

    Zagotuj wodę, aby zrobić suszony kompot morelowy

  • Po upływie tego czasu wyłącz ogrzewanie, przykryj patelnię pokrywką i pozwól naparowi parzyć się jak najdłużej, aby nabrał bogactwa smaku.

    Pyszny kompot z suszonych moreli jest gotowy

  • Opcje dekorowania i serwowania

    Kompot z suszonych moreli i rodzynek ma przyjemny i lekki smak. Dodając dodatkowe składniki w łatwy sposób możesz urozmaicić smak napoju. Aby uzyskać wyraźniejszą słodycz, dodaj suszone śliwki. Suszone owoce dzikiej róży znacząco wpłyną na kolor kompotu, a także wzbogacą go w witaminy.

    Jeśli wolisz bardziej kwaśne smaki, użyj soku z jednej cytryny. Użycie 1 łyżki może również dodać kwaskowatość. l. kwasek cytrynowy, ale uważaj, dodaj ten proszek tylko do schłodzonego napoju.

    Przyprawy będą również doskonałym dodatkiem do lekkiego kompotu z suszonych owoców. Na przykład 1 laska cynamonu zapewni wspaniały pikantny aromat, ale jeśli nie masz pod ręką laski cynamonu, użyj 0,5 łyżeczki. sproszkowany cynamon. Inne opcje suplementacji: kilka goździków, anyż lub kardamon.

    Zobacz, jak zrobić kompot z suszonych moreli

    Przepis

    Postępuj zgodnie z instrukcjami, aby smak napoju był jeszcze bogatszy i bardziej pachnący.

    Ten przepis jest klasyczny i podstawowy do robienia kompotu. Uzupełnij napój innymi składnikami. Spróbuj użyć suszonych śliwek, suszonych jabłek, dyni i ostrych przypraw. Ustal, jakie kombinacje z jakimi dodatkowymi składnikami i przyprawami będą najlepsze do picia napoju zimnego lub gorącego.

    Inne przepisy na napoje

    Kompot z suszonych jabłek, rodzynek i suszonych moreli
    Kompot z pigwy
    Kompot z winogron
    Kompot z suszonych owoców
    Kompot z gruszek

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author