Sprzęt i przybory kuchenne: czajnik, garnek z pokrywką, patelnia, kuchenka, durszlak, blender, herbata i łyżka stołowa, miska, łopatka, talerz.
Składniki
Składniki | Ilość |
Czerwona sucha fasola | 300-320g |
Cebula | 1 szt. |
Czosnek | 2-3 goździki |
Świeża pietruszka lub koperek | mały pakiet |
Olej roślinny | 5-7 art. l. |
Sól | 1 łyżeczka |
mielona papryka | 2 łyżeczki |
Gorąca woda | 500-600 ml |
Bułka tarta | 100-150g |
Gotowanie krok po kroku
Opcje dekorowania i serwowania
Gotowe do spożycia paszteciki z chudej fasoli podawaj na gorąco na półmisku i udekoruj świeżymi liśćmi ziół: pietruszką, koperkiem lub rukolą i pomidorkami koktajlowymi pokrojonymi na pół lub wachlarzem świeżych ogórków. Do takich kotletów z fasoli dobrze podawać różne sosy: miodowo-musztardowy z kruszonymi orzechami włoskimi, pomidorowy z ziołami czy chudy beszamel z gałką muszkatołową i łyżką soku z cytryny.
Przepis
Jak prawidłowo przygotować masę fasoli, uformować i usmażyć chude kotlety, patrz.
Poznałeś przepis na robienie pysznych pasztecików z chudej fasoli. Kotlety są bardzo pachnące dzięki zawartemu w kompozycji czosnkowi i przyprawom. Do wykonania tego przepisu nadaje się każdy rodzaj fasoli: czerwona, biała, zielona lub czarna, najważniejsze jest to, aby fasola była dobrze ugotowana i smaczna.
Gotuj chude kotlety z fasoli i napisz w komentarzach, czy danie Ci się spodobało, a także podziel się przepisem na robienie chudych kotletów.