Kotlety rybne według przepisu krok po kroku 🍥 ze zdjęciem

Kotlety rybne - delikatne, soczyste i bardzo smaczne

Sprzęt i przybory kuchenne: deska do krojenia, waga kuchenna i inne przybory miarowe, ostry nóż, tarka z dużymi zębami, patelnia o dużej średnicy, drewniana łopatka, kilka głębokich misek, maszynka do mięsa lub robot kuchenny, rondel.

Składniki

składniki proporcje
filet z ryby 600 gramów
zielone koperki 1 pęczek
chleb pszenny 3 plastry
cebula średniej wielkości 2 szt.
średniej wielkości marchewka 2 szt.
mleko 100 ml
rafinowany olej do smażenia 100-150 ml
bułka tarta 100-200g
Sól opcjonalny
zmielone ziele angielskie opcjonalny
jajko 1 szt.

Gotowanie krok po kroku

Przygotujmy produkty

  • Wyciągamy z lodówki 600 g filetu rybnego i rozmrażamy. Rozmrożoną rybę dokładnie opłukać pod bieżącą zimną wodą, a następnie przetrzeć papierowymi ręcznikami, usuwając nadmiar wilgoci. Przygotowany filet sprawdzamy pod kątem obecności kości, a następnie kroimy na małe kawałki. Dwie cebule są obierane, a następnie myte i krojone na cienkie ćwiartki.

    Aby przygotować kotlety rybne, przygotuj składniki

  • Z dwóch marchewek wycinamy skórkę, po umyciu i natarciu na grubej tarce.

    Aby przygotować kotlety rybne, zetrzyj marchewki

  • Do głębokiego naczynia wkładamy trzy kromki białego chleba, połamane wcześniej na małe kawałki. Na chleb wlej 100 ml mleka, a następnie delikatnie wymieszaj składniki czystymi rękami. Pozostaw chleb w tej formie na co najmniej 7-10 minut, aby odpowiednio zmiękł.

    Aby przygotować kotlety rybne, namocz chleb

  • Dokładnie umyj garść koperku, a następnie osusz ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj ostrym nożem.

    Aby przygotować kotlety rybne, posiekaj warzywa

  • Ugotujmy smażenie

  • Wysyłamy patelnię na średni ogień i wlewamy do niej około 20 ml oleju roślinnego. Gdy olej będzie gorący, dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż będzie miękka i złocista.

    Aby przygotować kotlety rybne, podsmaż cebulę

  • Dodaj tam posiekaną marchewkę, wszystko dobrze wymieszaj. Smaż składniki, aż marchewki zmiękną. W przybliżeniu zajmie to około 3-5 minut. Gotową pieczeń zdjąć z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej.

    Do przygotowania kotletów rybnych, smażenia warzyw

  • Ugotujmy mięso mielone

  • Wyciśnij zmiękczony chleb, pozbywając się nadmiaru mleka. W maszynce do mięsa na przemian wkładać kawałek fileta, wyciśnięty chleb, kilka łyżek smażenia. Wszystkie elementy skręcamy w podobny sposób.

    Aby przygotować kotlety rybne, przekręć warzywa

  • Do powstałego mięsa mielonego dodaj posiekany koperek, rozbij jedno jajko, a następnie sól i pieprz do smaku.

    Aby przygotować kotlety rybne, ugotuj mięso mielone

  • Mięso mielone dobrze wymieszać czystymi rękami, aż do uzyskania jednorodnej konsystencji. Gotowe mięso mielone starannie ubijamy, zbierając je do ręki i wrzucając z powrotem do miski z niewielkiej odległości. Jest to konieczne, aby kotlety były gęste i nie rozpadały się podczas smażenia.

    Aby przygotować kotlety rybne, wymieszaj składniki

  • Tworzymy kotlety

  • Zmocz trochę ręce w zimnej wodzie, aby łatwiej było zrobić kotlety. Z mięsa mielonego odłupujemy mały kawałek i formujemy średnie ciasto. Bułkę tartą wsyp do osobnego pojemnika.

    Aby przygotować kotlety rybne, przygotuj panierkę

  • Zrobiony w panierce kotlet zwijamy i kładziemy na desce do krojenia, którą najpierw posypujemy bułką tartą.

    Aby przygotować kotlety rybne, posmaruj kotlety

  • Wszystkie kotlety formujemy w ten sam sposób.

    Aby przygotować kotlety rybne, przygotuj składniki do gotowania

  • Smażyć kotlety

  • Wlej rafinowany olej na dużą patelnię. Jak tylko olej dobrze się rozgrzeje, nałóż na niego kilka produktów rybnych.

    Aby ugotować kotlety rybne, podgrzej patelnię

  • Smaż kotlety na średnim ogniu z obu stron, aż pojawi się jasnozłoty kolor.

    Do przygotowania kotletów rybnych podsmażyć mięso mielone

  • Ostatni etap

  • Gotowe ciastka rybne włóż do małego rondla. Wlej gorącą przegotowaną wodę na dno patelni tak, aby płyn tylko nieznacznie zakrywał dno.

    Aby przygotować kotlety rybne, włóż kotlety do rondla

  • Zamykamy patelnię pokrywką i wysyłamy do niskiego ognia. Od momentu zagotowania produktu gotuj produkty przez około 2-3 minuty.

    kotlety rybne gotowe

  • Przepis

    Prezentowany film pokaże Ci, jak gotować smażone i lekko gotowane na parze kotlety rybne własnymi rękami.

    Teraz znasz sekret robienia pysznych i bardzo pachnących ciast rybnych. Taki smakołyk przyda się zarówno na co dzień, jak i na świątecznym stole. Koniecznie dajcie nam znać w komentarzach o Waszych ustaleniach dotyczących smaku kotletów rybnych przyrządzanych według opisanego powyżej przepisu. Smacznego!

    Inne przepisy na klopsiki

    Kotlety z królika Kotlety z
    buraków
    Kotlety mielone wołowe Kotlety
    z kraba i kurczaka Kotlety z
    mintaja

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author