Kotlety z indyka w piekarniku według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Pyszne kotlety z indyka gotowane w piekarniku

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • kuchenka kuchenna (powierzchnia do gotowania);
  • piekarnik;
  • patelnia;
  • Papier do pieczenia;
  • deska do krojenia;
  • tarka – duża i mała;
  • prasa do czosnku;
  • nóż;
  • miska;
  • łyżka;
  • widelec.

Składniki

Mięso mielone z indyka 500 gramów
Cebula 1 szt.
ogromna marchewka 1 szt.
Czosnek 1 goździk
Kurze jajo 1 szt.
Pietruszka 1/2 pęczka
Białe wino (opcjonalnie) 60 ml
Oliwa z oliwek do farszu 60 ml
Skrobia 1 ul. l.
Mąka pszenna 4 łyżki. l.
Bułka tarta 1-2 łyżki. l.
Sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny (mielony) smak
Olej roślinny do smażenia 2 łyżki stołowe. l.

Gotowanie krok po kroku

Wstępne przygotowanie składników

  • 1 duża marchewka, obrana, umyta, starta.

    Trzy marchewki na grubej tarce.

  • 1 cebula obrana, umyta, pokrojona w drobną kostkę.

    Cebulę siekamy.

  • 1 ząbek czosnku, obrany, drobno starty lub przełożony przez praskę do czosnku.

    Zmiel czosnek w dowolny dogodny sposób.

  • 1/2 pęczka pietruszki opłukać (5-7 gałązek), strząsnąć z wody, drobno posiekać nożem lub pokroić nożyczkami kuchennymi.

    Drobno posiekaj warzywa.

  • Przygotowanie masy kotletowej

  • Do miski wrzuć 500 g mielonego mięsa z indyka, dodaj 1 jajko, posiekany czosnek, drobno posiekaną cebulę, sól, zmielony czarny pieprz, 2 łyżki. l. posiekana natka pietruszki, starta marchewka.

    Mięso mielone i wszystkie przygotowane składniki przełożyć do miski, dodać jajko.

  • Następnie wlej 60 ml wytrawnego białego wina (jest to składnik opcjonalny) i 60 ml oliwy z oliwek.

    Dla smaku dodaj białe wino i oliwę z oliwek.

  • Wlać jedną pełną łyżkę skrobi – kukurydzianej lub ziemniaczanej.

    Dodaj skrobię do mielonego mięsa.

  • Dokładnie wymieszaj masę kotletów.

    Mięso mielone dokładnie zagnieść.

  • Jeśli farsz okazał się wodnisty, dodaj bułkę tartą i ponownie dobrze wyrabiaj.

    Aby farsz lepiej zachował swój kształt, dodaj do niego bułkę tartą.

  • Gotową masę kotletową przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1-2 godziny.

    Gotowy farsz powinien stać co najmniej godzinę w lodówce.

  • Gotowanie kotletów

  • Mięso mielone wyjąć z lodówki, mokrymi rękami uformować małe okrągłe kotlety (średnica 4-5 cm).

    Tworzymy okrągłe kotlety.

  • Obtocz je w mące.

    Obtocz kotlety w mące.

  • Wlej 2 łyżki na patelnię. l. olej roślinny, podgrzej. Olej roślinny należy podgrzewać stopniowo, wlewać na suchą, zimną patelnię, ponieważ w kontakcie z rozgrzanym metalem olej się spali. Ale produkty należy ułożyć na gorącej patelni. Smażyć kotlety w gorącym oleju roślinnym na złoty kolor – 3-5 minut z każdej strony.

    Najpierw usmaż kotlety z obu stron na patelni na złoty kolor.

  • Przełóż kotlety na blachę do pieczenia i piecz w piekarniku przez 20-30 minut w temperaturze 180 ° C. Aby kotlety były bardziej miękkie i nie przypalały się, możesz nalać trochę wody na spód blachy do pieczenia.

    Przesuwamy produkty na blasze do pieczenia i wysyłamy je do piekarnika.

  • Gotowe kotlety podawaj z dowolnym dodatkiem. Na przykład puszyste puree ziemniaczane z masłem i koperkiem lub makaron z sosem pomidorowym i tartym serem bardzo dobrze komponują się z tym daniem.

    Kotlety z indyka gotowane w piekarniku są bardzo delikatne i soczyste.

  • Przepis

    Obejrzyj wideo i upewnij się, że pyszne, puszyste kotleciki z mielonego indyka są dość łatwe do przyrządzenia według tego przepisu. Zobaczysz, jak grube powinno być mięso mielone, dowiesz się, jak formować kotlety i jaki składnik należy dodać, aby były soczyste i delikatne.

    Czy ten przepis był dla Ciebie interesujący i przydatny? Napisz o tym w komentarzach. A jeśli już ugotowałeś coś podobnego, ale z niecodziennym sosem lub przystawką, lub chcesz dodać coś do przepisu, powiedz nam o tym w komentarzach.

    Inne przepisy na klopsiki

    Mielone kotlety z kurczaka Kotlety
    szczupakowe Kotlety z kurczaka
    gotowane na parze Kotlety z piersi kurczaka Kotlety z indyka

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author