Królik w rękawie według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Pikantny królik z czosnkiem w rękawie

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • Papier do pieczenia;
  • worek (lub rękaw) do pieczenia z klipsem;
  • prasa do czosnku;
  • deska do krojenia;
  • nóż;
  • miska;
  • piekarnik.

Składniki

Produkt Ilość
tusza królika 1 szt.
Ziemniak 2 szt.
Czosnek 5-7 goździków
Sok cytrynowy 3 art. ja
zioła prowansalskie 1 łyżeczka
Pieprz mielony 0,5 łyżeczki
Sól 0,5 łyżeczki
Przyprawa do ziemniaków 0,5 łyżeczki
Woda 2 łyżki stołowe. ja
Olej słonecznikowy 50-70 ml

Ważne jest, aby starannie wybrać tuszę królika. Mięso powinno być różowawe i elastyczne. Możesz również namoczyć mięso w zimnej wodzie przez około osiem godzin przed gotowaniem, aby pozbyć się króliczego zapachu.

Gotowanie krok po kroku

  • Cała tusza nie jest warta pieczenia. Należy go podzielić na dowolne kawałki, które wygodnie będą podawane porcjami na talerzach.

    Tuszę królika myjemy i kroimy na porcje.

  • Weź pół główki czosnku, obierz goździki i przełóż przez praskę do czosnku. Aby przygotować dressing czosnkowy, dodaj 50 ml oleju (zarówno słonecznikowego, jak i oliwy), trzy łyżki soku z cytryny, dwie łyżki wody, pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu, łyżeczkę ziół prowansalskich i pół łyżeczki soli. miska czosnku .

    Gotowanie sosu czosnkowego.

  • Weź torebkę do pieczenia i umieść w niej posiekaną tuszę królika.

    Mięso królicze wkładamy do rękawa kulinarnego do pieczenia.

  • Mięso skropić dressingiem czosnkowym. Na całą tuszę królika potrzebne są cztery łyżki dressingu. Jeśli nie lubisz gotować potraw z czosnkiem, możesz zamarynować tuszę króliczą w sosie sojowym, wytrawnym winie, śmietanie lub majonezie. Wszystko zależy od Twoich upodobań smakowych i wyobraźni, ponieważ mięso królicze łączy się absolutnie ze wszystkim.

    Kawałki królika polać marynatą czosnkową.

  • Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić na duże kawałki. Połóż je z królikiem, posyp przyprawą ziemniaczaną.

    Dodaj kilka kawałków ziemniaków do królika w rękawie.

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Zwiąż mocno torebkę do pieczenia żaroodpornym klipsem lub sznurkiem i umieść ją na blasze do pieczenia. Wyślij naczynie do piekarnika na 40-50 minut.

    Zawiązujemy końce rękawów i wysyłamy naczynie do pieczenia w piekarniku.

  • Gdy danie będzie gotowe, rozetnij torebkę i przełóż mięso i ziemniaki na talerz. Podawać ze świeżymi warzywami, surówką lub sosem pomidorowym.

    Królik w rękawie dobrze zachowuje soczystość, okazuje się miękki.

  • Czy wiedziałeś?  Mięso królika zawiera minimalną ilość alergenów, tłuszczów i cholesterolu, a także jest prawie całkowicie przyswajalne przez organizm. Dzięki tym właściwościom może być bezpiecznie dodawana do diety małych dzieci, osób ze schorzeniami przewodu pokarmowego, układu krążenia, a także w okresie rekonwalescencji po zabiegu. Dzięki niskiej kaloryczności i wysokiej zawartości białka mięso królicze przyczynia się do utraty wagi bez szkody dla zdrowia.

    Przepis

    Po obejrzeniu filmu możesz wizualnie przestudiować powyższe procesy i bez obaw zacząć gotować królika.

    Delikatne mięso królicze to niezwykle zdrowy produkt, który w smaku w niczym nie ustępuje kurczakowi, wieprzowinie czy wołowinie. Tak obfitym obiadem możesz codziennie zachwycać swoją rodzinę bez szkody dla zdrowia i sylwetki. Nie wahaj się więc przygotować tego niesamowicie prostego dania. Podziel się swoimi pomysłami na marynaty dla królików w komentarzach.

    Inne przepisy na króliki

    Marynata dla królika w piekarniku
    Królik zapiekany w śmietanie
    Królik
    barbecue Duszony królik z warzywami Pasztet z
    wątróbki króliczej

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author