
Sprzęt i przybory kuchenne: miska, folia spożywcza, łyżka, mikser.
Składniki
Mąka | 3 stosy. |
Cukier | Stos 1,5-2. |
Twarożek | 300g |
jajko | 4 rzeczy. |
Cukier waniliowy | 1 gram |
Masło | 200 gramów |
Sól | 0,5 łyżeczki |
Soda | 0,5 łyżeczki |
Gotowanie krok po kroku
Farsz do gotowania
Zacznijmy od nadzienia. Do głębokiej miski wlej 500 g twarogu, dodaj 4 jajka, szklankę cukru. Jeśli chcesz mniej słodkiego nadzienia, możesz dodać mniej cukru według własnego uznania. 
Ubij masę blenderem zanurzeniowym na gładką masę, pozwól cukrem się rozpuścić. Jeśli nie masz blendera zanurzeniowego, twarożek można przetrzeć przez maszynkę do mięsa za pomocą drobnej siatki lub przetrzeć przez sito. Dodaj 1 g wanilii, kontynuuj ubijanie. Do wypieku tych serników używamy domowego, świeżego twarogu z pełnego mleka. Możesz wziąć dowolny, najważniejsze jest to, że jest smaczny bez kwaśności, lubisz go w smaku i zapachu. Gotowe nadzienie przykrywamy pokrywką lub ręcznikiem i odstawiamy do czasu, gdy będzie potrzebne. 
Gotowanie ciasta
Teraz przygotujmy ciasto. Zetrzyj 200 g zimnego masła do głębokiej miski na grubej tarce. Zamiast masła do pieczenia można użyć margaryny, ale z masłem ciasto jest smaczniejsze. Aby ułatwić pracę z masłem, można je obtoczyć w mące, a każdą startą warstwę posypać mąką, aby nie nabrała jednej grudki. 
Do masła dodaj trzy szklanki przesianej, białej mąki najwyższej jakości, jedną szklankę cukru, pół łyżeczki soli i sody. Wszystko dobrze rozcieramy rękami do stanu okruchów. 
Naczynie do pieczenia nacieramy masłem lub olejem roślinnym. Pieczemy w okrągłym kształcie o średnicy 22 cm, możesz użyć dowolnego wyboru. Wypełniamy dno formy połową okruchów, robimy z niej boki. Nie jest konieczne zagęszczanie warstwy miękiszu. 
Wlej nadzienie, posyp resztę okruchów na wierzchu, ułóż równą warstwę. Wysyłamy do piekarnika, pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie wyjmij go i pozwól mu trochę ostygnąć. Nożem oddzielamy boki sernika od ścianek formy. Jeśli formularz można odłączyć, otwórz go i wyjmij ciastka. Jeśli nagle nie możesz dostać ciasta, możesz położyć foremkę na mokrym ręczniku i odstawić na kilka minut. W ten sposób spód ciasta łatwo pozostanie w tyle za dnem formy. 
Sernik pokrój na porcje i podawaj z ulubionym napojem. W razie potrzeby możesz posypać kwaśną śmietaną lub dżemem lub po prostu udekorować świeżymi jagodami. 
Przepis
Proponujemy Ci spojrzenie, które pokazuje każdy etap tworzenia pysznego twarogowego sernika królewskiego. Dowiesz się, jak przygotować składniki, uformować sernik. Spójrz na wypieki.
Sernik twarogowy według tego przepisu okazuje się bardzo piękny i smaczny, dlatego nazywany jest królewskim. Ze względu na to, że do wytworzenia wymaga dostępnych składników, każdy może go ugotować. Jeśli Twoja kuchnia ma już przyjemny aromat świeżych wypieków wydobywających się z piekarnika, koniecznie podziel się z nami wrażeniami z gotowego dania. Możesz zostawić swoje przepisy na proste i pyszne dania, z których każdy może skorzystać.
Inne przepisy na sernik
Serniki na słodko z twarogiem
Serniki z twarogiem
Serniki Z Rodzynkami
Królewski sernik
Nadzienie do serników
Miłego czytania!