Królik w piekarniku 🐇 przepis krok po kroku ze zdjęciem

Królik z ziemniakami zapiekanymi w piekarniku 🐇

Sprzęt i przybory kuchenne: deska do krojenia, nóż, miska, blacha do pieczenia, piekarnik, folia spożywcza.

Składniki

Mięso królika 1 kg
Ziemniak 500 gramów
Cebula (duża) 1 szt.
majonez 5 ul. l.
Olej roślinny 4 łyżki. l.
Sól smak
Zmielony czarny pieprz smak
Przyprawa „włoskie zioła” smak
mielona papryka smak

Gotowanie krok po kroku

Sugerujemy użycie przepisu krok po kroku ze zdjęciami i zaleceniami oraz ugotowanie w piekarniku bardzo smacznego dania z królika i ziemniaków:

  • Mięso królicze pokroić na porcje, dobrze spłukać i osuszyć ręcznikiem. Umieść kawałki mięsa w głębokiej misce.

    Gotowanie królika w piekarniku

  • Do miski dodaj sól, pieprz, przyprawy do smaku, majonez. Najlepszy jest majonez domowej roboty, ale majonez kupiony w sklepie wystarczy.

    Przygotuj składniki do gotowania mięsa

  • Cebulę oczyszczamy z łuski i kroimy w cienkie półpierścienie. Dodaj również do miski z resztą składników.

    Pokrój cebulę do ugotowania

  • Wszystko dobrze miksujemy. Najwygodniej jest to zrobić rękami, aby równomiernie rozprowadzić marynatę na wszystkich kawałkach mięsa. Następnie przykryj mięso w misce folią spożywczą i wyślij do lodówki na 2 godziny do namoczenia.

    Przygotuj składniki do gotowania

  • W tym czasie zaczynamy przygotowywać przystawkę. Ziemniaki myjemy i obieramy, każdy ziemniak kroimy w kostkę na 4 kawałki i wkładamy do osobnej miski.

    Aby przygotować danie, pokrój ziemniaki

  • Posyp ziemniaki papryką, dodaj sól do smaku i olej roślinny. Wszystko dokładnie wymieszaj rękami.

    Dodaj przyprawy do gotowania

  • Gdy mięso królicze nasyci się marynatą, wyjmujemy je z lodówki. Włącz piekarnik, aby nagrzał się do 180 stopni. Wyłóż blachę do pieczenia folią spożywczą. Ponownie dobrze wymieszaj mięso królika i połóż kawałki na blasze do pieczenia. Równomiernie rozprowadź i ułóż wszystkie pozostałe cebule z marynaty.

    Rozgrzej piekarnik do gotowania

  • Ziemniaki rozkładamy na blasze do pieczenia, gdzie jest miejsce: między kawałkami mięsa i wzdłuż krawędzi.

    Aby przygotować danie, wymieszaj składniki

  • Bierzemy folię, odrywamy kawałek z marginesem i ciasno owijamy nim blachę do pieczenia. Wysyłamy na środkowy poziom w piekarniku, aby piec przez 1 godzinę.

    Przykryj folią do gotowania.

  • Po godzinie wyjmujemy z piekarnika blachę do pieczenia z mięsem i ziemniakami, zdejmujemy folię i wysyłamy nasze danie do pieczenia na złoty kolor przez kolejne pół godziny. Gotowość mięsa sprawdzamy widelcem i nożem. Jeśli podczas przekłuwania kawałka mięsa jest klarowny sok, jest on gotowy do użycia. To prawda, że ​​jeśli mięso jest przesuszone, nie będzie soku. Gotowe naczynie wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy folią i odstawiamy na 15-20 minut. Następnie połóż mięso królika z ziemniakami na talerzach i podawaj.

    królik w piekarniku

  • Smacznego!

    Przepis

    Proponujemy zapoznać się z przepisem na gotowanie dietetycznego mięsa króliczego z ziemniakami w piekarniku. Autor opowieści doskonale wszystko wyjaśnia i pokazuje wszystkie etapy przygotowań. Możesz również zobaczyć, jak apetyczne danie jest rezultatem.

    Drodzy czytelnicy, gotujecie dania z królika? Oferujemy pieczenie mięsa króliczego w piekarniku z ziemniakami, zgodnie z przepisem krok po kroku ze zdjęciem. Daj mi znać, jeśli przepis Ci się podobał. Co byś dodał lub usunął ze składników? Jakie przyprawy najlepiej pasują do tego dania? Napisz swoje opcje pieczenia mięsa królika z ziemniakami. Czekamy na Twoje przepisy, komentarze i rekomendacje.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author