Królewska wątroba: krok po kroku przepis ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować po królewsku pyszną wątróbkę

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • piekarnik;
  • naczynie do pieczenia o pojemności 1,5 litra, wymiary 12 cm × 28 cm;
  • patelnia z pokrywką;
  • Maszynka do mielenia mięsa;
  • tarka;
  • głęboka miska;
  • deska do krojenia;
  • nóż kuchenny;
  • szpatułka kulinarna;
  • wagi kuchenne;
  • zlewka;
  • folia do gotowania.

Składniki

Nazwa  Ilość
wątróbka z kurczaka 700 gramów
Kurze jajo 1 szt.
Kasza manna 120 gramów
mleko 120 ml
Twardy ser 150 gramów
Średnia cebula 3 szt.
Marchewka 3 szt.
Zmielony czarny pieprz 0,5 łyżeczki
suszona bazylia 0,5 łyżeczki
Mieszanka ziół prowansalskich 1 szczypta
Olej roślinny 70 ml
Bułka tarta 2 łyżki stołowe. l.

Gotowanie krok po kroku

Przygotowanie i obróbka masy wątrobowej

  • Dobrze umyj 700 gramów wątróbki drobiowej. Usuń tłuszcz i żyły. Przełóż składnik przez drobne sito w maszynce do mięsa do głębokiej miski. Możesz wziąć wątrobę wieprzową lub wołową w tej samej ilości. Ale najdelikatniejsze danie otrzymuje się z podrobów z kurczaka.

    wątróbkę drobiową przepuszczamy przez maszynę do mięsa.

  • Dodaj 120 gramów kaszy manny do zmielonej wątroby. Dobrze wymieszać.

    Dodaj kaszę mannę do masy wątroby.

  • Do masy wlej 120 ml świeżego mleka.

    Dodaj mleko.

  • Ubij 1 jajko kurze, wymieszaj zawartość miski na gładką masę.

    Dodaj jajko.

  • Sól i pieprz masę do smaku, dodaj 0,5 łyżeczki suszonej bazylii. Dokładnie wymieszać.

    Dodaj przyprawy i wymieszaj masę wątrobową

  • Przygotowanie warzyw

  • 3 średniej wielkości cebule obrać i pokroić w półpierścienie. Umieść posiekaną cebulę w 50 ml oleju roślinnego na dobrze rozgrzanej patelni.

    Na patelni usmaż pokrojoną cebulę w półpierścienie.

  • Umyj, obierz i zetrzyj 3 średnie marchewki na grubej tarce. Do cebuli wsypać startą marchewkę, wymieszać. Przykryj patelnię pokrywką, gotuj mieszankę warzyw (15-20 minut) do miękkości na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

    Zetrzyj marchewki i dodaj do cebuli.

  • Posolić warzywa do smaku, dodać 1 szczyptę mielonego czarnego pieprzu i 1 szczyptę mieszanki prowansalskiej. Zamieszać. Do mieszanki warzyw można dodać inne zioła i przyprawy, na przykład suszoną bazylię, oregano, szafran, kurkumę, posiekany świeży koperek, natkę pietruszki.

    Posolić i popieprzyć warzywa.

  • Montaż i pieczenie

  • Prostokątne naczynie do pieczenia o pojemności 1,5 litra (rozmiar 12 cm × 28 cm) przykryć folią, posmarować olejem roślinnym (20 ml), posypać bułką tartą (2 łyżki stołowe).

    Naczynie żaroodporne przykrywamy folią, smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą.

  • Wlej połowę mieszanki warzywnej do naczynia. Wygładź powierzchnię łyżką lub szpatułką jednocześnie lekko ubijając warstwę cebuli i marchewki. Warzywa nie muszą być chłodzone przed włożeniem.

    Połowę warzyw wyłożyć na dno naczynia.

  • Wlej połowę mieszanki wątroby do formy. Posyp ją 150 gramami grubo startego sera. Ostrożnie umieść drugą połowę warzyw na masie wątroby. Dokładnie wypoziomuj powierzchnię.

    Warzywa polać połową masy wątrobowej.

  • Piec w 180°C przez około 1 godzinę 10 minut – 1 godzinę 20 minut.

    upiecz zapiekankę z wątróbki.

  • Gotowe danie można posypać posiekanym koperkiem, pietruszką, zieloną cebulką.

    Taka wątroba po królewsku ozdobi każdy świąteczny stół.

  • Zapiekanka królewska może być podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przygotowując się do świątecznego stołu, możesz dodać do potrawy warstwę smażonych grzybów. Dzięki temu „ciasto” z wątroby będzie jeszcze smaczniejsze.

    Przepis

    To jeden z najlepszych poradników, jak zrobić tę niezwykle pyszną zapiekankę z wątróbki i warzyw. Szczegółowa demonstracja, przystępne wyjaśnienia szefa kuchni pomogą w pełni opanować technologię.

    Skorzystaj ze szczegółowego przepisu ze zdjęciami i lekcją i przygotuj pachnące i smaczne danie na świąteczny stół. Jakie dania główne lub przekąski z wątróbki drobiowej i warzyw gotujesz? Będziemy wdzięczni za wskazówki, dodatki i udane przepisy pozostawione przez Was w komentarzach poniżej.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author