Kotlety z wątróbki wołowej : przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszne kotlety z wątróbki wołowej

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • ostry nóż;
  • deska do krojenia;
  • zlewka;
  • młotek lub zmiękczacz do zmiękczania mięsa;
  • płaski talerz;
  • film spożywczy;
  • głęboka miska;
  • widelec lub trzepaczka;
  • Łopatka;
  • papierowe ręczniki;
  • piekarnik;
  • naczynie do pieczenia.

Składniki

Wątroba wołowa 500 gramów
Jaja kurze 2 szt.
Mąka pszenna 100 gramów
Sól smak
Olej roślinny 2-3 łyżki. l.
Masło 30-50g
Przyprawy smak

Gotowanie krok po kroku

  • Przed rozpoczęciem gotowania 500 g wątróbki wołowej należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą i usunąć folię. Jeśli tego nie zrobisz, kotlety wyjdą bardzo trudne. Przy świeżej wątrobie taki film usuwa się bez żadnych problemów.

    Gotowanie kotletów wołowych

  • Tak przygotowaną wątróbkę kroimy na średniej wielkości kawałki o grubości około 1 cm.Jeśli pokroisz wątróbkę na zbyt małe kawałki, kotlety znacznie się zmniejszą podczas smażenia i mogą być twarde. Młotkiem lub zmiękczaczem odbijamy każdy kawałek wątroby, aby jej struktura stała się bardziej miękka. Przenieś wątrobę na płaski talerz. Posyp przyprawami według własnych upodobań. Zawiń wątróbkę w folię spożywczą i wstaw do lodówki na kilka minut.

    Przygotuj składniki do gotowania

  • Rozgrzej patelnię olejem roślinnym. Ten ostatni będzie wymagał około 2-3 łyżek. l. Gdy patelnia będzie się nagrzewać olejem, przygotuj panierkę. Aby to zrobić, wbij 2 jajka kurze do głębokiej miski i dodaj sól do smaku. W razie potrzeby do jajka można dodać przyprawy do smaku. Dobrze wymieszaj jajka widelcem lub trzepaczką.

    Aby przygotować danie, ubij jajka

  • Do osobnej miski wsypujemy około 100 g mąki i smażymy kotlety wątrobowe. Najpierw obtocz każdy kawałek wątróbki dobrze w mące, strzepując nadmiar, następnie zanurz w jajku i połóż na rozgrzanej patelni.

    Aby przygotować danie, włóż wątróbkę do pasztetu

  • Smażyć kotlety wątrobowe z każdej strony przez 2-3 minuty. Kotlety lepiej gotować na średnim lub małym ogniu. Jeśli wątroba jest trochę surowa w środku, to w porządku, ważne jest, aby od razu zjeść takie kotlety i nie przechowywać ich przez długi czas. Jeśli nadal chcesz uzyskać bardziej smażoną wątróbkę, przykryj patelnię pokrywką.

    Aby przygotować danie, usmaż wątróbkę

  • Usmażone kotlety układamy na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami. W ten sposób można usunąć nadmiar tłuszczu. Aby kotlety były bardziej miękkie, połóż plasterek masła na każdym kawałku. Łącznie potrzebne będzie około 30-50 g produktu.

    Kotlety z wątróbki wołowej: przepis krok po kroku ze zdjęciem

  • Jeśli nie lubisz niedogotowanych wątróbek, możesz je wypiekać w piekarniku. W tym celu smażone kotlety przenosimy do naczynia do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec kotlety wołowe przez 10-15 minut. Po 10-15 minutach kotlety z wątróbki wołowej są całkowicie gotowe. Okazują się twardsze niż po usmażeniu na patelni, a jednocześnie wciąż są tak samo soczyste i smaczne. Możesz podawać te kotlety z dowolnym dodatkiem.

    kotlety wołowe gotowe

  • Przepis

    Po obejrzeniu filmu możesz zrobić pyszne kotlety z wątróbki wołowej w domu. Proces gotowania jest szczegółowo opisany, a zalecenia, jak sprawić, by wątroba była bardziej soczysta. Jeśli nie lubisz średnio wysmażonej wątróbki, możesz ugotować kotlety w piekarniku. Zawiera również listę wszystkich składników, których będziesz potrzebować do dania.

    Robisz kotlety wątrobowe, czy wolisz gotować je z mięsem? Jaką wątrobę najczęściej wybierasz i w czym smażysz? Czy próbowałeś gotować kotlety w piekarniku? Interesujące jest poznanie w komentarzach ulubionego przepisu na gotowanie kotletów z wątróbki wołowej.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author