
Sprzęt i przybory kuchenne:
- frytownica;
- głęboka miska;
- Puchar;
- wagi kuchenne;
- śmigać;
- nożyczki kuchenne;
- nóż;
- deska do krojenia;
- ręcznik papierowy;
- talerz do serwowania potraw.
Składniki
Produkt | Ilość |
mąka w tempurze | 150 gramów |
Woda | 150 ml |
Świeże krewetki tygrysie | 5 sztuk. |
Sól | smak |
Pieprz | smak |
Bezwonny olej roślinny | 1 l |
Zielona cebula | 2 pióra |
Gotowanie krok po kroku
Krewetka w tempurze to tradycyjna japońska potrawa, która różni się od innych dań gotowanych w cieście bardzo smacznym, delikatnym, cienkim i chrupiącym cieście. Do idealnego ciasta używa się specjalnej mąki tempura, która oprócz wody i jajek zawiera: skrobię ziemniaczaną, sól, siekany czosnek, a także kilka rodzajów mąki: ryżową, kukurydzianą czy pszenną. Używając tylko mąki pszennej, nie odniesiesz sukcesu w takim cieście.
Przygotujmy ciasto. Do głębokiej miski wsyp 150 g mąki w tempurze. 
Wlej 150 ml zimnej wody i dobrze wymieszaj trzepaczką, aby masa była bardzo jednorodna, bez grudek. 
Ciasto jest średniej grubości. Jeśli przygotowujesz ciasto w dużej objętości, aby nie zgęstniało, musisz włożyć do niego kilka kostek lodu. Ciasto jest gotowe, odstaw je na bok i zajmij się krewetkami. 
Jeśli twoje krewetki są zamrożone, rozmroź je w temperaturze pokojowej, opłucz i osusz papierowymi ręcznikami. Istnieje kilka sposobów czyszczenia krewetek. Używając pierwszej metody, musisz złamać kolec w pobliżu ogona, a idąc od ogona do góry, czyścimy muszlę w kółko. 
Następnie ostrym nożem wykonać płytkie nacięcie wzdłuż grzbietu krewetki i wyjąć kanał jelitowy. 
Druga metoda jest znacznie prostsza: nożyczkami kuchennymi przyciąć skorupkę od początku do ogona, wyjąć kanał pokarmowy i oczyścić skorupkę. 
Następnie krewetki należy wyciągnąć, aby nie zwijały się podczas smażenia. W tym celu kładziemy krewetki na grzbiecie, a nożem wykonujemy trzy cięcia pod kątem. 
Odrzucamy go nacięciami, a palcami naciskając krewetkę wyciągamy. 
W ten sposób myjemy i wyrównujemy wszystkie krewetki. Następnie posolić i popieprzyć do smaku. 
Każdą krewetkę obtocz w mące w tempurze. Strząsnąć nadmiar mąki. 
Następnie, trzymając za ogon, zanurz krewetki w cieście. 
Podgrzewamy frytkownicę, wlewając do niej bezwonny olej roślinny. Idealna temperatura do głębokiego smażenia to 170 stopni. 
Nie zanurzaj krewetek od razu w oleju. Trzymając za ogon krewetki przesuwamy przez olej na 15 – 20 sekund, aby odpadające ciasto nie przykleiło się do kratki razem z krewetkami. Gdy ciasto zastygnie, całkowicie opuść krewetki. 
Krewetki smażymy nie dłużej niż 2 minuty. Podnieś kratkę do smażenia w głębokim tłuszczu i pozwól, aby nadmiar oleju spłynął z krewetek. 
Następnie przełóż krewetki na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju. 
Przełóż krewetki na talerz i udekoruj zieloną cebulką. Smacznego! 
Przepis
Koniecznie sprawdź załączony przepis na składniki, których potrzebujesz, jak zrobić ciasto i przygotować krewetki. Miłego oglądania!
Jeśli podobał Ci się przepis na krewetki w tempurze, chcesz dodać jakieś dodatki lub życzenia, to koniecznie zostaw swoją opinię w komentarzach poniżej. Przygotuj oryginalne i bardzo smaczne danie!
Inne przepisy z krewetkami
Zupa Z Krewetkami
Krewetki w skorupkach
Krewetki z grilla
Ryż z Krewetkami
Krewetki w sosie sojowym
Miłego czytania!