Kotlety z fasoli według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Kotlety z fasoli z ryżem - niesamowicie smaczne chude danie

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • zlewka;
  • kołek;
  • patelnia;
  • łyżka stołowa i łyżeczka;
  • deska do krojenia;
  • nóż kuchenny;
  • patelnia;
  • Łopatka;
  • mikser;
  • głęboka miska;
  • duża tarka;
  • folia aluminiowa;
  • płaski talerz;
  • ręcznik papierowy.

Składniki

Produkt Ilość
ugotowany ryż 2,5 szklanki
Fasola gotowana lub z puszki 1 szklanka
świeża pietruszka 4-5 oddziałów
Cebula 1 szt.
Czosnek 2 goździki
jajko 1 szt.
twardy ser 6 art. l.
słodka papryka 1 łyżeczka
Sól smak
Zmielony czarny pieprz smak
Olej roślinny 70-100 ml
Bułka tarta 3 art. l.

Gotowanie krok po kroku

  • Cebulę oczyszczamy z łuski i kroimy w cienkie kostki. Wymagane jest jak najdrobniejsze zmielenie warzyw, aby nie było to zbyt widoczne w gotowych kotletach.

    Cebulę siekamy.

  • Pokrój również 2 ząbki czosnku w drobną kostkę.

    Siekamy czosnek.

  • Stawiamy patelnię na ogniu, wlewając 20-30 ml oleju roślinnego. Gdy olej dobrze się rozgrzeje, posmaruj posiekaną cebulę czosnkiem i trochę podsmaż. Jest to wymagane, dopóki warzywa nie będą miękkie, średnio zajmuje to 2 minuty.

    Cebulę i czosnek podsmażyć na patelni.

  • Podczas smażenia cebulę z czosnkiem można doprawić słodką papryką. W sumie zajmie to około 1 łyżeczki. Po dodaniu papryki wszystko dobrze wymieszaj, wyjmij z pieca i pozwól warzywom trochę ostygnąć.

    Dodaj paprykę do cebuli i czosnku.

  • Aby przygotować wegetariańskie kotlety, potrzebujesz 1 szklanki fasoli w puszkach lub wstępnie ugotowanej. Włóż do miski blendera i dobrze wymieszaj. Trzeba go trochę zmielić, nie trzeba ubijać fasoli, aż będzie kremowa.

    Zmiel fasolę w puszce lub wstępnie ugotowaną za pomocą blendera.

  • Do miski blendera wrzuć usmażoną cebulę i czosnek i wymieszaj razem z fasolą. Okazuje się, że jest to dość gęsta masa.

    Do fasoli dodajemy smażone warzywa i ponownie mieszamy blenderem.

  • Ryż ugotować, w sumie na kotlety potrzeba 2,5 szklanki. W ugotowanym, koniecznie schłodzonym ryżu dodaj powstałą mieszankę fasoli i cebuli.

    Wymieszaj masę fasolową z ugotowanym wcześniej ryżem.

  • W głębokiej misce do wszystkich składników wbijamy 1 jajko kurze.

    Jajko ubijamy w mielone mięso.

  • Drobno posiekaj 4-5 gałązek świeżej pietruszki i dodaj do pozostałych składników.

    Dodaj posiekane warzywa.

  • Rozcieramy ser, który dobrze się topi i dodajemy do miski z ryżem i innymi produktami. Przepis wymaga 6 łyżek. l. dowolny tarty ser, który wybierzesz, ważne jest, aby dobrze się topił.

    Dodaj starty ser.

  • Posolić i popieprzyć wszystkie składniki na kotlety z czarnym pieprzem do smaku. Zaczynamy wszystko dobrze mieszać rękami lub łyżką stołową, aż do uzyskania gęstej, jednorodnej masy.

    Dokładnie wymieszaj mielone mięso.

  • Z powstałego mięsa mielonego formujemy kotlety, zwijając je w dłoniach. Możesz zrobić kotlety o dowolnym dogodnym dla siebie kształcie – okrągłe, owalne, płaskie. Obtocz każdy pasztecik z fasoli ze wszystkich stron w bułce tartej. W sumie będziesz potrzebować około 3 łyżek. l. krakersy. Rozwałkowane placki ułożyć na folii aluminiowej.

    Formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej.

  • Wlej około 50-70 ml bezwonnego oleju roślinnego na patelnię i poczekaj, aż dobrze się rozgrzeje na średnim ogniu. Uformowane kotlety rozkładamy i smażymy z obu stron na złoty kolor.

    Smażyć kotlety na oleju roślinnym z obu stron.

  • Nadmiar tłuszczu z gotowych kotletów usuniesz kładąc je na talerzu przykrytym papierowymi ręcznikami. Możesz podawać kotlety z fasoli i ryżu samodzielnie lub z dowolną sałatką warzywną lub przystawką.

    Te paszteciki z fasoli są smaczne i pożywne.

  • Przepis

    film poświęcony jest procesowi przygotowania takiego dania wegetariańskiego jak kotlety z fasoli. Do przepisu potrzebny będzie również ryż i niektóre inne produkty wymienione na początku. Przygotowanie takiego dania jest dość proste, a każdy specjalista kulinarny może to powtórzyć w swojej kuchni, ponieważ wszystko jest szczegółowo opisane.

    Czy próbowałeś gotować kotlety bez dodawania mięsa? Jakich innych składników oprócz fasoli i ryżu używasz? Podziel się w komentarzach sprawdzonym i szybkim przepisem na pyszne i przepyszne kotlety z fasoli.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author