
Sprzęt i przybory kuchenne: deska do krojenia, nóż, miska, blacha do pieczenia, piekarnik, folia spożywcza.
Składniki
Mięso królika | 1 kg |
Ziemniak | 500 gramów |
Cebula (duża) | 1 szt. |
majonez | 5 ul. l. |
Olej roślinny | 4 łyżki. l. |
Sól | smak |
Zmielony czarny pieprz | smak |
Przyprawa „włoskie zioła” | smak |
mielona papryka | smak |
Gotowanie krok po kroku
Sugerujemy użycie przepisu krok po kroku ze zdjęciami i zaleceniami oraz ugotowanie w piekarniku bardzo smacznego dania z królika i ziemniaków:
Mięso królicze pokroić na porcje, dobrze spłukać i osuszyć ręcznikiem. Umieść kawałki mięsa w głębokiej misce. 
Do miski dodaj sól, pieprz, przyprawy do smaku, majonez. Najlepszy jest majonez domowej roboty, ale majonez kupiony w sklepie wystarczy. 
Cebulę oczyszczamy z łuski i kroimy w cienkie półpierścienie. Dodaj również do miski z resztą składników. 
Wszystko dobrze miksujemy. Najwygodniej jest to zrobić rękami, aby równomiernie rozprowadzić marynatę na wszystkich kawałkach mięsa. Następnie przykryj mięso w misce folią spożywczą i wyślij do lodówki na 2 godziny do namoczenia. 
W tym czasie zaczynamy przygotowywać przystawkę. Ziemniaki myjemy i obieramy, każdy ziemniak kroimy w kostkę na 4 kawałki i wkładamy do osobnej miski. 
Posyp ziemniaki papryką, dodaj sól do smaku i olej roślinny. Wszystko dokładnie wymieszaj rękami. 
Gdy mięso królicze nasyci się marynatą, wyjmujemy je z lodówki. Włącz piekarnik, aby nagrzał się do 180 stopni. Wyłóż blachę do pieczenia folią spożywczą. Ponownie dobrze wymieszaj mięso królika i połóż kawałki na blasze do pieczenia. Równomiernie rozprowadź i ułóż wszystkie pozostałe cebule z marynaty. 
Ziemniaki rozkładamy na blasze do pieczenia, gdzie jest miejsce: między kawałkami mięsa i wzdłuż krawędzi. 
Bierzemy folię, odrywamy kawałek z marginesem i ciasno owijamy nim blachę do pieczenia. Wysyłamy na środkowy poziom w piekarniku, aby piec przez 1 godzinę. 
Po godzinie wyjmujemy z piekarnika blachę do pieczenia z mięsem i ziemniakami, zdejmujemy folię i wysyłamy nasze danie do pieczenia na złoty kolor przez kolejne pół godziny. Gotowość mięsa sprawdzamy widelcem i nożem. Jeśli podczas przekłuwania kawałka mięsa jest klarowny sok, jest on gotowy do użycia. To prawda, że jeśli mięso jest przesuszone, nie będzie soku. Gotowe naczynie wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy folią i odstawiamy na 15-20 minut. Następnie połóż mięso królika z ziemniakami na talerzach i podawaj. 
Smacznego!
Przepis
Proponujemy zapoznać się z przepisem na gotowanie dietetycznego mięsa króliczego z ziemniakami w piekarniku. Autor opowieści doskonale wszystko wyjaśnia i pokazuje wszystkie etapy przygotowań. Możesz również zobaczyć, jak apetyczne danie jest rezultatem.
Drodzy czytelnicy, gotujecie dania z królika? Oferujemy pieczenie mięsa króliczego w piekarniku z ziemniakami, zgodnie z przepisem krok po kroku ze zdjęciem. Daj mi znać, jeśli przepis Ci się podobał. Co byś dodał lub usunął ze składników? Jakie przyprawy najlepiej pasują do tego dania? Napisz swoje opcje pieczenia mięsa królika z ziemniakami. Czekamy na Twoje przepisy, komentarze i rekomendacje.