
Sprzęt i przybory kuchenne:
- ostry nóż;
- deska do krojenia;
- zlewka;
- młotek lub zmiękczacz do zmiękczania mięsa;
- płaski talerz;
- film spożywczy;
- głęboka miska;
- widelec lub trzepaczka;
- Łopatka;
- papierowe ręczniki;
- piekarnik;
- naczynie do pieczenia.
Składniki
Wątroba wołowa | 500 gramów |
Jaja kurze | 2 szt. |
Mąka pszenna | 100 gramów |
Sól | smak |
Olej roślinny | 2-3 łyżki. l. |
Masło | 30-50g |
Przyprawy | smak |
Gotowanie krok po kroku
Przed rozpoczęciem gotowania 500 g wątróbki wołowej należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą i usunąć folię. Jeśli tego nie zrobisz, kotlety wyjdą bardzo trudne. Przy świeżej wątrobie taki film usuwa się bez żadnych problemów. 
Tak przygotowaną wątróbkę kroimy na średniej wielkości kawałki o grubości około 1 cm.Jeśli pokroisz wątróbkę na zbyt małe kawałki, kotlety znacznie się zmniejszą podczas smażenia i mogą być twarde. Młotkiem lub zmiękczaczem odbijamy każdy kawałek wątroby, aby jej struktura stała się bardziej miękka. Przenieś wątrobę na płaski talerz. Posyp przyprawami według własnych upodobań. Zawiń wątróbkę w folię spożywczą i wstaw do lodówki na kilka minut. 
Rozgrzej patelnię olejem roślinnym. Ten ostatni będzie wymagał około 2-3 łyżek. l. Gdy patelnia będzie się nagrzewać olejem, przygotuj panierkę. Aby to zrobić, wbij 2 jajka kurze do głębokiej miski i dodaj sól do smaku. W razie potrzeby do jajka można dodać przyprawy do smaku. Dobrze wymieszaj jajka widelcem lub trzepaczką. 
Do osobnej miski wsypujemy około 100 g mąki i smażymy kotlety wątrobowe. Najpierw obtocz każdy kawałek wątróbki dobrze w mące, strzepując nadmiar, następnie zanurz w jajku i połóż na rozgrzanej patelni. 
Smażyć kotlety wątrobowe z każdej strony przez 2-3 minuty. Kotlety lepiej gotować na średnim lub małym ogniu. Jeśli wątroba jest trochę surowa w środku, to w porządku, ważne jest, aby od razu zjeść takie kotlety i nie przechowywać ich przez długi czas. Jeśli nadal chcesz uzyskać bardziej smażoną wątróbkę, przykryj patelnię pokrywką. 
Usmażone kotlety układamy na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami. W ten sposób można usunąć nadmiar tłuszczu. Aby kotlety były bardziej miękkie, połóż plasterek masła na każdym kawałku. Łącznie potrzebne będzie około 30-50 g produktu. 
Jeśli nie lubisz niedogotowanych wątróbek, możesz je wypiekać w piekarniku. W tym celu smażone kotlety przenosimy do naczynia do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec kotlety wołowe przez 10-15 minut. Po 10-15 minutach kotlety z wątróbki wołowej są całkowicie gotowe. Okazują się twardsze niż po usmażeniu na patelni, a jednocześnie wciąż są tak samo soczyste i smaczne. Możesz podawać te kotlety z dowolnym dodatkiem. 
Przepis
Po obejrzeniu filmu możesz zrobić pyszne kotlety z wątróbki wołowej w domu. Proces gotowania jest szczegółowo opisany, a zalecenia, jak sprawić, by wątroba była bardziej soczysta. Jeśli nie lubisz średnio wysmażonej wątróbki, możesz ugotować kotlety w piekarniku. Zawiera również listę wszystkich składników, których będziesz potrzebować do dania.
Robisz kotlety wątrobowe, czy wolisz gotować je z mięsem? Jaką wątrobę najczęściej wybierasz i w czym smażysz? Czy próbowałeś gotować kotlety w piekarniku? Interesujące jest poznanie w komentarzach ulubionego przepisu na gotowanie kotletów z wątróbki wołowej.