Krewetki królewskie krok po kroku przepis ze zdjęciem

Niesamowicie pyszne krewetki królewskie w sosie śmietanowo-czosnkowym

Sprzęt i przybory kuchenne:  deska do krojenia, patelnia, łyżka, nóż, talerz, kuchenka.

Składniki

Krewetki 300g
Ziele koperku i pietruszki 1 pęczek
Czosnek 1 goździk
Krem 15 – 20% 200 gramów
Masło 30 gramów
Sól smak
Zmielony czarny pieprz 1/3 łyżeczki

Gotowanie krok po kroku

Pierwsza droga

  • Rozmrozić 300 g krewetek. Czyścimy je z muszli, pozostawiając do gotowania tylko brzuch.

    Gotowanie krewetek królewskich według prostego przepisu

  • Rozgrzej patelnię na dużym ogniu. Wkładamy do niego 30 g masła. Gdy olej się nagrzewa, drobno posiekaj 1 ząbek czosnku.

    krewetki królewskie krojone zielenie

  • Wysyłamy czosnek na patelnię. Drobno posiekaj 1 pęczek koperku i pietruszki. Posiekane warzywa są również wysyłane na patelnię. Gdy zielenina zagotuje się w oleju, a zapach zniknie, posyp solą do smaku.

    Przygotuj sos do krewetek

  • Dodaj 1/3 łyżeczki. zmielony czarny pieprz. Wlej 200 g śmietanki (15 – 20%). Zagotuj śmietankę. Gdy krem ​​się zagotuje, bardzo szybko gęstnieje.

    Dodaj śmietanę, aby ugotować krewetki

  • Gdy krem ​​zgęstnieje, ułóż krewetki. Wymieszaj je tak, aby krewetki były całkowicie pokryte tym sosem. Gotuj przez 1 minutę.

    Wymieszaj składniki, aby przygotować krewetki

  • Danie gotowe. Ułóż na talerzu.

    Niesamowicie pyszne krewetki królewskie w sosie śmietanowo-czosnkowym

  • Czy wiedziałeś?  W dzisiejszych czasach supermarkety mają dość szeroki wybór krewetek. Najsmaczniejsza i najzdrowsza – schłodzona. Druga jakość – świeżo mrożona. Ale koszt tego typu produktów jest odpowiedni. Przy wyborze krewetek jest jeszcze jedna subtelność: skorupiaki z mórz północnych są znacznie smaczniejsze niż ich południowe odpowiedniki. Chociaż południowe wyglądają znacznie bardziej szykownie.

    Drugi sposób

    • Używamy tych samych produktów, tylko trochę zmieniamy preparat.
    • Rozpuść 30 g masła na głębokiej patelni.
    • Wkładamy 1 ząbek czosnku, drobno posiekany lub przepuszczony przez prasę.
    • Dusić na oleju przez 1-2 minuty.
    • Wlej 200 ml śmietany, wszystko wymieszaj i zagotuj.
    • Na patelnię rozprowadzamy 300 g obranych krewetek.
    • Dodaj sól i zmielony czarny pieprz do smaku.
    • Wszystko gotujemy przez 8-10 minut.
    • Na sam koniec dodać posiekaną pietruszkę i koperek.
    • Krewetki wyjmujemy na talerz, sos zostawiamy na ogniu.
    • Gdy sos zgęstnieje, czyli zmniejszy się o połowę, wrzuć krewetki z powrotem na patelnię.
    • Gotuj w sosie przez kolejne 1 – 2 minuty, wyjmij i podawaj.

    Opcje podawania

    • Takie krewetki można podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do przystawki, na przykład do spaghetti, makaronu, klusek, gotowanego ryżu.
    • Pyszne podane ze świeżą chrupiącą bułką.
    • Możesz ugotować krewetki z czosnkiem, cebulą, brokułami, sokiem z cytryny, lekkimi winami, a nawet koniakiem.
    • Różnorodność przypraw i ziół może nadać krewetkom niepowtarzalny smak i aromat.

    Przepis

    To przepis na gotowanie krewetek w sosie czosnkowo-śmietanowym z ziołami. Widać, jak przygotowuje się sam sos, kiedy wrzuca się do niego krewetki, jak apetycznie wygląda już ugotowane danie na talerzu.

    Krewetki to doskonała oryginalna szybka przekąska dla miłośników owoców morza, a w połączeniu ze śmietaną i czosnkiem nabierają delikatnego, bogatego i zwiewnego smaku o czosnkowym aromacie.

    Gotuj z miłością, proszę siebie i bliskich. A także podziel się z nami w komentarzach swoimi przepisami na gotowanie krewetek.

    Inne przepisy z krewetkami

    Krewetki w sosie sojowym

    Krewetki w sosie czosnkowym

    Krewetki w marynatach

    Krewetki w piekarniku

    Tarty Krewetkowe

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author