Kruche ciasteczka z twarogiem: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszne kruche ciasteczka z twarogiem?

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • głęboki pojemnik do mieszania składników;
  • widelec;
  • nóż kuchenny;
  • płaska powierzchnia do wyrabiania ciasta;
  • sito do przesiewania mąki;
  • drewniana lub silikonowa łyżka kuchenna lub szpatułka;
  • worek lub folię spożywczą – wg zużycia;
  • wałek do ciasta w kuchni;
  • foremki do wyciskania ciastek (można zastąpić szklanką, filiżanką itp.);
  • płaski talerz lub spodek;
  • piekarnik;
  • Papier do pieczenia;
  • papier pergaminowy zgodnie z rozmiarem blachy do pieczenia;
  • podawać danie.

Składniki

Produkt Ilość
Twaróg 15-20% 350 gramów
Masło 72% 250g
Mąka premium 400 gramów
Proszek do pieczenia ciasta 1 łyżeczka
Wanilia smak
Cukier do posypania przez konsumpcję

Gotowanie krok po kroku

Gotowanie ciasta

  • Wcześniej wyjmujemy masło (250 g) z lodówki, aby zmiękło.

    Olej należy stosować zmiękczony.

  • Do głębokiej miski do mieszania składników wrzucamy 350 g twarogu. Jeśli masz twarożek z płynem, przeciśnij go przez sito i gazę, powinien być suchy. Zagnieść twaróg widelcem.

    Twarożek zagnieść widelcem.

  • Zmiękczone masło pokrój w kostkę, wyślij na twarożek.

    Dodaj posiekane masło do twarogu.

  • Wymieszać widelcem z twarogiem na gładką masę. Zamiast widelca możesz użyć miksera lub blendera z trzepaczką.

    Twarożek zagnieść z masłem na gładką masę.

  • Dodaj wanilię do twarogu do smaku (może to być ekstrakt, cukier waniliowy itp.), wymieszaj.

    Do mieszanki dodaj ekstrakt waniliowy.

  • Przesiej przez sito na płaską powierzchnię 400 g mąki z 1 łyżeczką. proszek do pieczenia.

    Przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na blat.

  • Robimy dziurę w wzgórzu mąki i wysyłamy do niej twarożek.

    Po zrobieniu wgłębienia w mące włóż do niej twarożek.

  • Delikatnie wymieszaj twarożek i mąkę na gładką masę. Rezultatem powinien być lekko kruszący się miękisz.

    Twarożek zmiel z mąką.

  • Powstałą masę zbieramy i rzeźbimy w jedną dużą bryłę. Ze względu na kruchość ciasta proces może zająć trochę czasu (5-7 minut).

    Ciasto zbieramy w kostkę.

  • Ciasto owijamy folią spożywczą lub wkładamy do torby, wysyłamy do lodówki na 1-1,5 godziny.

    Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki.

  • Gotowanie ciasteczek

  • Wyłóż blachę piekarnika papierem do pieczenia. Włącz piekarnik, aby nagrzał się do 180 stopni.

    Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.

  • Ciasto wyjąć z lodówki, rozłożyć, rozłożyć na płaskiej powierzchni, lekko zagnieść. Następnie ciasto można pokroić na 2-3 części. Ponieważ z tej ilości ciasta jest dość dużo ciastek, część ciasta można zamrozić w zamrażarce do późniejszego wykorzystania.

    Dla wygody dzielimy ciasto na kilka części.

  • Za pomocą wałka rozwałkować 1/4 całkowitej ilości ciasta na płaskiej powierzchni do grubości 5-7 mm.

    Rozwałkuj kawałek ciasta.

  • Z rozwałkowanego ciasta wycinamy przyszłe ciasteczka za pomocą form do wytłaczania (lub szklanki, kubka itp.). Resztę ciasta podnosimy, a ciasteczka pozostają na powierzchni. Resztę miesza się z główną masą ciasta.

    Wytnij ciasteczka foremkami.

  • Do płaskiego naczynia wsyp trochę cukru. Wyciśnięte ciasteczka zanurzamy z jednej strony w cukrze.

    Zanurz jedną stronę każdego kawałka w cukrze.

  • Ułóż na blasze do pieczenia z dodatkami na wierzchu. Podczas pieczenia ciasteczka znacznie się powiększają, dlatego należy je układać w pewnej odległości od siebie.

    Umieść ciasteczka na blasze do pieczenia i wyślij do pieczenia.

  • Blachę do pieczenia wysyłamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Następnie wyjmujemy gotowe ciasteczka, pozwalamy im całkowicie ostygnąć, kładziemy je łopatką na naczyniu do serwowania.

    Kruche ciasteczka z twarogiem są bardzo delikatne i pachnące.

  • Ważny!  Ciasteczka przed podaniem muszą ostygnąć (około 20 minut), w przeciwnym razie ich blask i wewnętrzna struktura zostaną zaburzone.

    Te ciasteczka są bardzo smaczne z mlekiem, dobre do herbaty, kawy lub kakao. Smacznego!

    Przepis

    Z filmu można dowiedzieć się dodatkowych i przydatnych informacji na temat niuansów wyrabiania ciasta, pieczenia ciasteczek twarogowych, tworzenia jego kształtu i innych subtelności gotowania.

    Dziś nauczyłeś się robić wspaniałe kruche ciasteczka z zupełnie nieskomplikowanego ciasta twarogowego. Przestrzegając wszystkich zasad i postępując zgodnie z krokami przepisu, osiągasz wspaniały wynik swoich wysiłków. Teraz możesz z łatwością wykorzystać zdobytą wiedzę do przygotowania podobnych deserów z ciasta twarogowego. Jakie pomysły na przepisy możesz zaproponować? Jakie dodatki do składników polecasz? Zostaw swoje komentarze, powodzenia w sztuce kulinarnej!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author