Krem z Mascarpone na ciasto według przepisu krok po kroku przepis ze zdjęciem

Delikatny krem ​​na ciasto z serkiem mascarpone i twarogiem pomarańczowym

Sprzęt i przybory kuchenne: mikser, dwa głębokie pojemniki do ubijania śmietany z cukrem pudrem i sera z twarogiem, łopatka stołowa.

Składniki

śmietana 33% 350 ml
ser mascarpone 500 gramów
pomarańczowy Twaróg 300g
cukier puder 80 gramów
skórka pomarańczy 1 ul. l.

Gotowanie krok po kroku

  • Najpierw włóż 350 ml gęstej śmietany do lodówki, aby dobrze się schłodziły. Ułatwi to ubijanie śmietanki. Gdy 33% tłusty krem ​​jest całkowicie chłodny, przelej go do głębokiego pojemnika. Do miski ze śmietaną dodaj 80 gramów cukru pudru. Śmietanę z cukrem pudrem ubić na średnie piki przy średnich obrotach miksera. Masa nie powinna być zbyt gęsta, ale miękka i giętka, jednorodna.

    Krem do gotowania z mascarpone na ciasto

  • W oddzielnym głębokim pojemniku umieszczamy 500 gramów serka mascarpone. Na ser nakładamy 300 gramów twarogu pomarańczowego, przygotowanego wcześniej, jedną łyżkę skórki pomarańczowej, również przygotowanej wcześniej.

    Aby przygotować krem ​​z mascarpone na ciasto przygotuj składniki

  • Ponownie włącz mikser, najpierw wymieszaj te składniki na niskich obrotach, a następnie ubij trochę na średnich obrotach, aż będą gładkie.

    Aby przygotować krem ​​z mascarpone na ciasto, wymieszaj składniki

  • Gdy serek mascarpone, twaróg pomarańczowy i skórka połączą się w jednorodną mieszankę, wydzielają przyjemny zapach, do miski wlewamy gęstą śmietankę ubitą z cukrem pudrem. Takie dodatki wykonujemy nie od razu, ale w trzech krokach, nakładając niewielką ilość bitej śmietany na ser i twaróg, za każdym razem mieszając masę mikserem na wysokich obrotach.

    Aby przygotować krem ​​z mascarpone na ciasto, połącz składniki

  • Po ostatnim dodaniu śmietany i ubiciu krem ​​z serka mascarpone i twarogu pomarańczowego jest gotowy do użycia. Okazuje się bardzo delikatny, miękki, pachnący.

    Delikatny krem ​​na ciasto z serkiem mascarpone i pomarańczowym twarogiem

  • Pomocne wskazówki

    • Tak wspaniały krem ​​można stosować do smarowania ciast, nadziewania ciast, do ciastek. Może być stosowany jako samodzielne danie, spożywany z owocami i jagodami.
    • Wszystkie składniki do przygotowania takiego kremu muszą być zimne. Dotyczy to również twarogu pomarańczowego.
    • Do śmietanki z serka mascarpone i twarogu pomarańczowego należy użyć śmietanki o zawartości tłuszczu co najmniej 33 procent.
    • Zamiast twarogu pomarańczowego do kremu mascarpone możesz użyć cytryny, maliny, truskawki, dowolnego twarogu owocowego.
    • Aby przygotować twaróg pomarańczowy, skórkę pomarańczową delikatnie natrzyj na drobną tarkę, usuń tylko skórkę. Za pomocą sokowirówki wydobywamy naturalny sok pomarańczowy. W rondelku wymieszać skórkę z pomarańczy, sok, cukier i masło, zagotować. Oddzielnie ubite jajka kurze wprowadza się cienkim strumieniem na patelnię, gotować do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Pozostaw masę do całkowitego ostygnięcia, po czym z tego twarogu pomarańczowego można zrobić krem ​​​​z mascarpone do ciast.

    Przepis

    Na filmie zobaczysz szczegółowy proces przygotowania kremu z serka mascarpone i twarogu pomarańczowego. Zdobądź listę wszystkich składników, zapoznaj się z odpowiednią technologią przygotowania ich do użycia.

    Drodzy czytelnicy, jeśli chcecie zrobić tort urodzinowy dla gości, rozpieszczać dzieci lub poczęstować przyjaciół, spróbujcie zrobić krem ​​mascarpone z twarogiem pomarańczowym. Powiedz mi, czy wiedziałeś wcześniej, jak przygotować ten krem? Jak był używany i jakie produkty zostały wykonane?

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author