Kremowa zupa z łososia według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Delikatna zupa kremowa z łososiem - bardzo smaczne pierwsze danie

Sprzęt i przybory kuchenne:  nóż, deska do krojenia, rondel, łyżka, miska, łyżka cedzakowa, patelnia, talerz.

Składniki

Produkt Ilość
Łosoś 300 – 400 g
Ziemniak (średni 4 rzeczy.
Cebula 1 szt.
Marchewka 2 szt.
koperek 1 pęczek
Krem 250 ml
Woda 2,5 litra
Liść laurowy 2 – 3 szt.
Sól 1 ul. l.
Olej roślinny 30 ml

Gotowanie krok po kroku

  • Myjemy rybę, dobrze myjemy. Odcinamy ogon, głowę, kilka małych kawałków na zupę (według własnego uznania można również ugotować z fileta rybnego).

    Do takiej zupy można wziąć głowę i ogon łososia, kilka kawałków fileta.

  • Oczyszczamy głowę ze skrzeli i oczu.

    Oczy i skrzela należy usunąć z głowy ryby.

  • Wlej 2,5 litra wody na patelnię, podpal. Na patelnię wrzucamy części ryby przygotowane na zupę. Możesz umieścić 2 – 3 szt. liść laurowy, jeśli lubisz, opcjonalnie.

    Wlej rybę do rondla z wodą i zagotuj.

  • Gotuj bulion przez 30 minut. Stopniowo na bulionie tworzy się piana, dzięki czemu bulion jest przezroczysty, należy go usunąć na czas.

    Podczas gotowania musisz usunąć piankę z bulionu.

  • Drobno posiekaj 1 cebulę.

    Cebulę siekamy.

  • Zetrzyj 2 marchewki na tarce.

    Marchewki pocieramy na drobnej tarce.

  • Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej. Na patelnię wrzuć posiekaną cebulę i marchew. Smaż do miękkości.

    Smaż marchewki z cebulą na patelni do miękkości.

  • Wycinamy 4 szt. ziemniaki losowo. Jak jesteś przyzwyczajony do krojenia na pierwsze dania, więc krój. Włóż pokrojone ziemniaki do miski z wodą, aby woda całkowicie je zakryła, w przeciwnym razie ziemniaki staną się czarne.

    Pokrój ziemniaki w kostkę.

  • Rosół jest ugotowany, wyjmujemy z niego wszystkie ryby łyżką cedzakową, demontujemy (oddzielamy mięso od kości).

    Wyciągamy rybę z gotowego bulionu, oddzielamy mięso od kości.

  • Do bulionu wrzucamy pokrojone ziemniaki. Rzuć 1 łyżkę. l. Sól. Gotuj przez 15 – 20 minut.

    Rozprowadzamy ziemniaki w świeżo ugotowanym bulionie.

  • Do bulionu wlać 250 ml śmietanki.

    Dodaj śmietanę do zupy.

  • Kładziemy zdemontowane kawałki ryb.

    Rozkładamy mięso rozłożone na kawałki.

  • Włóż pieczeń do rondla.

    Dodać do prawie gotowej zupy do smażenia.

  • Gotuj przez kolejne 10 minut. Zupa jest gotowa. Możesz włożyć posiekaną koperek do rondla z gotową zupą, możesz trochę zagotować. I możesz umieścić indywidualnie na swoim talerzu.

    Jak widać, kremowa zupa z łososia jest łatwa do przygotowania.

  • Sekrety gotowania gotowanej ryby

    • Aby nie zepsuć smaku ryby, nie zaleca się jej solenia przed gotowaniem.
    • W celu jednolitego gotowania duże tusze są cięte na kawałki, a małe ryby gotowane w całości.
    • Nadmiar wody pogarsza smak ryby. Jeśli to możliwe, weź mniej wody do gotowania.
    • Niepożądane jest również szybkie gotowanie podczas gotowania. Bulion może stać się mętny.
    • Jeśli gotujesz małą rybę w całości, nie wkładaj jej do bardzo gorącej wody. Z różnicy temperatur skóra może pęknąć, a gotowe danie straci swoją atrakcyjność.
    • Jeśli ryba ma nieprzyjemny zapach, ogórek ogórkowy pomoże go zneutralizować. Dodaj go do bulionu podczas gotowania, a poprawisz smak potrawy.
    • Bulion stanie się przezroczysty, jeśli zostanie kilkakrotnie przepuszczony przez kilka warstw wilgotnej gazy.

    Przepis

    To prosty przepis na kremową zupę z łososia. Zobaczysz, jakie składniki są potrzebne do takiej zupy, jak drobno są krojone, w jakiej kolejności są dodawane na patelnię. Jaki jest wynik zupy rybnej.

    Najlepsze są zupy kremowe. A jeśli są z rybą, to generalnie przejadają się. Nasza zupa okazała się delikatna, obfita, a koperek nadaje jej wyjątkowego smaku. Zupa jest bardzo łatwa do zrobienia. Nawet jeśli nie masz umiejętności kulinarnych, ta zupa jest zdecydowanie dla Ciebie. Okazuje się bardzo smaczny, szybko przygotowany i nie może zawieść. Koniecznie gotuj z nami. Napisz w komentarzach: jak Wam się podobał kremowy smak tego dania? Jakiej ryby użyłeś? Smacznego!

    Inne przepisy na zupy

    Zupa z różowego łososia
    Zupa z czerwonej ryby
    Zupa z różowej głowy i ogona łososia Zupa z
    różowego łososia
    Zupa z czerwonej ryby ze śmietaną

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author