
Sprzęt i przybory kuchenne: farsz, piekarnik, nóż, deska do krojenia. blacha do pieczenia, tarka.
Składniki
Produkt | Ilość |
ciasto francuskie | 500 gramów |
filet z kurczaka | 500 gramów |
pomidor | 1 szt. |
twardy ser | 50-70 g |
kurze jajo | 1 szt. |
sos sojowy | 2-3 łyżki. l. |
miód | 1 łyżeczka |
suszony czosnek | 1 łyżeczka |
pieprz mielony | 2-3 szczypty. |
ziarenka sezamu | 2-3 szczypty. |
olej roślinny | 1 ul. l. |
Gotowanie krok po kroku
Filet z kurczaka pokroić na desce do krojenia na małe kawałki, umieścić w małej misce. Używamy około 500-550 gramów fileta z kurczaka. 
Odmierzamy jedną łyżeczkę suszonego czosnku, dodajemy do mięsa. 
Wlej dwie łyżki sosu sojowego. Zbieramy jedną łyżeczkę miodu, kładziemy ją z resztą produktów, mieszamy. 
Solenie składników nie jest tego warte: sos sojowy zawiera wystarczającą ilość soli, aby wszystko było dobrze posolone. Miskę ze składnikami nadzienia pozostawić na pół godziny do zamarynowania. 
Jeden duży pomidor umyć pod zimną wodą, pokroić w kostkę na desce do krojenia, ułożyć na talerzu i odstawić. 
Twardy ser w ilości 50-70 gramów naciera się na grubej tarce, umieszcza się w osobnym pojemniku, odstawia na bok. 
Wyciągamy ciasto francuskie, posypujemy mąkę na stole, rozwałkowujemy warstwę, dzielimy na cztery lub sześć równych kwadratów, w zależności od tego, jaki rozmiar chcemy otrzymać koperty francuskie. 
Minęło pół godziny, odkąd marynowaliśmy filet z kurczaka, wyjmujemy nadzienie, rozkładamy na kwadraty ciasta łyżką mniej więcej tej samej objętości, nakładamy porcję pomidora na mięso, a następnie porcję startego twardego sera . 
Ściskamy rogi kwadratów na krzyż, łącząc w jeden węzeł u góry. 
Wyciągamy blachę do pieczenia, układamy gotowe koperty na jej powierzchni, wstępnie smarujemy blachę do pieczenia niewielką ilością oleju roślinnego, około jednej łyżki stołowej. W osobnym małym pojemniku rozbij jedno jajko kurze, ubij widelcem. Za pomocą tej mieszanki nasmaruj koperty umieszczone na blasze do pieczenia za pomocą pędzla kuchennego. 
Posyp niewielką ilość nasion sezamu na mycie jajecznej. W sumie potrzebujemy 2-3 łyżki takiego dressingu. 
Blachę do pieczenia z kopertami umieszczamy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160-180 stopni, aż produkty zostaną upieczone na złoty kolor. To około 15-20 minut, czas zależy od charakterystyki konkretnego piekarnika. Gdy produkty nabiorą złotego koloru, wyjmujemy je z piekarnika, kładziemy na płaskim naczyniu – są gotowe do podania na stole w jadalni. 
Pomocne wskazówki
- Jeśli chcesz, możesz dodać pikantne zioła do farszu z kurczaka z serem, który wolisz.
- Zamiast suszonego czosnku można również użyć świeżego produktu, w żaden sposób nie wpłynie to na smak i jakość produktu.
- Do robienia kopert nadziewanych kurczakiem i serem ze świeżymi pomidorami można również wykorzystać drożdżowe ciasto francuskie.
Przepis
film zawiera informacje na temat szczegółowego procesu wytwarzania kopert z ciasta francuskiego z kurczakiem, pomidorami i serem, w tym wykaz składników do przygotowania nadzienia do kopert.
Drodzy czytelnicy, często gospodynie domowe po prostu nie mają czasu na przygotowanie ciasta na konkretny produkt. Następnie pędzą gotowe ciasto francuskie do supermarketu, aby upiec coś pysznego dla rodziny. Powiedz mi, czy kiedykolwiek piekłeś w kuchni koperty na mięso z serem i pomidorami? Udostępnij przepis na nadzienie, którego używasz. Czy przepis z tego artykułu pomógł ci nauczyć się czegoś nowego?
Inne przepisy na ciasto francuskie
Ptysie wiśniowe
Serowe paluszki
Języki z cukrem
Baklava z ciasta francuskiego
Róże z jabłkami
Miłego czytania!