Królik w piekarniku z ziemniakami według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Pieczony królik w majonezie z ziemniakami w piekarniku

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • piekarnik;
  • folia spożywcza;
  • głęboka miska;
  • forma do gotowania;
  • nóż;
  • deska do krojenia;
  • łyżka;
  • łyżeczka do herbaty;
  • papierowe ręczniki.

Składniki

Nazwa Ilość
tusza królika 1 kg
Ziemniak 400 gramów
Marchewka 1 szt.
czerwona cebula 1 szt.
majonez 150 gramów
Czosnek 3-4 goździki
Czerwona papryka mielona ½ łyżeczki
Zmielony czarny pieprz ½ łyżeczki
rozmaryn ½ łyżeczki
tymianek ½ łyżeczki
Sól smak

Czy wiedziałeś? Mięso królicze to jeden z dietetycznych rodzajów mięsa, który organizm ludzki wchłania w 90%. Tłuszcz króliczy zawiera bardzo mało kalorii, a wartość energetyczna mięsa króliczego jest półtora raza mniejsza niż jagnięciny i dwa razy mniejsza niż wieprzowiny. Dlatego właśnie mięso królika jest przydatne do jedzenia, gdy próbujesz schudnąć lub utrzymać sylwetkę. Ważne jest również to, że mięso królika jest prawie całkowicie hipoalergiczne.

Gotowanie krok po kroku

  • Tuszkę królika myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowymi ręcznikami. Tniemy nożem: najpierw rozdzielamy łapy, przecinamy szkielet na pół i dowolnie dzielimy wzdłuż grzbietu.

    Wycinamy tuszę królika.

  • Myjemy ziemniaki, marchewki, czosnek i cebulę oraz czyścimy je z niejadalnych części. Kroimy go w następujący sposób: ziemniaki – w duże kawałki (jeśli jest mały, zostaw w całości), marchew i cebulę – w krążki, a czosnek dzielimy na pół lub zostawiamy bez zmian.

    Myjemy i myjemy warzywa.

  • Mięso wkładamy do głębokiej miski, dodajemy sól i przyprawy do smaku. Przyprawy powinny wynosić w sumie 1-2 łyżki. l., więc możesz dodać jak najwięcej gatunków.

    Mięso królika posyp solą, pieprzem i innymi przyprawami do smaku.

  • Wlej mięso i przyprawy majonezem (możesz je zastąpić kwaśną śmietaną lub jogurtem bez wypełniaczy), wszystko dokładnie wymieszaj i pozwól marynować mięso królika przez 20-30 minut.

    Dodaj majonez i dobrze wymieszaj mięso, odstaw na 20 minut.

  • W naczyniu do pieczenia ułożyć ziemniaki, cebulę i marchew.

    W naczyniu do pieczenia ułóż warstwy: ziemniaki, cebulę, marchew.

  • Na wierzch położyć kawałki mięsa i polać marynatą.

    Na wierzch ułożyć marynowane kawałki królika.

  • Pomiędzy kawałkami włożyć ząbki czosnku.

    Rozłóż ząbki czosnku między kawałkami mięsa.

  • Naczynie do pieczenia przykrywamy folią, wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180ºС i pieczemy przez 40 minut. Mięso dobrze się upiecze i stanie się miękkie i soczyste.

    Przykryj folią i włóż do piekarnika.

  • Aby mięso było zarumienione i pokryte pyszną skórką, po chwili zdejmij folię i piecz przez kolejne 10-15 minut.

    Pod koniec pieczenia zdejmij folię i pozwól królikowi się zrumienić.

  • Mięso z ziemniakami i innymi warzywami serwujemy jako samodzielne danie na obiad lub kolację ze świeżymi ziołami, pieczywem, sałatkami warzywnymi i ulubionymi napojami.

    Królik w piekarniku z ziemniakami to pyszne i łatwe pełnowartościowe danie.

  • Przepis

    Gotowanie upieczonego królika w piekarniku jest łatwe, nie potrzebujesz nawet specjalnych umiejętności kulinarnych, jednak jeśli nadal masz jakieś pytania i trudności, spróbuj je rozwiązać, patrząc na ten przepis.

    Cóż, teraz wiesz, jak ugotować królika w piekarniku z ziemniakami i innymi warzywami, więc zapewniony zostanie świetny lunch lub kolacja. Mięso królicze jest bardzo delikatne i dietetyczne, więc trudno wyobrazić sobie takiego niejadka, który odmówi apetycznej nogi ze smażoną chrupiącą skórką, a przyprawy dopełnią smaku wyjątkowymi nutami. Próbowałeś gotować dania z królika w domu? Z jakimi pokarmami łączyłeś takie mięso? Podziel się swoim cennym doświadczeniem w komentarzach, a także napisz, jeśli chcesz dodać lub wprowadzić poprawki do przepisu. Smacznego, niech Twoje potrawy zawsze wyjdą.

    Inne przepisy na króliki

    Królik w śmietanie, ugotowany w wolnym
    naczyniu Królicze udka Cały
    królik w piekarniku z owocami, warzywami i winem
    Pieczony królik w garnku z ziemniakami i pieczarkami
    Królik w sosie śmietanowym w wolnym naczyniu

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author