
Sprzęt i przybory kuchenne:
- kuchenka kuchenna (powierzchnia do gotowania);
- piekarnik;
- patelnia;
- Papier do pieczenia;
- deska do krojenia;
- tarka – duża i mała;
- prasa do czosnku;
- nóż;
- miska;
- łyżka;
- widelec.
Składniki
Mięso mielone z indyka | 500 gramów |
Cebula | 1 szt. |
ogromna marchewka | 1 szt. |
Czosnek | 1 goździk |
Kurze jajo | 1 szt. |
Pietruszka | 1/2 pęczka |
Białe wino (opcjonalnie) | 60 ml |
Oliwa z oliwek do farszu | 60 ml |
Skrobia | 1 ul. l. |
Mąka pszenna | 4 łyżki. l. |
Bułka tarta | 1-2 łyżki. l. |
Sól | 1 łyżeczka |
Pieprz czarny (mielony) | smak |
Olej roślinny do smażenia | 2 łyżki stołowe. l. |
Gotowanie krok po kroku
Wstępne przygotowanie składników
1 duża marchewka, obrana, umyta, starta. 
1 cebula obrana, umyta, pokrojona w drobną kostkę. 
1 ząbek czosnku, obrany, drobno starty lub przełożony przez praskę do czosnku. 
1/2 pęczka pietruszki opłukać (5-7 gałązek), strząsnąć z wody, drobno posiekać nożem lub pokroić nożyczkami kuchennymi. 
Przygotowanie masy kotletowej
Do miski wrzuć 500 g mielonego mięsa z indyka, dodaj 1 jajko, posiekany czosnek, drobno posiekaną cebulę, sól, zmielony czarny pieprz, 2 łyżki. l. posiekana natka pietruszki, starta marchewka. 
Następnie wlej 60 ml wytrawnego białego wina (jest to składnik opcjonalny) i 60 ml oliwy z oliwek. 
Wlać jedną pełną łyżkę skrobi – kukurydzianej lub ziemniaczanej. 
Dokładnie wymieszaj masę kotletów. 
Jeśli farsz okazał się wodnisty, dodaj bułkę tartą i ponownie dobrze wyrabiaj. 
Gotową masę kotletową przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1-2 godziny. 
Gotowanie kotletów
Mięso mielone wyjąć z lodówki, mokrymi rękami uformować małe okrągłe kotlety (średnica 4-5 cm). 
Obtocz je w mące. 
Wlej 2 łyżki na patelnię. l. olej roślinny, podgrzej. Olej roślinny należy podgrzewać stopniowo, wlewać na suchą, zimną patelnię, ponieważ w kontakcie z rozgrzanym metalem olej się spali. Ale produkty należy ułożyć na gorącej patelni. Smażyć kotlety w gorącym oleju roślinnym na złoty kolor – 3-5 minut z każdej strony. 
Przełóż kotlety na blachę do pieczenia i piecz w piekarniku przez 20-30 minut w temperaturze 180 ° C. Aby kotlety były bardziej miękkie i nie przypalały się, możesz nalać trochę wody na spód blachy do pieczenia. 
Gotowe kotlety podawaj z dowolnym dodatkiem. Na przykład puszyste puree ziemniaczane z masłem i koperkiem lub makaron z sosem pomidorowym i tartym serem bardzo dobrze komponują się z tym daniem. 
Przepis
Obejrzyj wideo i upewnij się, że pyszne, puszyste kotleciki z mielonego indyka są dość łatwe do przyrządzenia według tego przepisu. Zobaczysz, jak grube powinno być mięso mielone, dowiesz się, jak formować kotlety i jaki składnik należy dodać, aby były soczyste i delikatne.
Czy ten przepis był dla Ciebie interesujący i przydatny? Napisz o tym w komentarzach. A jeśli już ugotowałeś coś podobnego, ale z niecodziennym sosem lub przystawką, lub chcesz dodać coś do przepisu, powiedz nam o tym w komentarzach.
Inne przepisy na klopsiki
Mielone kotlety z kurczaka Kotlety
szczupakowe Kotlety z kurczaka
gotowane na parze Kotlety z piersi kurczaka Kotlety z indyka
Smacznego!