
Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka, łyżka, patelnia żeliwna, płyta kuchenna, nóż, talerz do serwowania.
Składniki
Królik | 1 tusza |
Oliwa z oliwek | 15 – 20 ml |
Masło | 20 gramów |
Por | połowa |
Liść laurowy | 2 szt. |
Sól pieprz | smak |
Tymianek świeży | 3 gałęzie |
świeży rozmaryn | 2 gałęzie |
Czosnek | 4 – 5 goździków |
Białe wytrawne wino | 200 ml |
rosół warzywny lub drobiowy | 250 ml |
Krem 22 – 33% | 200 ml |
Musztarda (z ziarnami i bez) | 2 – 3 łyżki. l. |
Gotowanie krok po kroku
Najpierw umyj tuszę królika i osusz papierowym ręcznikiem. Lepiej wziąć królika większego, wtedy będzie bardziej mięsisty. Jak każde mięso, królik powinien mieć temperaturę pokojową przed gotowaniem. Pokrój na duże kawałki, uwalniając od nadmiaru folii. 
Przejdźmy teraz do warzyw. Pokrój połowę pora w cienkie półpierścienie. Możesz użyć zwykłej cebuli, ale pory są delikatniejsze i dobrze nadają się do tego dania. 
Następnie przygotujemy bukiet garni. To klasyczny francuski zestaw ziół, który nadaje potrawie bogaty smak. W jeden liść pora kładziemy 2 liście laurowe, na wierzch 2 gałązki rozmarynu i 2 gałązki tymianku. 
Owiń i zawiąż grubą nitką. Jeśli nie masz świeżych ziół, ale naprawdę chcesz ugotować to danie, po prostu dodaj suche. 
Zmiażdżyć 4-5 ząbków czosnku płaską stroną noża i obrać, bez konieczności krojenia. 
W głębokim żeliwnym naczyniu lub na patelni z grubym dnem dobrze podgrzej 15-20 ml oliwy z oliwek i 20 g masła. 
Kawałki królika układamy w jednej warstwie i smażymy na dużym ogniu na złoty kolor z obu stron. 
W trakcie smażenia mięsa posolić do smaku. 
Gdy mięso się zrumieni dodajemy por i ząbki czosnku, mieszamy i smażymy przez 2-3 minuty. 
Następnie pieprzymy do smaku, wlewamy 200 ml wytrawnego białego wina, doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu, aby alkohol wyparował. 
Wlej 250 ml bulionu warzywnego lub drobiowego, 200 g śmietany. Im grubsza śmietana, tym smaczniejsze będzie mięso i sos. 
Dodaj 2 – 3 łyżki. l. dwa rodzaje musztardy – z ziarnami i bez, ale można sobie poradzić z jednym rodzajem. 
Wszystko mieszamy tak, aby wszystkie składniki się połączyły, kładziemy garni na środku patelni, zamykamy pokrywkę i gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny. 
Mięso powinno stać się bardzo miękkie i delikatne, a sos powinien trochę zagotować się i zgęstnieć. 
Gotowe danie dobrze komponuje się z dowolnym dodatkiem, ale najlepiej podawać z puree ziemniaczanym, polanym dużą ilością kremowego sosu musztardowego i posypane świeżymi liśćmi tymianku. Smacznego! 
Przepis
Możesz zajrzeć do przepisu, który pokaże Ci, jak łatwo ugotować delikatnego królika w kremowym sosie, jakich składników będziesz potrzebować, jak zrobić pachnący bukiet garni i dusić królika, aby był zdrowy i smaczny. Miłego oglądania!
Mamy nadzieję, że spodoba Ci się soczysty i miękki królik w kremowym sosie, ale jeśli masz jakieś dodatki lub własne opcje gotowania, zostaw swoją opinię w komentarzach poniżej. Koniecznie ugotuj to danie, które ozdobi świąteczny stół lub będzie idealne na lunch lub kolację!
Inne przepisy na króliki
Królik w białym winie
Dietetyczny gulasz
z królika Duszony królik z cebulą, marchewką i oliwkami
Królik z ziemniakami w wolnowarze
Pieczony królik
Smacznego!