Kotlety wątrobowe z wątróbki drobiowej 🍥 według przepisu krok po kroku

Najdelikatniejsze kotlety z wątróbki drobiowej 🍥

Sprzęt i przybory kuchenne:  blender lub maszynka do mięsa, deska do krojenia, nóż, łyżka stołowa i łyżeczka, szklanka, patelnia z pokrywką, kuchenka, ręczniki papierowe, naczynie do serwowania.

Składniki

Składniki Ilość
Wątróbka z kurczaka 500 gramów
Smalec 150 gramów
jajko 1 szt.
Sól 1 łyżeczka
Zmielony czarny pieprz ½ łyżeczki
Proszek do pieczenia ½ łyżeczki
Cebula średniej wielkości 2 szt.
Mańka 5 ul. l.
Olej roślinny (do smażenia) 50-70 ml
Masło 1 ul. l.
Woda 1/4 stosu.

Gotowanie krok po kroku

  • Przygotuj wątróbkę drobiową (0,5 kg). Usuń z niego folie, wytnij wszystkie kanały i pokrój na kawałki o dowolnym kształcie.

    Gotowanie kotletów wątrobowych z wątróbki drobiowej

  • Skręć przygotowaną wątrobę w blenderze lub maszynce do mięsa.

    Przygotuj składniki do gotowania

  • Tłuszcz wieprzowy (150 gram) bez skóry również posiekać blenderem lub maszynką do mięsa i ułożyć na skręconej wątrobie.

    Aby ugotować danie, przewiń tłuszcz

  • Dodaj kaszę mannę (5 łyżek) do mielonej wątroby.

    Aby przygotować danie, dodaj kaszę mannę

  • Ubij jajko kurze (1 sztuka). Sól (1 łyżeczka soli) i pieprz (1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu). Dodaj sodę oczyszczoną (1/2 łyżeczki) i wszystko dokładnie wymieszaj. Przygotowane mięso mielone odstawić na maksymalnie godzinę, aby kasza manna puchła, a kotlety były miękkie i przewiewne.

    Aby przygotować danie, wymieszaj składniki

  • Cebula (2 sztuki) obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę.

    Pokrój cebulę do ugotowania

  • Postaw patelnię na kuchence i rozpuść w niej masło (łyżka stołowa). Dodaj trochę oleju roślinnego (20-30 ml). Gdy olej będzie gorący, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę na patelnię i smaż na złoty kolor, cały czas mieszając.

    Aby ugotować, usmaż cebulę

  • Do mięsa mielonego dodać smażoną cebulę i dobrze wymieszać. Teraz mięso mielone jest już gotowe, a kotlety można usmażyć.

    Aby przygotować danie, wymieszaj składniki

  • Podgrzej patelnię na kuchence i dodaj do niej olej roślinny (30-40 ml). Mięso mielone włożyć do dobrze rozgrzanego oleju z łyżką stołową i smażyć kotlety na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.

    Aby przygotować danie, usmaż mięso mielone

  • Zrumienione kotlety wyłóż na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. Więc rozgotuj całe przygotowane mięso mielone.

    smażenie kotletów z wątróbki drobiowej na patelni

  • Gdy wszystkie kotlety się usmażą, włóż je na patelnię, zalej 1/4 szklanki czystej wody, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na parze przez 10-15 minut.

    kotlety z wątróbki drobiowej gotowe

  • Opcje dekorowania i serwowania

    Delikatne kotlety z wątróbki drobiowej podawać na gorąco z dowolnym dodatkiem lub sałatką warzywną. Możesz również podać kotlety z wątróbki z sosem, który dopełni smak. Aby przygotować sos, wymieszaj majonez oliwkowy ze śmietaną i dodaj drobno posiekany czosnek i koperek.
    Ugotuj ziemniaki lub makaron do przybrania.

    Przepis

    Wszystkie etapy gotowania kotletów wątrobowych z wątróbki drobiowej, w tym gotowanie mięsa mielonego, smażenie i duszenie kotletów, patrz.

    Poznałeś przepis na gotowanie kotletów wątrobowych. Kotlety przygotowane według przepisu są delikatne i puszyste, smaczne i zdrowe. Gotuj według przepisu ze zdjęciem i napisz w komentarzach, czy przepis Ci się spodobał.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author