Kotlety z dorsza według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Delikatne ciasta rybne z dorsza - świetny sprawdzony przepis

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • miska lub patelnia (1,5-2 l) – 2 szt.
  • talerz głęboki – 1 szt.
  • patelnia – 1 szt.
  • deska do krojenia – 1 szt.
  • nóż kuchenny – 1 szt.
  • prasa do czosnku – 1 szt.
  • łyżka stołowa – 1 szt.
  • naczynie do serwowania – 1 szt.

Składniki

filet z dorsza 700 gramów
Cebula 1 szt.
jajko 1 szt.
chleb pszenny 3 kawałki
Masło 50g
Sól 1 łyżeczka bez zjeżdżalni
Czosnek 1 goździk
Pieprz mielony (lub mieszanka papryk) smak
Mleko 2,5-3,2% 200 gramów
Bułka tarta przez konsumpcję
Olej roślinny przez konsumpcję
Cytryna do dekoracji 1 szt.
Dowolna zieleń do dekoracji smak

Gotowanie krok po kroku

Czy wiedziałeś?  Aby farsz nie przyklejał się do rąk, wystarczy lekko zwilżyć je wodą. Zamiast bułki tartej możesz użyć mąki lub kaszy manny.

  • Wyciągamy masło (50 g) z lodówki, aby zmiękło. Cebulę myjemy i kroimy w kostkę, przepuszczamy na patelnię. Odcinamy trzy kromki chleba, usuwamy z nich skórkę, miąższ rozrywamy na kawałki do jednej z głębokich misek. Zalej chleb 200 g mleka. Za pomocą noża kuchennego na desce do krojenia pokrój 700 g filetu z dorsza w bardzo drobną kostkę. Włóż rybę do drugiej głębokiej miski.

    Aby przygotować ciastka z dorsza według prostego przepisu, przygotuj wszystkie składniki

  • Dodaj chleb do ryby, wyciskając z niej mleko. Resztę składników wysyłamy rybie: zasmażaną cebulę, jajko (1 szt.), masło (50 g), sól (1 łyżeczka bez szkiełka), pieprz mielony (do smaku), wyciskamy 1 ząbek czosnku.

    Aby uzyskać łatwy przepis na ciasto z dorsza, wymieszaj składniki na mięso mielone

  • Dokładnie wymieszaj mięso mielone rękami, aż będzie gładkie.

    Aby przygotować ciastka z dorsza według prostego przepisu, ugotuj mięso mielone

  • Wlej bułkę tartą do głębokiej miski. Rękami i/lub za pomocą łyżki stołowej formujemy kotlety, maczamy je w bułce tartej, układamy na desce do krojenia.

    Aby przygotować ciastka rybne z dorsza według prostego przepisu przygotuj panierkę

  • Rozgrzej patelnię olejem roślinnym.

    Aby przygotować ciastka z dorsza według prostego przepisu, podgrzej patelnię

  • Smażyć kotlety na złoty kolor, każdy po około 2-3 minuty. z każdej strony (czas zależy od rodzaju pieca, wybranej patelni, wielkości kotletów i ilości oleju).

    Smażyć kotlety z dorsza na patelni

  • Kotlety rozkładamy na talerzu, dekorujemy posiekaną cytryną i ziołami.

    Pyszne ciasta rybne z dorsza są gotowe

  • Przepis

    Na filmie zobaczysz, jak krok po kroku gotować bardzo apetyczne kotlety z dorsza, poznasz niuanse całego procesu. Dowiesz się, jak prawidłowo uformować paszteciki i jak najlepiej udekorować naczynie do podania.

    Miłego oglądania!

    Drodzy czytelnicy, jeśli macie jakieś pytania lub chcecie wyrazić swoją opinię na temat przepisu, chcecie podzielić się swoimi wynikami gotowania, proszę zostawcie swoje komentarze poniżej. Interesują nas Twoje uzupełnienia i komentarze. Powodzenia w gotowaniu, sztuce kulinarnej i dobrym nastroju!

    Inne przepisy na klopsiki

    Kotlety gryczane Kotlety z
    indyka z pieca
    Kotlety mielone z kurczaka Kotlety
    szczupakowe Kotlety z kurczaka
    gotowane na parze

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author