
Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka, rondel 3-4 l, patelnia, rondel lub kociołek, nóż, deska do krojenia, łyżka/widelec, łopatka kuchenna, miska, sitko.
Składniki
Królik | 1 szt. |
Cebula | 2 szt. |
Ziemniak | 7-8 szt. |
Woda | 3-4 litry |
Pieprz | 2-3 szt. |
koperek z pietruszki | w małym pakiecie |
Sól | smak |
Przyprawa | smak |
Olej roślinny | do smażenia cebuli |
Gotowanie krok po kroku
Królika kroimy na małe porcje – łapy, mostek, grzbiet. Dokładnie umyć. 
Pokrojone kawałki mięsa włożyć do rondla i zalać 3-4 litrami wody. Objętość zależy od szerokości patelni, może wystarczą Ci 2 litry, jeśli patelnia jest wąska i woda pokryje całe mięso. Na patelnię wrzucić gałązkę pietruszki, a gdy woda się zagotuje, posolić do smaku. Nie zapomnij zmyć pianki! Gotuj, aż skończysz. Pamiętaj, że mięso królika gotuje się dość szybko. Osiągnięcie pożądanego stanu zajmie Ci 30 minut. Gdy wszystko będzie gotowe, wrzuć mięso z bulionu do miski, a sam bulion przecedź przez sito. 
W rondlu z szerokim, grubym i płaskim dnem (jeśli go nie ma, to tylko na głębokiej patelni) podgrzej olej roślinny. Cebulę obrać i pokroić w dużą kostkę. Cebulę wrzucamy na patelnię (patelnię) i smażymy na średnim ogniu do połowy ugotowanej. 
Dodaj swoje ulubione przyprawy do cebuli, możesz zrobić z jednym czarnym pieprzem i papryką. 
Gdy cebula będzie miękka, połóż na niej mięso królika. Mięso przyrumienić z obu stron. 
Jeśli smażyłeś cebulę i mięso na patelni, przełóż wszystko do kociołka/patelni z grubym dnem. Jeśli początkowo używałeś patelni, pomiń ten krok. Ziemniaki obrać i grubo pokroić np. na ćwiartki. Połóż na mięsie. 
Wlej bulion do garnka tak, aby przykrył ziemniaki. Jeśli nie ma wystarczającej ilości bulionu, dodaj wodę. 
Doprawić bulionem i doprawić czarnym pieprzem. Dusić królika na małym ogniu przez około 20 minut. 5 minut przed gotowaniem obierz paprykę i pokrój w paski. Dodaj do bulionu. Zamknij pokrywkę i gotuj dalej. 
Na koniec dodać grubo posiekaną natkę pietruszki. Zdejmij garnek z ognia i zamknij pokrywkę. Pozwól parzyć przez 5-10 minut. 
To wszystko! Królik duszony z warzywami jest gotowy! Smacznego! 
Przepis
Czy zostały jakieś pytania? Następnie zobacz przepis poniżej. Opowiada, jak gotować królika z warzywami w najprostszym i najbardziej przystępnym języku. Po obejrzeniu proces gotowania będzie niezwykle prosty i zrozumiały.
Duszony królik z warzywami to bardzo sycące i zdrowe danie. Można go ugotować na obiad (bo ma dużo rosołu) i jako samodzielne danie na obiad. Ten przepis jest tylko podstawowym. Na jej podstawie możesz stworzyć własne danie, dodać nowe składniki. Na przykład:
- Dodaj pastę pomidorową (ketchup), a smak królika się zmieni.
- Dodaj śmietanę lub śmietanę, a danie prawie zamieni się w szlachetną potrawkę.
- Dodaj makaron i uzyskaj ciekawą zupę z dużymi kawałkami mięsa.
- Dodaj suszone śliwki, nada to potrawie oryginalnego charakteru.
- Dodaj pieczarki dla intensyfikacji smaku.
To tylko niewielka część tego, co można zawrzeć w składzie składników tego przepisu. Wymyśl własną wersję i udostępnij ją wszystkim w komentarzach! Dziękuję za uwagę!
Inne przepisy na króliki
Pasztet z wątróbek
króliczych Królik z ziemniakami w multicookerze
Królik z pieczarkami i śmietaną duszony w multicooker
Zupa z królika na
dietę Filet z królika Sznycel
Smacznego!