
Sprzęt i przybory kuchenne:
- kołek;
- wagi kuchenne;
- miarka;
- patelnia;
- głęboka miska;
- deska do krojenia;
- nóż;
- łyżka.
Składniki
Produkt | Ilość |
czerwona soczewica | 1 stos |
drobno zmielony bulgur | 1,5 stosu. |
woda | 3 stosy. |
rafinowany olej roślinny | 100-120 ml |
cebula | 1 szt. |
świeża zielona cebula | pakiet |
pietruszka i koperek | pakiet |
sól, pieprz czarny mielony | smak |
cytrynowy | kilka plastrów do podania |
koncentrat pomidorowy | 1 ul. ja |
pasta paprykowa ostra | 1 ul. l. opcjonalny |
sałata | do zgłoszenia |
Czy wiedziałeś? Jeśli nie masz drobno zmielonego kaszy bulgur, możesz wziąć zwykłą kaszę i zmielić ją młynkiem do kawy.
Gotowanie krok po kroku
Przed rozpoczęciem gotowania przygotuj wszystkie niezbędne przybory kuchenne, zważ zboża, odmierz olej roślinny, obierz warzywa. Kilkakrotnie opłucz czerwoną soczewicę pod bieżącą wodą. Włóż do rondla, dodaj wodę i gotuj przez 15-20 minut do miękkości. 
Obraną i umytą dużą cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Postaw patelnię na ogniu, wlej około 100 ml oleju roślinnego i pozwól mu się rozgrzać. Następnie wrzuć posiekaną cebulę na patelnię i smaż średnio 2-3 minuty. 
Dodaj łyżkę gęstej pasty pomidorowej do cebuli, w razie potrzeby możesz dodać kolejną łyżkę pasty z ostrej papryki. Wszystko dobrze wymieszaj, aby pasta była równomiernie rozprowadzona. 
Podsmaż cebulę, aż lekko się zarumieni, a następnie zdejmij patelnię z ognia, aby ostygła. 
Sprawdź gotowość soczewicy. Powinien być miękki, na patelni nie powinno być wody. 
Do soczewicy należy dodać drobno zmieloną kaszę bulgur i szybko, dobrze wymieszać, aby masa była bez grudek. Następnie przykryj garnek pokrywką i pozostaw do zaparzenia na pół godziny. W tym czasie kasza bulgur będzie ugotowana, ale pod warunkiem, że będzie tylko drobno zmielona. 
Po 30 minutach wlej kaszę bulgur z soczewicą do głębokiej miski i dodaj smażoną cebulę. Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka. 
Umyj pietruszkę, koperek i zieloną cebulę pod bieżącą wodą, a następnie drobno posiekaj. 
Wlej posiekaną zieleninę do masy zbożowej. 
Sól i pieprz do smaku, wszystko dobrze wymieszaj. 
Uformuj placki czystymi, umytymi rękami. Aby to zrobić, umieść łyżkę mieszanki kotletów w dłoni i dobrze ściśnij, jakby ściśnięta. Powinieneś dostać mały podłużny kotlet. Jeśli twój kotlet nie trzyma się i kruszy, możesz dodać do masy trochę oleju roślinnego, wszystko wymieszać i spróbować ponownie wyrzeźbić kotlety. 
Uformuj takie kotlety z całej masy, a danie gotowe. Nie musisz ich dalej smażyć. Tradycyjnie to danie podawane jest z sałatą i plasterkami cytryny. 
Przepis
Film pokazuje, jak zrobić mieszankę do gotowania tradycyjnych tureckich klopsików z czerwonej soczewicy, kaszy bulgur i pieczeni cebulowej.
Jak myślisz o kuchni orientalnej. Prosty przepis na tureckie kotlety z soczewicy i kaszy bulgur na pewno nie pozostawi obojętnym. Podobało Ci się to danie? Podziel się z nami swoimi wrażeniami.
Inne przepisy na soczewicę
Puree z soczewicy
Soczewica do dekoracji
brązowa soczewica
czerwona soczewica
Zupa z zielonej soczewicy
Miłego czytania!