Królik w kremowym sosie według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Delikatny królik w sosie musztardowo-śmietanowym

Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka, łyżka, patelnia żeliwna, płyta kuchenna, nóż, talerz do serwowania.

Składniki

Królik 1 tusza
Oliwa z oliwek 15 – 20 ml
Masło 20 gramów
Por połowa
Liść laurowy 2 szt.
Sól pieprz smak
Tymianek świeży 3 gałęzie
świeży rozmaryn 2 gałęzie
Czosnek 4 – 5 goździków
Białe wytrawne wino 200 ml
rosół warzywny lub drobiowy 250 ml
Krem 22 – 33% 200 ml
Musztarda (z ziarnami i bez) 2 – 3 łyżki. l.

Gotowanie krok po kroku

  • Najpierw umyj tuszę królika i osusz papierowym ręcznikiem. Lepiej wziąć królika większego, wtedy będzie bardziej mięsisty. Jak każde mięso, królik powinien mieć temperaturę pokojową przed gotowaniem. Pokrój na duże kawałki, uwalniając od nadmiaru folii.

    Pokrój królika na kawałki wielkości kęsa.

  • Przejdźmy teraz do warzyw. Pokrój połowę pora w cienkie półpierścienie. Możesz użyć zwykłej cebuli, ale pory są delikatniejsze i dobrze nadają się do tego dania.

    Kroimy pory.

  • Następnie przygotujemy bukiet garni. To klasyczny francuski zestaw ziół, który nadaje potrawie bogaty smak. W jeden liść pora kładziemy 2 liście laurowe, na wierzch 2 gałązki rozmarynu i 2 gałązki tymianku.

    Przygotowujemy bukiet garni: do pora wkładamy liść laurowy, gałązki tymianku i rozmarynu.

  • Owiń i zawiąż grubą nitką. Jeśli nie masz świeżych ziół, ale naprawdę chcesz ugotować to danie, po prostu dodaj suche.

    Zawiązujemy bukiet garni nitką.

  • Zmiażdżyć 4-5 ząbków czosnku płaską stroną noża i obrać, bez konieczności krojenia.

    Zmiażdż czosnek płaską stroną noża i obierz, cięcie nie jest uciążliwe.

  • W głębokim żeliwnym naczyniu lub na patelni z grubym dnem dobrze podgrzej 15-20 ml oliwy z oliwek i 20 g masła.

    Rozgrzej rondelek z olejem roślinnym i masłem.

  • Kawałki królika układamy w jednej warstwie i smażymy na dużym ogniu na złoty kolor z obu stron.

    Królika rozkładamy w rondlu i smażymy mięso z obu stron na złoty kolor.

  • W trakcie smażenia mięsa posolić do smaku.

    Na tym etapie możesz po prostu posolić danie.

  • Gdy mięso się zrumieni dodajemy por i ząbki czosnku, mieszamy i smażymy przez 2-3 minuty.

    Dodaj por i czosnek do królika.

  • Następnie pieprzymy do smaku, wlewamy 200 ml wytrawnego białego wina, doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu, aby alkohol wyparował.

    Dodaj białe wino i bulion.

  • Wlej 250 ml bulionu warzywnego lub drobiowego, 200 g śmietany. Im grubsza śmietana, tym smaczniejsze będzie mięso i sos.

    Dodaj gęstą śmietanę.

  • Dodaj 2 – 3 łyżki. l. dwa rodzaje musztardy – z ziarnami i bez, ale można sobie poradzić z jednym rodzajem.

    W rondlu rozprowadzamy również musztardę zwykłą i zbożową.

  • Wszystko mieszamy tak, aby wszystkie składniki się połączyły, kładziemy garni na środku patelni, zamykamy pokrywkę i gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny.

    Nasz bukiet garni wkładamy do rondla i zostawiamy królika na gulasz przez 2 godziny.

  • Mięso powinno stać się bardzo miękkie i delikatne, a sos powinien trochę zagotować się i zgęstnieć.

    Mięso po prostu rozpłynie się w ustach.

  • Gotowe danie dobrze komponuje się z dowolnym dodatkiem, ale najlepiej podawać z puree ziemniaczanym, polanym dużą ilością kremowego sosu musztardowego i posypane świeżymi liśćmi tymianku. Smacznego!

    Taki królik w kremowym sosie wspaniale komponuje się z delikatnymi puree ziemniaczanym.

  • Przepis

    Możesz zajrzeć do przepisu, który pokaże Ci, jak łatwo ugotować delikatnego królika w kremowym sosie, jakich składników będziesz potrzebować, jak zrobić pachnący bukiet garni i dusić królika, aby był zdrowy i smaczny. Miłego oglądania!

    Mamy nadzieję, że spodoba Ci się soczysty i miękki królik w kremowym sosie, ale jeśli masz jakieś dodatki lub własne opcje gotowania, zostaw swoją opinię w komentarzach poniżej. Koniecznie ugotuj to danie, które ozdobi świąteczny stół lub będzie idealne na lunch lub kolację!

    Inne przepisy na króliki

    Królik w białym winie
    Dietetyczny gulasz
    z królika Duszony królik z cebulą, marchewką i oliwkami
    Królik z ziemniakami w wolnowarze
    Pieczony królik

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author