Krem mascarpone na ciasto krok po kroku przepis ze zdjęciem

Pyszny krem ​​z mascarpone na ciasto

Sprzęt i przybory kuchenne: płyta kuchenna lub do smażenia, miska głęboka, trzepaczka, rondel litrowy, waga kuchenna, miarka, łyżka stołowa, łyżeczka do herbaty.

Składniki

Ser mascarpone 250g
Syrop z topinamburu 8-10 art. l.
Żółtko kurzego jajka 3 szt.
mleko 300 ml
Mąka 30 gramów
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka

Gotowanie krok po kroku

  • W głębokim pojemniku umieszczamy 3 żółtka, dodajemy 30 g mąki i 8-10 łyżek. l. Syrop z topinamburu, a następnie wszystko wymieszać trzepaczką, aby uzyskać jednolitość. Do rondla wlać 300 ml mleka, postawić na kuchence, rozpalić ogień na średni poziom i doprowadzić płyn do wrzenia, a następnie natychmiast wyjąć z kuchenki i lekko ostudzić.

    Jak zrobić krem ​​mascarpone na ciasto

  • Wlej gorące mleko do mieszanki z żółtkami i dobrze wymieszaj trzepaczką.

    Aby przygotować krem, przygotuj składniki

  • Powstałą mieszankę żółtko-mleka wlać do rondla, rozpalić ogień na średni poziom i gotować mieszankę, aż zgęstnieje, ciągle mieszając trzepaczką, aby się nie przypaliła.

    Aby przygotować krem, podgrzej składniki

  • Gdy mieszanina zgęstnieje, zdejmij rondel z ognia, włóż gotowy budyń do głębokiego pojemnika i pozostaw do ostygnięcia. Gdy śmietanka całkowicie ostygnie, dodaj 250 g serka mascarpone i 1 łyżeczkę. ekstrakt waniliowy, a następnie dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednorodnej masy.

    Aby przygotować krem, wymieszaj składniki

  • Gotowy krem ​​nakładamy na powierzchnię ciast, wkładamy do ciasta i dekorujemy na wierzchu według własnych upodobań.

    krem mascarpone na ciasto jest gotowy

  • Ważny!  Serek mascarpone nie zawsze można znaleźć w sklepie, więc jeśli chcesz, możesz go zrobić sam. W tym celu na małym ogniu wstawić rondelek z 1 litrem śmietanki o zawartości tłuszczu co najmniej 33% i pozostawić do podgrzania. Gdy śmietana się zagotuje, rozcieńczyć w 1 łyżce. l. woda ¼ łyżeczki. kwasek cytrynowy i dodaj do śmietany, gdy pojawią się pierwsze oznaki wrzenia.

    Ciągle mieszając odczekać, aż śmietana zgęstnieje, następnie przełożyć na durszlak lub sito okryte gazą, zebrać końce tkaniny i odwiesić ser na co najmniej 2 godziny, aby zeszklić serwatkę. Po 2 godzinach wyjmij gazę i wyłóż z niej gotowy ser do pojemnika.

    Przepis

    Aby zobaczyć, jak krem ​​gęstnieje w rondelku po podgrzaniu, zastanowić się nad procesem mieszania kremu z Mascarpone lub podziwiać gotowy produkt, wystarczy spojrzeć na przepis.

    Jest wiele sposobów na wykorzystanie serka mascarpone do robienia kremów, ale ten przepis pomaga uzyskać przewiewną i jednocześnie gęstą masę, która dobrze trzyma swój kształt. Smak tego kremu można zmienić dodając skórkę, co nada mu lekką cytrusową nutę. Warto zauważyć, że taki krem ​​​​jest przygotowywany na kilka godzin przed złożeniem ciasta.

    Czy próbowałeś tego lekkiego i delikatnego kremu do ciast? Podoba Ci się ten przepis? Co chciałbyś dodać lub zmienić? Czy masz ulubioną opcję dekorowania ciast? Podziel się z innymi domowymi piekarzami, w jaki sposób używasz Mascarpone do dekorowania i przekładania deserów, a na pewno skorzystają z Twoich wskazówek, aby przygotować pyszne desery.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author