Krewetki gotowane według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Jak ugotować pyszne gotowane krewetki

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • patelnia;
  • talerz;
  • durszlak;
  • łyżka;
  • widelec;
  • miska;
  • talerz.

Składniki

Produkt Ilość
Krewetki (gotowane-mrożone) 700 gramów
Liść laurowy 1 szt.
Ziarna czarnego pieprzu 3-5 szt.
Cytrynowy 1 kromka
Sól 2 łyżki stołowe. l.
majonez 2 łyżki stołowe. l.
Keczup 2 łyżki stołowe. l.
Musztarda 0,5 łyżeczki

Gotowanie krok po kroku

  • Podpal wodę w rondlu i zagotuj. To zajmie około 2 litry wody.

    W rondelku zagotuj wodę.

  • Gdy woda się zagotuje, zmniejsz trochę ogień i dodaj składniki, aby odsłonić smak krewetek. Dokładamy jeden liść laurowy, kilka groszków czarnego pieprzu, plasterek cytryny i dwie łyżki soli. Wszystko dobrze miksujemy.

    Do wody dodaj liść laurowy, pieprz, sól i plasterek cytryny.

  • Umyj krewetki, aby usunąć lód.

    Krewetki umyć pod zimną wodą.

  • Czekamy, aż „rosół” zagotuje się przez 2-3 minuty i wrzucimy do niego krewetki. Nie przykrywaj krewetek pokrywką.

    Krewetki rozprowadzamy w świeżo zagotowanej wodzie.

  • Dobrze wymieszaj i gotuj przez 5 minut.

    Mieszaj i gotuj krewetki przez 5 minut.

  • Przygotuj sos do krewetek podczas gotowania. W misce dodaj majonez i ketchup w równych proporcjach. Dodajemy również musztardę. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. W razie potrzeby dodaj trochę soku z cytryny.

    Przygotowujemy sos na bazie majonezu, ketchupu i musztardy.

  • Krewetki gotowe! Odcedź wodę, wrzuć krewetki do durszlaka i ułóż na talerzu. Gotowe! Smacznego!

    Gotowane krewetki są gotowe!

  • Wariacje sosu

    Przepis zawiera najpopularniejszy sos majonezowy, ketchupowy i musztardowy. Ten sos nadaje się do prawie każdego jedzenia – jest tak wszechstronny. Możesz dodać do niego przyprawy lub suszone zioła, wtedy będzie jeszcze smaczniejszy. Oprócz tego sosu możesz przygotować jeden z tych, które znajdziesz poniżej na liście. Te sosy są idealne do krewetek:

    • sos czosnkowy ze śmietaną;
    • sos śmietanowy na bazie śmietanki i sera;
    • sos serowy na bazie przetworzonego sera i przypraw;
    • sos Teriyaki;
    • sos sojowy;
    • sos aioli;
    • sos pomidorowy;
    • ostry sos (lub po prostu adjika);
    • sos słodko-kwaśny;
    • sos chrzanowy;
    • sos czosnkowy z papryczką chili;
    • sos „salsacasa”;
    • sos tatarski”;
    • sos barbecue”.

    Możesz wybrać dowolny z tych sosów, a każdy z nich inaczej otworzy krewetki. Nie bój się eksperymentować, a Twoje potrawy będą jeszcze smaczniejsze!

    Przepis

    Aby dowiedzieć się nieco więcej o tym przepisie, a także posłuchać wskazówek autora, obejrzyj ten film. W nim autor opowie o tym, jak zrobić sos, jaką przystawkę woli jeść z taką krewetką i jakie piwo pasuje do gotowanej krewetki. Miłego oglądania!

    Teraz wiesz, jak prawidłowo ugotować krewetki. Ich mięso jest bardzo delikatne, dlatego niezwykle ważne jest, aby nie rozgotować krewetek we wrzącej wodzie, w przeciwnym razie zamienią się w gumę. Jak widać, sos i jego wariacje na krewetki mogą być różne. A który ci się podobał? Lubisz gotowane krewetki? Z czym wolisz je jeść? Podziel się swoimi odpowiedziami poniżej w komentarzach i daj nam znać, czy podobał Ci się przepis!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author