Krewetki panierowane według przepisu krok po kroku 🍤 ze zdjęciem

Krewetka w Panierce to danie znane i lubiane przez wielu 🍤

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • zlewka;
  • deska do krojenia;
  • nożyczki kuchenne;
  • ostry nóż;
  • ręczniki papierowe lub serwetki;
  • kołek;
  • rondel;
  • kilka głębokich talerzy;
  • Pałeczki do żywności;
  • podawać danie.

Składniki

Produkt Ilość
Krewetka tygrysia 7-12 szt.
mąka w tempurze 200 gramów
Woda 125 ml
Bułka tarta 100 gramów
Olej słonecznikowy 500 ml
Sos orzechowy 100 gramów

Gotowanie krok po kroku

  • Na samym początku czyścimy 7-12 krewetek tygrysich. Jeśli kupiłeś świeżo mrożone owoce morza, musisz je najpierw rozmrozić w lodówce lub w temperaturze pokojowej. Pod skorupkę krewetki wkładamy nożyczki kuchenne i przycinamy do ogona. Usuwamy skorupę.

    Oczyszczamy krewetki ze skorupy i jelit.

  • Jeśli jest jelito, usuń je serwetką. Podobnie myjemy każdą krewetki.

    Resztki jelit z krewetki można pobrać serwetką.

  • Do gotowania potrzebujesz płaskiej krewetki. Aby nadać mu pożądany kształt, musisz złamać kręgosłup krewetki. Aby to zrobić, połóż owoce morza na desce zakrzywioną stroną do góry i lekko dociśnij palcami w kilku miejscach. Powtórz to samo dla każdej krewetki.

    Spłaszcz krewetki palcami.

  • W osobnej misce wymieszaj 100 g mąki w tempurze i 125 ml wody. Wszystko dobrze mieszamy do uzyskania jednorodnej konsystencji, aby nie pozostały żadne grudki. W ten sposób otrzymujemy ciasto na krewetki. Na osobnych talerzach ułóż produkty niezbędne do smażenia krewetek. Do jednej wsyp 100 g mąki w tempurze, do drugiej ciasto, do trzeciej 100 g bułki tartej.

    Ciasto przygotowujemy z mąki w tempurze i wody.

  • Zanurz każdą krewetkę po kolei, najpierw w mące w tempurze.

    Najpierw obtocz każdą krewetkę w mące.

  • Następnie zanurzamy go w cieście, upewniając się, że jest równomiernie rozłożony.

    po mące wyślij krewetki do ciasta.

  • Na sam koniec obtocz krewetki w bułce tartej. Najwygodniej jest naprawić owoce morza pałeczkami.

    Po krakersie obtocz krewetki w bułce tartej.

  • Tak przygotowane krewetki układamy na desce.

    Tak przygotowane krewetki układamy na talerzu lub desce do krojenia.

  • Wlej 500 ml bezwonnego oleju roślinnego do rondla lub małego rondla. Włącz ogień i podgrzej olej. Gotowość oleju można sprawdzić, zanurzając drewniany patyczek na dnie rondla. Jeśli są bąbelki, olej jest dobrze podgrzany. Możesz również dodać szczyptę bułki tartej na patelnię z masłem. Jeśli najpierw opadną na dno, a następnie wzniosą się na górę, olej jest wystarczająco gorący, aby usmażyć krewetki. W rondlu z dobrze rozgrzanym olejem ułóż na przemian kilka krewetek w cieście. Po ułożeniu każdej krewetki należy lekko poruszyć pałeczkami, aby olej dostał się do samego mięsa. Krewetki smażymy przez 2-3 minuty.

    Smażyć krewetki.

  • Przełóż ugotowane krewetki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar oleju. Następnie panierowane krewetki przekładamy na piękne danie. Podawaj z sosem orzechowym. Do podobnej ilości krewetek potrzebne będzie około 100 g sosu.

    Krewetki panierowane dobrze komponują się z sosem orzechowym.

  • Przepis

    Po obejrzeniu filmu dowiesz się, jak szybko i smacznie ugotować ulubione danie wszystkich, a mianowicie panierowane krewetki. Danie będzie wymagało kilku krewetek tygrysich i innych składników wymienionych na początku. Przepis jest prosty i poradzi sobie nawet początkujący. Cały proces jest szczegółowo i krok po kroku opisany.

    Lubisz krewetki w tempurze i czy próbowałeś gotować je w domu? Jakich składników używasz do ciasta i z jakim sosem najczęściej podajesz gotowe owoce morza? Podziel się swoim prostym i szybkim przepisem na panierowane krewetki w komentarzach.

    Inne przepisy z krewetkami

    Makaron z Krewetkami

    Risotto z krewetkami

    Jak długo gotować krewetki

    Przekąska jajeczna

    Krewetki w kremowym sosie

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author