
Sprzęt i przybory kuchenne: multicooker, miska do gotowania na parze, miska do mięsa mielonego, łyżka, tarka.
Składniki
Pokrojone mięso | 600 gramów |
Kasza manna | 50g |
jajko | 1 szt. |
Czosnek | 2 goździki |
Woda | 120 ml |
Mieszanka pieprzowa | łyżeczka |
Sól | 2 łyżeczki |
Cebula | 1 szt. |
Gotowanie krok po kroku
Do kotletów użyjemy mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, ale według tego samego przepisu możesz gotować z dowolnego innego według własnego uznania. Jeśli chcesz, aby danie było jak najbardziej dietetyczne, użyj do tego kurczaka, indyka lub królika. Będzie bardzo smacznie, jeśli do wieprzowiny i wołowiny dodasz 30% mielonego kurczaka. Takie kotlety mają nie tylko niższą zawartość kalorii, ale także okazują się bardziej soczyste. 
Natychmiast dodaj wszystkie składniki do mięsa mielonego: sól, pieprz, kaszę mannę, jajko, wodę. 
Za pomocą łyżki wszystko dokładnie wymieszaj, musimy uzyskać jednorodną masę. 
Obierz małą cebulę lub weź połowę dużej, opłucz pod bieżącą wodą, zetrzyj na drobnej tarce. Jeśli cebula mocno szczypie w oczy, zacznij pocierać ją w pobliżu zlewu, otwierając kran. Lub po prostu napełnij usta wodą, aby twoje oczy nie łzawiły. 
2 ząbki czosnku obrać, umyć, natrzeć drobną tarką. W razie potrzeby cebulę i czosnek można drobno posiekać nożem. 
Cebulę z czosnkiem wysyłamy do mięsa mielonego i dobrze mieszamy. 
Następnie bierzemy masę w ręce i wrzucamy ją z niewielkiej wysokości (10-20 cm) z powrotem do miski. Robimy to, aby z mięsa mielonego wydobywało się powietrze, białko się wyróżniało, mieszanina gęstniała. W ten sposób kotleciki zachowają swój kształt podczas gotowania. 
Z mięsa mielonego formujemy kotlety o kształcie podłużnym lub okrągłym – według własnego uznania. 
Wkładamy je do koszyka multicookera do gotowania na parze. Z reguły na misce można umieścić od 4 do 6 półfabrykatów. 
Na dno multicookera wlej około 700 g wody. W razie potrzeby możesz natychmiast przygotować przystawkę, dodając żądaną owsiankę do wody. 
Ustawiamy miskę do gotowania na parze z półfabrykatami na górze, zamykamy multicooker, ustawiamy tryb „Para”, czas 20 minut. Jeśli gotujesz natychmiast z owsianką, musisz ustawić tryb „Owsianka”, czas 30 minut. 
Po chwili wyjmujemy kotlety i możemy podawać z dodatkiem, sałatką ze świeżych warzyw i ziół. 
Z pozostałego mięsa mielonego można formować klopsiki. Włóż deskę do krojenia do małej torby, połóż kotlety na wierzchu, zachowując między nimi niewielką odległość. Wyślij do zamrażarki na 1-2 godziny, a następnie ostrożnie przenieś do tej samej torby, wyjmując deskę do krojenia. Mrożone kotlety można przechowywać przez 1-2 miesiące do momentu, gdy będą potrzebne. Możesz gotować mrożone w taki sam sposób, jak świeże, używając tego samego czasu i trybu multicooker.
Przepis
Proponujemy obejrzeć krótki, ale bardzo pouczający film, który pokazuje dobrą opcję do robienia pysznych kotletów parowych.
Ogromnym plusem kotletów parowych jest to, że należą do dietetycznego menu, przynoszą korzyści tylko ludzkiemu organizmowi. Ale można je jeść nie tylko podczas diet. To danie będzie doskonałym urozmaiceniem codziennych posiłków. Napisz o swoich wrażeniach, jeśli już korzystałeś z tego prostego przepisu. Podobało ci się? Jak rodzina zareagowała na taki posiłek?
Inne przepisy na klopsiki
Puree ziemniaczane Kotlety
wołowe
Siekane kotlety wieprzowe Zrazy
ziemniaczane z mięsem mielonym
Smażone dania z bakłażana
Smacznego!