Sprzęt i przybory kuchenne: deska do krojenia, patelnia, łyżka, nóż, talerz, kuchenka.
Składniki
Krewetki | 300g |
Ziele koperku i pietruszki | 1 pęczek |
Czosnek | 1 goździk |
Krem 15 – 20% | 200 gramów |
Masło | 30 gramów |
Sól | smak |
Zmielony czarny pieprz | 1/3 łyżeczki |
Gotowanie krok po kroku
Pierwsza droga
Czy wiedziałeś? W dzisiejszych czasach supermarkety mają dość szeroki wybór krewetek. Najsmaczniejsza i najzdrowsza – schłodzona. Druga jakość – świeżo mrożona. Ale koszt tego typu produktów jest odpowiedni. Przy wyborze krewetek jest jeszcze jedna subtelność: skorupiaki z mórz północnych są znacznie smaczniejsze niż ich południowe odpowiedniki. Chociaż południowe wyglądają znacznie bardziej szykownie.
Drugi sposób
- Używamy tych samych produktów, tylko trochę zmieniamy preparat.
- Rozpuść 30 g masła na głębokiej patelni.
- Wkładamy 1 ząbek czosnku, drobno posiekany lub przepuszczony przez prasę.
- Dusić na oleju przez 1-2 minuty.
- Wlej 200 ml śmietany, wszystko wymieszaj i zagotuj.
- Na patelnię rozprowadzamy 300 g obranych krewetek.
- Dodaj sól i zmielony czarny pieprz do smaku.
- Wszystko gotujemy przez 8-10 minut.
- Na sam koniec dodać posiekaną pietruszkę i koperek.
- Krewetki wyjmujemy na talerz, sos zostawiamy na ogniu.
- Gdy sos zgęstnieje, czyli zmniejszy się o połowę, wrzuć krewetki z powrotem na patelnię.
- Gotuj w sosie przez kolejne 1 – 2 minuty, wyjmij i podawaj.
Opcje podawania
- Takie krewetki można podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do przystawki, na przykład do spaghetti, makaronu, klusek, gotowanego ryżu.
- Pyszne podane ze świeżą chrupiącą bułką.
- Możesz ugotować krewetki z czosnkiem, cebulą, brokułami, sokiem z cytryny, lekkimi winami, a nawet koniakiem.
- Różnorodność przypraw i ziół może nadać krewetkom niepowtarzalny smak i aromat.
Przepis
To przepis na gotowanie krewetek w sosie czosnkowo-śmietanowym z ziołami. Widać, jak przygotowuje się sam sos, kiedy wrzuca się do niego krewetki, jak apetycznie wygląda już ugotowane danie na talerzu.
Krewetki to doskonała oryginalna szybka przekąska dla miłośników owoców morza, a w połączeniu ze śmietaną i czosnkiem nabierają delikatnego, bogatego i zwiewnego smaku o czosnkowym aromacie.
Gotuj z miłością, proszę siebie i bliskich. A także podziel się z nami w komentarzach swoimi przepisami na gotowanie krewetek.
Inne przepisy z krewetkami
Krewetki w sosie sojowym
Krewetki w sosie czosnkowym
Krewetki w marynatach
Krewetki w piekarniku
Tarty Krewetkowe
Miłego czytania!