Koperty z ciasta francuskiego według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Soczyste ciasto francuskie z kurczakiem

Sprzęt i przybory kuchenne: farsz, piekarnik, nóż, deska do krojenia. blacha do pieczenia, tarka.

Składniki

Produkt Ilość
ciasto francuskie 500 gramów
filet z kurczaka 500 gramów
pomidor 1 szt.
twardy ser 50-70 g
kurze jajo 1 szt.
sos sojowy 2-3 łyżki. l.
miód 1 łyżeczka
suszony czosnek 1 łyżeczka
pieprz mielony 2-3 szczypty.
ziarenka sezamu 2-3 szczypty.
olej roślinny 1 ul. l.

Gotowanie krok po kroku

  • Filet z kurczaka pokroić na desce do krojenia na małe kawałki, umieścić w małej misce. Używamy około 500-550 gramów fileta z kurczaka.

    Filet z kurczaka pokrój na małe kawałki.

  • Odmierzamy jedną łyżeczkę suszonego czosnku, dodajemy do mięsa.

    Do mięsa dodać suszony czosnek.

  • Wlej dwie łyżki sosu sojowego. Zbieramy jedną łyżeczkę miodu, kładziemy ją z resztą produktów, mieszamy.

    Dodajemy również miód i sos sojowy.

  • Solenie składników nie jest tego warte: sos sojowy zawiera wystarczającą ilość soli, aby wszystko było dobrze posolone. Miskę ze składnikami nadzienia pozostawić na pół godziny do zamarynowania.

    Wymieszać nadzienie i pozostawić do zamarynowania.

  • Jeden duży pomidor umyć pod zimną wodą, pokroić w kostkę na desce do krojenia, ułożyć na talerzu i odstawić.

    Świeżego pomidora pokroić w kostkę.

  • Twardy ser w ilości 50-70 gramów naciera się na grubej tarce, umieszcza się w osobnym pojemniku, odstawia na bok.

    Zetrzyj ser na tarce.

  • Wyciągamy ciasto francuskie, posypujemy mąkę na stole, rozwałkowujemy warstwę, dzielimy na cztery lub sześć równych kwadratów, w zależności od tego, jaki rozmiar chcemy otrzymać koperty francuskie.

    Ciasto francuskie rozwałkować i pokroić w kwadraty.

  • Minęło pół godziny, odkąd marynowaliśmy filet z kurczaka, wyjmujemy nadzienie, rozkładamy na kwadraty ciasta łyżką mniej więcej tej samej objętości, nakładamy porcję pomidora na mięso, a następnie porcję startego twardego sera .

    Na środek kwadratu rozkładamy farsz mięsny, na wierzch dodajemy pomidora i ser.

  • Ściskamy rogi kwadratów na krzyż, łącząc w jeden węzeł u góry.

    Łączymy rogi ciasta na krzyż, tworząc kopertę.

  • Wyciągamy blachę do pieczenia, układamy gotowe koperty na jej powierzchni, wstępnie smarujemy blachę do pieczenia niewielką ilością oleju roślinnego, około jednej łyżki stołowej. W osobnym małym pojemniku rozbij jedno jajko kurze, ubij widelcem. Za pomocą tej mieszanki nasmaruj koperty umieszczone na blasze do pieczenia za pomocą pędzla kuchennego.

    Kładąc półfabrykaty na blasze do pieczenia, posmaruj je jajkiem.

  • Posyp niewielką ilość nasion sezamu na mycie jajecznej. W sumie potrzebujemy 2-3 łyżki takiego dressingu.

    Ptysie posyp sezamem.

  • Blachę do pieczenia z kopertami umieszczamy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160-180 stopni, aż produkty zostaną upieczone na złoty kolor. To około 15-20 minut, czas zależy od charakterystyki konkretnego piekarnika. Gdy produkty nabiorą złotego koloru, wyjmujemy je z piekarnika, kładziemy na płaskim naczyniu – są gotowe do podania na stole w jadalni.

    Apetyczne koperty z ciasta francuskiego są gotowe!

  • Pomocne wskazówki

    • Jeśli chcesz, możesz dodać pikantne zioła do farszu z kurczaka z serem, który wolisz.
    • Zamiast suszonego czosnku można również użyć świeżego produktu, w żaden sposób nie wpłynie to na smak i jakość produktu.
    • Do robienia kopert nadziewanych kurczakiem i serem ze świeżymi pomidorami można również wykorzystać drożdżowe ciasto francuskie.

    Przepis

    film zawiera informacje na temat szczegółowego procesu wytwarzania kopert z ciasta francuskiego z kurczakiem, pomidorami i serem, w tym wykaz składników do przygotowania nadzienia do kopert.

    Drodzy czytelnicy, często gospodynie domowe po prostu nie mają czasu na przygotowanie ciasta na konkretny produkt. Następnie pędzą gotowe ciasto francuskie do supermarketu, aby upiec coś pysznego dla rodziny. Powiedz mi, czy kiedykolwiek piekłeś w kuchni koperty na mięso z serem i pomidorami? Udostępnij przepis na nadzienie, którego używasz. Czy przepis z tego artykułu pomógł ci nauczyć się czegoś nowego?

    Inne przepisy na ciasto francuskie

    Ptysie wiśniowe

    Serowe paluszki

    Języki z cukrem

    Baklava z ciasta francuskiego

    Róże z jabłkami

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author