Sprzęt i przybory kuchenne: płyta kuchenna lub do smażenia, miska głęboka, trzepaczka, rondel litrowy, waga kuchenna, miarka, łyżka stołowa, łyżeczka do herbaty.
Składniki
Ser mascarpone | 250g |
Syrop z topinamburu | 8-10 art. l. |
Żółtko kurzego jajka | 3 szt. |
mleko | 300 ml |
Mąka | 30 gramów |
ekstrakt waniliowy | 1 łyżeczka |
Gotowanie krok po kroku
Ważny! Serek mascarpone nie zawsze można znaleźć w sklepie, więc jeśli chcesz, możesz go zrobić sam. W tym celu na małym ogniu wstawić rondelek z 1 litrem śmietanki o zawartości tłuszczu co najmniej 33% i pozostawić do podgrzania. Gdy śmietana się zagotuje, rozcieńczyć w 1 łyżce. l. woda ¼ łyżeczki. kwasek cytrynowy i dodaj do śmietany, gdy pojawią się pierwsze oznaki wrzenia.
Ciągle mieszając odczekać, aż śmietana zgęstnieje, następnie przełożyć na durszlak lub sito okryte gazą, zebrać końce tkaniny i odwiesić ser na co najmniej 2 godziny, aby zeszklić serwatkę. Po 2 godzinach wyjmij gazę i wyłóż z niej gotowy ser do pojemnika.
Przepis
Aby zobaczyć, jak krem gęstnieje w rondelku po podgrzaniu, zastanowić się nad procesem mieszania kremu z Mascarpone lub podziwiać gotowy produkt, wystarczy spojrzeć na przepis.
Jest wiele sposobów na wykorzystanie serka mascarpone do robienia kremów, ale ten przepis pomaga uzyskać przewiewną i jednocześnie gęstą masę, która dobrze trzyma swój kształt. Smak tego kremu można zmienić dodając skórkę, co nada mu lekką cytrusową nutę. Warto zauważyć, że taki krem jest przygotowywany na kilka godzin przed złożeniem ciasta.
Czy próbowałeś tego lekkiego i delikatnego kremu do ciast? Podoba Ci się ten przepis? Co chciałbyś dodać lub zmienić? Czy masz ulubioną opcję dekorowania ciast? Podziel się z innymi domowymi piekarzami, w jaki sposób używasz Mascarpone do dekorowania i przekładania deserów, a na pewno skorzystają z Twoich wskazówek, aby przygotować pyszne desery.