Królik w śmietanie z ziemniakami w piekarniku według przepisu krok po kroku

Pieczony królik w śmietanie z ziemniakami w piekarniku

Sprzęt i przybory kuchenne:  piekarnik, naczynie szklane lub blacha do pieczenia, folia, folia spożywcza, miska lub głęboki talerz do marynowania mięsa, nóż, deska do krojenia, ręcznik papierowy.

Składniki

Produkt Ilość
mięso królicze 1-1,2 kg
Ziemniak 0,5-0,6 kg
Cebula 1 szt.
Majonez (domowy lub 50-70%) lub śmietana 220-240g
Olej roślinny 70 gramów
Papryka mielona lub przyprawa do ziemniaków 1,5-2 łyżeczki
Zioła włoskie czy przyprawa do mięsa 1 ul. l.
Sól smak
Mieszanka pieprzu mielonego na czubku noża

Gotowanie krok po kroku

  • Pokroić na porcje 1-1,2 kg mięsa króliczego. Mięso dokładnie opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym. Jeśli królik nie jest za młody, lepiej namoczyć mięso w wodzie na 2-3 godziny. Przygotowane kawałki wkładamy do miski lub głębokiego talerza.

    Jak ugotować królika w śmietanie w piekarniku z ziemniakami

  • Obierz jedną dużą cebulę i pokrój ją w małe półpierścienie. Ich grubość powinna wynosić około 3-5 mm.

    Posiekaj cebulę, aby ugotować królika

  • Posolić mięso królika do smaku. Wsypać mieszankę mielonej papryki, łyżkę ziół włoskich lub przyprawę do mięsa.

    Aby przygotować królika, przygotuj przyprawy

  • Cebulę wrzucamy do miski z królikiem. Dodaj tam 220-240 g majonezu lub kwaśnej śmietany i dobrze wymieszaj. Upewnij się, że przyprawy są równomiernie rozłożone, a majonez (śmietana) całkowicie zakrywa kawałki mięsa. Wygodniej jest mieszać rękami. Przykryj miskę folią spożywczą i pozostaw do marynowania na co najmniej dwie godziny. Miskę można wstawić do lodówki lub pozostawić na kuchennym stole.

    Przygotuj składniki dla królika

  • Podczas marynowania mięsa królika możesz zrobić dodatek ziemniaczany. Obierz 0,5 kg ziemniaków. Opłucz, osusz na ręczniku papierowym.

    Aby przygotować królika, obierz ziemniaki

  • Pokrój ziemniaki w dużą kostkę. Bulwy małe i średnie można podzielić na cztery części. Upewnij się, że kawałki są tego samego rozmiaru. Posolić ziemniaki, wlać do nich 1,5-2 łyżeczki mielonej papryki lub przyprawy do ziemniaków. Wlej kawałki 75 g oleju roślinnego i dobrze wymieszaj.

    Aby ugotować królika, posolić ziemniaki

  • Blachę do pieczenia wyłożyć folią lub przygotować szklane naczynie do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

    Aby przygotować królika, przygotuj formę

  • Wyjmij folię z miski, w której mięso było marynowane. Ponownie dokładnie wymieszaj. Ostrożnie ułóż kawałki królika wraz z cebulą w formie lub na blasze do pieczenia. Półpierścienie cebuli staraj się rozsmarować na mięsie. Jeśli między kawałkami pozostaną luki – w porządku, możesz włożyć do nich ziemniaki.

    Aby ugotować królika, rozgrzej piekarnik

  • Umieść kawałki ziemniaków między mięsem królika lub na mięsie.

    Aby przygotować królika, włóż składniki do foremki

  • Górną część patelni lub patelni szczelnie przykryj folią. Ostrożnie dociśnij brzegi folii, aby mięso było całkowicie duszone. Wstawiamy naczynie do piekarnika i pieczemy około godziny.

    Aby przygotować królika, przygotuj folię

  • Po godzinie zdejmij folię i wstaw naczynie z powrotem do piekarnika, aby mięso i ziemniaki się zarumieniły. Zajmie to około 30 minut. Sprawdź gotowość mięsa: po przekłuciu klarowny sok powinien się wyróżniać. Gotowe danie wyjąć z piekarnika, schłodzić przez 15-20 minut i podawać w misce, w której zostało upieczone.

    Ustaw żądaną temperaturę, aby ugotować królika

  • Przepis

    Zobacz, jak upiec delikatnego królika z ziemniakami w śmietanie lub majonezie. To świetne danie na rodzinny obiad lub uroczystą kolację.

    Mięso królika wypiekane według tego przepisu jest bardzo delikatne i dietetyczne. Jeśli ugotujesz go z domowym majonezem lub kwaśną śmietaną, możesz zaoferować danie nawet dzieciom powyżej trzeciego roku życia. Spróbuj upiec królika w piekarniku i powiedz nam w komentarzach, czy podobał Ci się wynik. Podziel się swoimi przepisami na króliki!

    Inne przepisy na króliki

    Królik pieczony w piekarniku
    Królik z czosnkiem w rękawie
    Marynata dla królika w piekarniku
    Królik pieczony w śmietanie Szaszłyki z
    królika

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author