Krem na gofry: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszny krem ​​na gofry

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • gofrownica;
  • talerz;
  • kuchenka mikrofalowa;
  • wagi kuchenne i inne akcesoria pomiarowe;
  • drobne sito;
  • patelnia;
  • rondel;
  • film spożywczy;
  • mikser;
  • śmigać.

Składniki

składniki Proporcje
masło 400 gramów
jajko 8 szt.
cukier granulowany 280 gramów
wanilina 2 gramy
Mąka pszenna 300g
mleko skondensowane 1 może
mleko 400 ml
skrobia 20 gramów

Gotowanie krok po kroku

Zróbmy śmietankę

  • Średniej wielkości rondel napełniamy wodą, po czym zanurzamy do niego puszkę skondensowanego mleka, gdzie gotujemy do miękkości. Gotowane mleko skondensowane wysyłamy do chłodnego miejsca, pozwalając mu ostygnąć do temperatury pokojowej.

    Najpierw musisz ugotować mleko skondensowane.

  • Do rondla wlej 400 ml zimnego mleka.

    Wlej mleko do rondla.

  • Dodaj tam 80 g cukru pudru i wszystko dobrze wymieszaj.

    Dodaj cukier do mleka i wymieszaj.

  • Oddzielnie rozbij 4 jajka kurze, a następnie dokładnie ubij je trzepaczką.

    Ubij jajka osobno.

  • Do jajek dodać 20 g skrobi i 1 g waniliny. Ubijaj składniki, aż uzyskasz jednorodną płynną konsystencję.

    Do jajek dodać cukier waniliowy i skrobię.

  • Mieszankę mleka i cukru wysyłamy na mały ogień, gdzie doprowadzamy do wrzenia. W trakcie podgrzewania płynu okresowo mieszaj składniki, aby cukier się nie przypalił i całkowicie się rozpuścił.

    Zagotuj mleko i cukier

  • Mieszankę jajeczną wlać cienkim strumieniem do gotującej się masy mlecznej, jednocześnie aktywnie i stale mieszając płyn.

    Cienkim strumieniem dodaj masę jajeczną do gotującego się mleka.

  • Śmietanę gotujemy ciągle mieszając trzepaczką do uzyskania pożądanej gęstej konsystencji. Im dłużej krem ​​się gotuje, tym gęstszy będzie. Przygotowany gorący krem ​​przykrywamy folią spożywczą, tak aby między kremem a folią nie było wolnej przestrzeni. Pojemnik z kremem umieszczamy w chłodnym miejscu, gdzie pozwalamy mu w naturalny sposób ostygnąć do temperatury pokojowej.

    Ugotuj śmietankę, aż będzie gęsta.

  • Do schłodzonego budyniu dodaj 200 g miękkiego masła, a następnie ubij mieszankę mikserem na wysokich obrotach.

    Ubić schłodzoną śmietanę, dodając masło.

  • W powstałej mieszaninie dodaj schłodzone gotowane mleko skondensowane w małych porcjach i mieszaj masę, aż będzie gładka.

    Do śmietany dodać schłodzone skondensowane mleko i ponownie ubić.

  • Otrzymany krem ​​jest wysyłany do lodówki dokładnie na godzinę, po przykryciu folią spożywczą.

    Krem jest gotowy.

  • Zróbmy gofry

  • Rozpuść 200 g masła w kuchence mikrofalowej do uzyskania płynnej konsystencji. Odstawić olej do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

    Masło rozpuścić osobno.

  • Oddzielnie łamiemy 4 jajka kurze, po czym dobrze je ubijamy mikserem.

    Ubij jajka mikserem.

  • Nie przerywając ubijania, dodaj 200 g cukru pudru do jajek w dwóch lub trzech dawkach.

    Dodaj cukier do jajek i ubij.

  • Wysyłamy tam również 1 g waniliny i wlewamy schłodzone masło. W trakcie dodawania wszystkich składników nie zatrzymuj miksera ani na sekundę.

    Do jajek dodać roztopione masło.

  • Oddzielnie przesiej 300 g mąki przez drobne sito, a następnie wlej małymi porcjami do ciasta.

    Mąkę przesiej do ciasta.

  • Dobrze wymieszaj mikserem. Powinien być dość gruby i jednolity.

    Ciasto miksujemy mikserem na gładką masę.

  • Wlej ciasto do gofrownicy i piecz produkt na średnim ogniu przez 2-3 minuty z obu stron.

    Upiec gofry za pomocą gofrownicy.

  • Montujemy produkt

  • Gotowy gofr wyjmujemy z gofrownicy i od razu zamieniamy w rurkę.

    Gorące gofry zwijamy w tuby.

  • Wszystkie gofry upiec i zwinąć w ten sam sposób. Ze wskazanej ilości składników otrzymasz od 24 do 28 tub.

    Przygotowujemy wszystkie tuby.

  • Wyciągamy gotową śmietankę z lodówki i nadziewamy nią wafle.

    Nasz krem ​​waflowy doskonale uzupełni deser.

  • Przepis

    Prezentowany film wyraźnie pokazuje, jak gotować bułki z kremem własnymi rękami.

    W tak prosty sposób można ugotować obfite i bardzo apetyczne bułeczki waflowe z niezwykle smacznym kremem. Jeśli masz dodatkowe pytania, zadaj je w komentarzach. Pamiętaj też, aby opisać swoje wrażenia dotyczące smakołyków wykonanych zgodnie z opisaną metodą. Smacznego!

    Inne przepisy na gofry

    Farsze do rur

    Bułki waflowe

    Rurki z mlekiem skondensowanym

    Ciasto rurkowe

    Krem brulee

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author