Kotlety z fasoli wielkopostnej według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Pyszne kotlety z chudej fasoli 🍲

Sprzęt i przybory kuchenne: czajnik, garnek z pokrywką, patelnia, kuchenka, durszlak, blender, herbata i łyżka stołowa, miska, łopatka, talerz.

Składniki

Składniki Ilość
Czerwona sucha fasola 300-320g
Cebula 1 szt.
Czosnek 2-3 goździki
Świeża pietruszka lub koperek mały pakiet
Olej roślinny 5-7 art. l.
Sól 1 łyżeczka
mielona papryka 2 łyżeczki
Gorąca woda 500-600 ml
Bułka tarta 100-150g

Gotowanie krok po kroku

  • Wsyp suchą czerwoną fasolę (300-320 gram) do rondla i zalej gorącą wodą (500-600 ml). Przykryj patelnię pokrywką i pozostaw fasolę na 1,5-3 godziny.

    Gotowanie kotletów z chudej fasoli

  • Gdy fasola zmięknie (po 1,5-3 godzinach), postaw garnek z fasolą na ogniu i gotuj do pełnego ugotowania przez 40-45 minut. W razie potrzeby wodę na patelni można zmienić i zagotować w nowej wodzie.

    Aby przygotować kotlety, przygotuj składniki

  • Wrzuć ugotowaną, miękką fasolę o zwiększonej objętości do durszlaka, aby spuścić nadmiar wody. Pozostaw fasolę do ostygnięcia i przenieś do blendera. Do fasoli dodaj obraną i 4-częściową cebulę (1 szt.) i czosnek (2-3 ząbki). Do miski blendera dodaj również mały pęczek świeżej pietruszki lub koperku i soli (1 łyżeczka). Opcjonalnie można również dodać ulubione przyprawy i paprykę (2 łyżeczki).

    Aby przygotować kotlety, zmiel składniki w blenderze

  • Zmiel zawartość miski blendera do uzyskania gładkości i przenieś powstałe puree z fasoli na głęboki talerz. Weź porcję pachnącej masy łyżką stołową i najpierw uformuj w dłoniach bułkę, a następnie lekko ją spłaszcz. Powstały kotlet obficie obtocz w bułce tartej, wlej dla wygody do małej szerokiej miski i połóż na talerzu.

    Do przygotowania kotletów przygotuj panierkę

  • Podgrzej patelnię na kuchence i wlej do niej olej roślinny (5-7 łyżek stołowych).

    Pyszne kotlety z chudej fasoli

  • Uformowane kotlety wkładamy do rozgrzanego oleju i smażymy z każdej strony przez około 4 minuty na złoty kolor.

    Kotlety z fasoli wielkopostnej według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

  • Połóż gotowe kotlety z chudej fasoli na talerzu. W ten sposób uformuj i rozgotuj kotlety z całej masy fasolowej.

    Kotlety z fasoli wielkopostnej według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

  • Opcje dekorowania i serwowania

    Gotowe do spożycia paszteciki z chudej fasoli podawaj na gorąco na półmisku i udekoruj świeżymi liśćmi ziół: pietruszką, koperkiem lub rukolą i pomidorkami koktajlowymi pokrojonymi na pół lub wachlarzem świeżych ogórków. Do takich kotletów z fasoli dobrze podawać różne sosy: miodowo-musztardowy z kruszonymi orzechami włoskimi, pomidorowy z ziołami czy chudy beszamel z gałką muszkatołową i łyżką soku z cytryny.

    Przepis

    Jak prawidłowo przygotować masę fasoli, uformować i usmażyć chude kotlety, patrz.

    Poznałeś przepis na robienie pysznych pasztecików z chudej fasoli. Kotlety są bardzo pachnące dzięki zawartemu w kompozycji czosnkowi i przyprawom. Do wykonania tego przepisu nadaje się każdy rodzaj fasoli: czerwona, biała, zielona lub czarna, najważniejsze jest to, aby fasola była dobrze ugotowana i smaczna.

    Gotuj chude kotlety z fasoli i napisz w komentarzach, czy danie Ci się spodobało, a także podziel się przepisem na robienie chudych kotletów.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author