Krewetka tempura przepis krok po kroku z 🍤 zdjęcie

Krewetki w tempurze – przepis na idealne ciasto

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • frytownica;
  • głęboka miska;
  • Puchar;
  • wagi kuchenne;
  • śmigać;
  • nożyczki kuchenne;
  • nóż;
  • deska do krojenia;
  • ręcznik papierowy;
  • talerz do serwowania potraw.

Składniki

Produkt Ilość
mąka w tempurze 150 gramów
Woda 150 ml
Świeże krewetki tygrysie 5 sztuk.
Sól smak
Pieprz smak
Bezwonny olej roślinny 1 l
Zielona cebula 2 pióra

Gotowanie krok po kroku

Krewetka w tempurze to tradycyjna japońska potrawa, która różni się od innych dań gotowanych w cieście bardzo smacznym, delikatnym, cienkim i chrupiącym cieście. Do idealnego ciasta używa się specjalnej mąki tempura, która oprócz wody i jajek zawiera: skrobię ziemniaczaną, sól, siekany czosnek, a także kilka rodzajów mąki: ryżową, kukurydzianą czy pszenną. Używając tylko mąki pszennej, nie odniesiesz sukcesu w takim cieście.

  • Przygotujmy ciasto. Do głębokiej miski wsyp 150 g mąki w tempurze.

    Mąkę w tempurze wsypać do miski.

  • Wlej 150 ml zimnej wody i dobrze wymieszaj trzepaczką, aby masa była bardzo jednorodna, bez grudek.

    Dodaj wodę do mąki.

  • Ciasto jest średniej grubości. Jeśli przygotowujesz ciasto w dużej objętości, aby nie zgęstniało, musisz włożyć do niego kilka kostek lodu. Ciasto jest gotowe, odstaw je na bok i zajmij się krewetkami.

    Mieszamy ciasto, okazuje się, że nie jest zbyt gęste.

  • Jeśli twoje krewetki są zamrożone, rozmroź je w temperaturze pokojowej, opłucz i osusz papierowymi ręcznikami. Istnieje kilka sposobów czyszczenia krewetek. Używając pierwszej metody, musisz złamać kolec w pobliżu ogona, a idąc od ogona do góry, czyścimy muszlę w kółko.

    Myjemy krewetki.

  • Następnie ostrym nożem wykonać płytkie nacięcie wzdłuż grzbietu krewetki i wyjąć kanał jelitowy.

    Krewetki kroimy wzdłuż grzbietu i usuwamy przełyk.

  • Druga metoda jest znacznie prostsza: nożyczkami kuchennymi przyciąć skorupkę od początku do ogona, wyjąć kanał pokarmowy i oczyścić skorupkę.

    Krewetkę można również wyczyścić nożyczkami.

  • Następnie krewetki należy wyciągnąć, aby nie zwijały się podczas smażenia. W tym celu kładziemy krewetki na grzbiecie, a nożem wykonujemy trzy cięcia pod kątem.

    Aby rozciągnąć krewetki, wykonujemy na niej trzy cięcia.

  • Odrzucamy go nacięciami, a palcami naciskając krewetkę wyciągamy.

    Wyciągnij krewetki rękoma.

  • W ten sposób myjemy i wyrównujemy wszystkie krewetki. Następnie posolić i popieprzyć do smaku.

    Posolić i popieprzyć krewetki do smaku.

  • Każdą krewetkę obtocz w mące w tempurze. Strząsnąć nadmiar mąki.

    Zanurz każdą krewetkę w mące.

  • Następnie, trzymając za ogon, zanurz krewetki w cieście.

    Po mące obtoczyć krewetki w cieście.

  • Podgrzewamy frytkownicę, wlewając do niej bezwonny olej roślinny. Idealna temperatura do głębokiego smażenia to 170 stopni.

    Podgrzewamy olej roślinny.

  • Nie zanurzaj krewetek od razu w oleju. Trzymając za ogon krewetki przesuwamy przez olej na 15 – 20 sekund, aby odpadające ciasto nie przykleiło się do kratki razem z krewetkami. Gdy ciasto zastygnie, całkowicie opuść krewetki.

    Delikatnie zanurz krewetki we wrzącym oleju.

  • Krewetki smażymy nie dłużej niż 2 minuty. Podnieś kratkę do smażenia w głębokim tłuszczu i pozwól, aby nadmiar oleju spłynął z krewetek.

    Krewetki usmażyć i ostrożnie wyjąć.

  • Następnie przełóż krewetki na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju.

    Przełóż krewetki na ręczniki papierowe, aby usunąć tłuszcz.

  • Przełóż krewetki na talerz i udekoruj zieloną cebulką. Smacznego!

    Apetyczne krewetki w tempurze są gotowe.

  • Przepis

    Koniecznie sprawdź załączony przepis na składniki, których potrzebujesz, jak zrobić ciasto i przygotować krewetki. Miłego oglądania!

    Jeśli podobał Ci się przepis na krewetki w tempurze, chcesz dodać jakieś dodatki lub życzenia, to koniecznie zostaw swoją opinię w komentarzach poniżej. Przygotuj oryginalne i bardzo smaczne danie!

    Inne przepisy z krewetkami

    Zupa Z Krewetkami

    Krewetki w skorupkach

    Krewetki z grilla

    Ryż z Krewetkami

    Krewetki w sosie sojowym

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author