Kotlety z czerwonej soczewicy: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszne kotlety z czerwonej soczewicy

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • kołek;
  • wagi kuchenne;
  • miarka;
  • patelnia;
  • głęboka miska;
  • deska do krojenia;
  • nóż;
  • łyżka.

Składniki

Produkt Ilość
czerwona soczewica 1 stos
drobno zmielony bulgur 1,5 stosu.
woda 3 stosy.
rafinowany olej roślinny 100-120 ml
cebula 1 szt.
świeża zielona cebula pakiet
pietruszka i koperek pakiet
sól, pieprz czarny mielony smak
cytrynowy kilka plastrów do podania
koncentrat pomidorowy 1 ul. ja
pasta paprykowa ostra 1 ul. l. opcjonalny
sałata do zgłoszenia

Czy wiedziałeś?  Jeśli nie masz drobno zmielonego kaszy bulgur, możesz wziąć zwykłą kaszę i zmielić ją młynkiem do kawy.

Gotowanie krok po kroku

  • Przed rozpoczęciem gotowania przygotuj wszystkie niezbędne przybory kuchenne, zważ zboża, odmierz olej roślinny, obierz warzywa. Kilkakrotnie opłucz czerwoną soczewicę pod bieżącą wodą. Włóż do rondla, dodaj wodę i gotuj przez 15-20 minut do miękkości.

    Ugotujmy soczewicę.

  • Obraną i umytą dużą cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Postaw patelnię na ogniu, wlej około 100 ml oleju roślinnego i pozwól mu się rozgrzać. Następnie wrzuć posiekaną cebulę na patelnię i smaż średnio 2-3 minuty.

    Na patelni usmaż posiekaną cebulę.

  • Dodaj łyżkę gęstej pasty pomidorowej do cebuli, w razie potrzeby możesz dodać kolejną łyżkę pasty z ostrej papryki. Wszystko dobrze wymieszaj, aby pasta była równomiernie rozprowadzona.

    Dodaj do cebuli pastę pomidorową.

  • Podsmaż cebulę, aż lekko się zarumieni, a następnie zdejmij patelnię z ognia, aby ostygła.

    Podsmażyć cebulę z pastą pomidorową.

  • Sprawdź gotowość soczewicy. Powinien być miękki, na patelni nie powinno być wody.

    Sprawdź, czy soczewica jest gotowa.

  • Do soczewicy należy dodać drobno zmieloną kaszę bulgur i szybko, dobrze wymieszać, aby masa była bez grudek. Następnie przykryj garnek pokrywką i pozostaw do zaparzenia na pół godziny. W tym czasie kasza bulgur będzie ugotowana, ale pod warunkiem, że będzie tylko drobno zmielona.

    Dodaj kaszę bulgur do soczewicy i szybko wymieszaj.

  • Po 30 minutach wlej kaszę bulgur z soczewicą do głębokiej miski i dodaj smażoną cebulę. Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.

    Do masy z soczewicy dodać smażoną cebulę.

  • Umyj pietruszkę, koperek i zieloną cebulę pod bieżącą wodą, a następnie drobno posiekaj.

    Posiekaj świeże zioła.

  • Wlej posiekaną zieleninę do masy zbożowej.

    Dodaj zielenie do masy soczewicy.

  • Sól i pieprz do smaku, wszystko dobrze wymieszaj.

    Masę posolić i popieprzyć do smaku.

  • Uformuj placki czystymi, umytymi rękami. Aby to zrobić, umieść łyżkę mieszanki kotletów w dłoni i dobrze ściśnij, jakby ściśnięta. Powinieneś dostać mały podłużny kotlet. Jeśli twój kotlet nie trzyma się i kruszy, możesz dodać do masy trochę oleju roślinnego, wszystko wymieszać i spróbować ponownie wyrzeźbić kotlety.

    Z powstałego mięsa mielonego z soczewicy rzeźbimy kotlety.

  • Uformuj takie kotlety z całej masy, a danie gotowe. Nie musisz ich dalej smażyć. Tradycyjnie to danie podawane jest z sałatą i plasterkami cytryny.

    Takie kotlety z czerwonej soczewicy nie wymagają dodatkowej obróbki cieplnej.

  • Przepis

    Film pokazuje, jak zrobić mieszankę do gotowania tradycyjnych tureckich klopsików z czerwonej soczewicy, kaszy bulgur i pieczeni cebulowej.

    Jak myślisz o kuchni orientalnej. Prosty przepis na tureckie kotlety z soczewicy i kaszy bulgur na pewno nie pozostawi obojętnym. Podobało Ci się to danie? Podziel się z nami swoimi wrażeniami.

    Inne przepisy na soczewicę

    Puree z soczewicy

    Soczewica do dekoracji

    brązowa soczewica

    czerwona soczewica

    Zupa z zielonej soczewicy

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author