Kotlety z paluszków krabowych według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Delikatne kotlety z paluszków krabowych i kurczaka - niezwykły i pyszny przepis

Sprzęt i przybory kuchenne: talerz głęboki, miska głęboka, nóż, deska do krojenia, łopatka, patelnia, kuchenka.

Składniki

Aby przygotować to niezwykłe i pyszne danie, musisz przygotować następujące składniki:

Mięso mielone z kurczaka 500 gramów
Paluszki krabowe 300g
Cebula 100 gramów
chleb pszenny 2 kromki
mleko 50-80 ml
Kurze jajo 1 szt.
Sól 1 łyżeczka
Zmielony czarny pieprz ½ łyżeczki
Bułka tarta 1 opakowanie

Do smażenia kotletów potrzebny będzie również olej roślinny.

Gotowanie krok po kroku

  • Ostrożnie odetnij skórkę z dwóch niezbyt grubych kromek białego chleba, a następnie podziel je na małe kwadraty.

    Jak gotować kotlety z paluszków krabowych

  • Wlej 50-80 ml mleka o dowolnej zawartości tłuszczu na głęboki talerz i namocz w nim pokrojony chleb tak, aby wszystkie kawałki były całkowicie nasiąknięte.

    Aby przygotować kotlety z paluszków krabowych, przygotuj składniki

  • Drobno posiekaj 100 g cebuli i wyślij do głębokiej miski.

    Posiekaj cebulę na paluszki krabowe

  • Zmiel 300 g paluszków krabowych nożem i wymieszaj je z cebulą.

    Aby przygotować kotlety z paluszków krabowych, pokrój wszystkie składniki na mięso mielone

  • Wymieszaj posiekaną cebulę i posiekane paluszki krabowe z 500 g mielonego kurczaka, kromki chleba namoczone w mleku, 1 łyżeczka. sól, ½ łyżeczki. zmielony czarny pieprz. W powstałej mieszaninie ubij jedno jajko kurze i dobrze wymieszaj wszystkie składniki szpatułką, aż uzyskasz jednorodną masę.

    Aby przygotować kotlety z paluszków krabowych, wymieszaj mięso mielone

  • Z mielonego mięsa uformuj małe placki i obtocz je w bułce tartej.

    Aby przygotować kotlety z paluszków krabowych, przygotuj panierkę

    Czy wiedziałeś? Aby mięso mielone nie przyklejało się do dłoni, przed uformowaniem każdego kawałka mięsa należy lekko zwilżyć ręce wodą.

  • Umieść kotlety zawinięte w bułce tartej na rozgrzanej patelni i smaż je z obu stron na oleju roślinnym, aż będą ugotowane.

    Aby przygotować kotlety z paluszków krabowych, podgrzej patelnię

  • Opcje dekorowania i serwowania

    Możesz podawać gotowe kotlety z paluszków krabowych i mielonego kurczaka na stole na osobnym naczyniu ozdobionym zieleniną. Do dekoracji możesz użyć natki pietruszki i koperku lub liści sałaty – w zależności od upodobań.

    Na środku naczynia z kotletami można również umieścić pięknie pokrojone warzywa.

    Wielu lubi kotlety w połączeniu z różnymi sosami, pojemnikami, które można umieścić w pobliżu talerza z gotowym daniem.

    Dodatkowo na codziennym stole podczas rodzinnego posiłku możesz podać kotlety na osobnych talerzach z dodatkiem – puree ziemniaczanym, ulubioną owsianką lub innym daniem.

    Pyszne paluszki krabowe są gotowe

    Przepis

    Oprócz instrukcji krok po kroku ze zdjęciem możesz również zobaczyć przepis na soczyste kotlety z paluszków krabowych i mielonego kurczaka.

    Kotlety z paluszków krabowych i mielonego kurczaka mogą być ozdobą zarówno świątecznego stołu, jak i punktem kulminacyjnym codziennego, rodzinnego obiadu.

    Podobał Ci się ten przepis? Czy masz jakieś wskazówki, dzięki którym klopsiki będą jeszcze smaczniejsze? Z jakich innych produktów można zrobić kotlety, aby urozmaicić danie, do którego jesteśmy przyzwyczajeni? Jakie znasz inne przepisy na niezwykłe klopsiki? Podziel się swoimi doświadczeniami i wrażeniami z przygotowanego dania w komentarzach.

    Inne przepisy na klopsiki

    Kotlety z mintaja Kotlety z
    różowego łososia zapiekane w sosie śmietanowym Kotlety
    warzywne ze śmietaną
    Mięso mielone Jeże z ryżem Kotlety
    kijowskie

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author