Sprzęt i przybory kuchenne:
- patelnia;
- talerz;
- durszlak;
- łyżka;
- widelec;
- miska;
- talerz.
Składniki
Produkt | Ilość |
Krewetki (gotowane-mrożone) | 700 gramów |
Liść laurowy | 1 szt. |
Ziarna czarnego pieprzu | 3-5 szt. |
Cytrynowy | 1 kromka |
Sól | 2 łyżki stołowe. l. |
majonez | 2 łyżki stołowe. l. |
Keczup | 2 łyżki stołowe. l. |
Musztarda | 0,5 łyżeczki |
Gotowanie krok po kroku
Wariacje sosu
Przepis zawiera najpopularniejszy sos majonezowy, ketchupowy i musztardowy. Ten sos nadaje się do prawie każdego jedzenia – jest tak wszechstronny. Możesz dodać do niego przyprawy lub suszone zioła, wtedy będzie jeszcze smaczniejszy. Oprócz tego sosu możesz przygotować jeden z tych, które znajdziesz poniżej na liście. Te sosy są idealne do krewetek:
- sos czosnkowy ze śmietaną;
- sos śmietanowy na bazie śmietanki i sera;
- sos serowy na bazie przetworzonego sera i przypraw;
- sos Teriyaki;
- sos sojowy;
- sos aioli;
- sos pomidorowy;
- ostry sos (lub po prostu adjika);
- sos słodko-kwaśny;
- sos chrzanowy;
- sos czosnkowy z papryczką chili;
- sos „salsacasa”;
- sos tatarski”;
- sos barbecue”.
Możesz wybrać dowolny z tych sosów, a każdy z nich inaczej otworzy krewetki. Nie bój się eksperymentować, a Twoje potrawy będą jeszcze smaczniejsze!
Przepis
Aby dowiedzieć się nieco więcej o tym przepisie, a także posłuchać wskazówek autora, obejrzyj ten film. W nim autor opowie o tym, jak zrobić sos, jaką przystawkę woli jeść z taką krewetką i jakie piwo pasuje do gotowanej krewetki. Miłego oglądania!
Teraz wiesz, jak prawidłowo ugotować krewetki. Ich mięso jest bardzo delikatne, dlatego niezwykle ważne jest, aby nie rozgotować krewetek we wrzącej wodzie, w przeciwnym razie zamienią się w gumę. Jak widać, sos i jego wariacje na krewetki mogą być różne. A który ci się podobał? Lubisz gotowane krewetki? Z czym wolisz je jeść? Podziel się swoimi odpowiedziami poniżej w komentarzach i daj nam znać, czy podobał Ci się przepis!