Krewetki w cieście według przepisu krok po kroku 🍤 ze zdjęciem

Krewetki w cieście - prosty i łatwy przepis 🍤

Sprzęt i przybory kuchenne: wyciskacz lub tarka do czosnku, miska, trzepaczka, patelnia, płyta grzewcza, nóż, miarka, ręcznik papierowy lub serwetka.

Składniki

Produkt Ilość
duże krewetki 1 kg
Woda oczyszczona 100 ml
Mąka pszenna najwyższej jakości 250g
Sos sojowy 20-30 ml (1 łyżka stołowa)
Proszek do pieczenia ciasta 1 łyżeczka
Czosnek 3-4 goździki
jajko 1 szt.
Olej roślinny 100 ml

Gotowanie krok po kroku

  • Woda powinna być lodowata, więc najpierw włóż 100 ml do zamrażarki na 10-15 minut.

    Do ciasta potrzebujesz lodowatej wody.

  • Obierz 3 ząbki czosnku i wyciśnij do miski przez prasę lub zetrzyj na drobnej tarce.

    Wyciśnij czosnek do miski.

  • Ubij jedno jajko i dodaj bardzo zimną wodę, mieszając zawartość miski trzepaczką.

    Ubij jajko na czosnek, dodaj wodę.

  • Wlej 1 łyżkę klasycznego sosu sojowego i dodaj 150 gram mąki pszennej z łyżeczką proszku do pieczenia, dokładnie wymieszaj.

    Dodajemy również sos sojowy i wprowadzamy mąkę.

  • Konsystencja otrzymanego ciasta powinna być jak gęsta śmietana.

    Konsystencja ciasta powinna przypominać gęstą śmietanę.

  • Obierz 1 kg krewetek królewskich lub tygrysich. Odbywa się to w następujący sposób: najpierw głowa odpada, następnie główna skorupa jest usuwana, a ogon pozostaje. Dobrym sposobem jest również, gdy po zdjęciu głowy nożyczkami przecinamy skorupkę wzdłuż grzbietu krewetki – aż do ogona, a następnie zdejmujemy wszystkie „ubrania”, z wyjątkiem końca. W takim przypadku bez problemu można dostać się do jelit, które znajdują się pod grzbietem, ponieważ nacinamy samą tuszę.

    Myjemy krewetki.

  • Na patelnię wlej 100 ml rafinowanego oleju słonecznikowego, dobrze podgrzej. Oczyszczony produkt marynistyczny obtocz w pozostałej mące, a następnie zanurz w płynnym cieście.

    Obie krewetki obtoczyć w mące, a następnie zanurzyć w cieście.

  • Połóż kilka kawałków na patelni i smaż na złoty kolor z obu stron – po około 1 minutę.

    Krewetki włożyć do rozgrzanego oleju i smażyć z obu stron na złoty kolor.

  • Ugotowane krewetki połóż na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu.

    Apetyczne krewetki w cieście można podawać z różnymi sosami.

  • Pyszna przekąska gotowa, smacznego! Podawać z białym lub czerwonym winem, a także piwem – w zależności od upodobań. Nie zapomnij również umieścić ćwiartek cytryny i zielonej sałaty na tym samym talerzu, co krewetka. Spróbuj też zrobić sos czosnkowy z kwaśnej śmietany, po prostu mieszając niewielką ilość produktu mlecznego z mielonym czosnkiem, koperkiem i solą. To prosty i szybki przepis na sos, ale pasuje do smażonych i gotowanych owoców morza.

    Czy wiedziałeś?  Z muszli usuniętych z krewetek można wytworzyć olej z krewetek, smażąc łuski na maśle. Są również gotowane w wodzie i otrzymują doskonały bulion do gotowania, na przykład makaronu.

    Przepis

    Sprawdź nasz przegląd przepisów na tempurę, aby dowiedzieć się, jak obrać krewetki, jak je panierować i jak głęboko smażyć na oleju. Autor proponuje też bardzo piękny sposób prezentacji.

    Po usmażeniu panierowanych owoców morza i poczęstowaniu nimi członków rodziny lub bliskich przyjaciół, napisz w komentarzach swoją opinię na temat tego przepisu. Podobało Ci się wszystko lub masz jakieś uwagi i sugestie? A może masz pomysły i dodatki na poprawę smaku potrawy? Ważne jest, abyśmy wiedzieli, jakie masz wrażenie.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author