Kto wymyślił owsiankę Guryev i 2 pyszne przepisy?

Przepis na owsiankę Guryev: kiedy kasza manna jest pyszna

Za czasów Aleksandra I żył jeden hrabia, który był jednocześnie ministrem finansów. Nazywał się Dmitrij Aleksandrowicz Guryev. Miał różne usługi dla Ojczyzny. Wiele z nich zostało już zapomnianych, ale owsianka jest pamiętana. Oczywiście to nie minister wynalazł to danie, ale wykwalifikowany kucharz. Według jednej wersji nazywał się Zachar Kuzmin. Pewnego razu na kolacji z przyjacielem Guryev skosztował niezwykłego deseru i był zachwycony. Hrabia bez zastanowienia kupił kucharza pańszczyźnianego wraz z przepisem wraz z całą rodziną. Z biegiem czasu wykwintny smakosz Guryev stworzył z tej owsianki kulinarną markę – ponadczasową, satysfakcjonującą i smaczną.

Pięć subtelności gotowania – prawie kompleks

Słynny przepis na owsiankę Guryev nie wyróżnia się ścisłymi kanonami. Tutaj możesz pokazać swoją kulinarną wyobraźnię i nie bać się eksperymentów. Należy jednak pamiętać o kilku podstawowych rzeczach.

  • Kapryśna kasza manna. Aby kasza manna była miękka, wybierz małe zboża z odmian pszenicy miękkiej. Wlać do gotującego się w cienkim strumieniu mleka, dokładnie mieszając, aby nie było grudek. Do przygotowania kaszy manny obowiązuje jedna niewypowiedziana zasada: lepiej jest niedopełnić zbóż niż przepełnić. Ważne jest, aby pamiętać: każda owsianka lubi wyrzucać, „sięgać”. Aby poprawić smak kaszy manny, możesz dodać szczyptę soli. Możesz też ugotować owsiankę ze śmietaną. Oczywiście im grubsze, tym smaczniejsze.
  • Męczące zmęczenie. Gotowanie w piekarniku (obecnie w piekarniku) jest jednym z najczęstszych i najbardziej użytecznych rodzajów obróbki żywności w rosyjskiej tradycji kulinarnej. Technologia gotowania owsianki Guryev tylko na pierwszy rzut oka wydaje się skomplikowana. Polega na dwóch rodzajach marnowania: najpierw krem ​​jest roztapiany na piany (kajmak), następnie gotowana owsianka, ułożona warstwami, jest gotowana na wolnym ogniu. Pożądane jest stosowanie śmietany o zawartości co najmniej 20% tłuszczu. Przygotuj się na to, że proces wymaga czasu – co najmniej godziny. Im bardziej chcesz usunąć piankę, tym więcej czasu i kremu będziesz potrzebować. Wybierz odpowiednie do pieczenia w piekarniku naczynia – metalowe, szklane, ceramiczne. Najłatwiejszą opcją jest żeliwna patelnia z grubymi bokami i dnem. Pamiętaj, że krem ​​nie powinien się gotować, tylko lekko bulgotać.
  • Tajemniczy Maceduńczyk. Maceduan (z francuskiego macédoine „po macedońsku”, „variegation”) – kawałki różnych owoców gotowane w syropie cukrowym. Maceduan jest używany do warstwy owsianki Guryev. Ten francuski element przepisu pojawił się w legendarnej książce Pelageyi Aleksandrowej-Ignatiewej „Praktyczne podstawy sztuki kulinarnej”, wydanej w 1899 roku. Możesz uprościć zadanie i zaoszczędzić czas, zastępując owoce ugotowane w syropie talerzem świeżych owoców. Ale lepiej smakuje w syropie. I tak jest po francusku.
  • Wariacje na temat warstwy. Na warstwę wybierz dowolne owoce sezonowe lub egzotyczne. Możesz również użyć kilku rodzajów dżemów, różnych suszonych owoców, owoców kandyzowanych i orzechów. Doskonałe połączenie klasyczne – rodzynki i suszone morele. Z orzechów dobrze komponują się migdały i orzechy laskowe. Dla najbardziej odważnych kucharzy owsianka Guryeva może zamienić się w słynny „irlandzki gulasz”, kiedy można wykorzystać wszystkie dostępne przysmaki. Kto nie podejmuje ryzyka, nie je Guryeva.
  • Deser na patelni. Owsianka Guryev to wyśmienity deser. Zwyczajowo podaje się go nie na gorąco, ale na ciepło. W niektórych restauracjach Guryevskaya przynosi małe osobiste patelnie. To takie rosyjskie! Zwykle schłodzony deser przenosi się do dużego naczynia, podzielonego na porcje, podawanego z dowolnym sosem owocowym lub polanego dżemem.
  • Klasyczny przepis na owsiankę

    Wielu słyszało o tej kulinarnej rozkoszy i chce wiedzieć, jak prawidłowo ugotować owsiankę Guryev. Hrabia Guryev nie zdołał utrzymać w tajemnicy sztuczek gotowania i podstawowych składników przepisu. Każdy kucharz, zawodowiec czy amator, stara się go ulepszać i urozmaicać na swój sposób.

    Kasza manna królewska podawana w szklanej misce
    Będziesz potrzebować:

    • mleko – 0,5 litra;
    • kasza manna – 3 łyżki. łyżki;
    • śmietana – 1,5 litra;
    • cukier (na syrop) – 300 g;
    • cukier (na kaszę mannę) – 2 łyżki. łyżki;
    • woda – 3 szklanki;
    • cukier waniliowy – 1 łyżka. łyżka;
    • migdały, orzechy laskowe – 100 g;
    • jabłka, gruszki – 500 g.

    Gotowanie

  • Zagotuj mleko, dodaj cukier, cukier waniliowy. Zagotuj kaszę mannę.
  • Przykryj patelnię czymś ciepłym i pozostaw owsiankę do ugotowania.
  • Jabłka i gruszki obrać, pokroić w małe plasterki. Zagotuj wodę z cukrem. Gotuj owoce przez 10 minut w syropie na małym ogniu.
  • Obierz i posiekaj orzechy.
  • Wlej śmietanę na patelnię. Gotuj je w piekarniku w temperaturze 90-100 °, aż powstanie miękka pianka w kolorze kremowym.
  • Gdy krem ​​się zagotuje, kolejno usuwaj piankę z powierzchni. Połóż ostrożnie na płaskim naczyniu.
  • Na dnie patelni (lub innego naczynia do pieczenia w piekarniku) ułóż pierwszą warstwę skórek. Połóż na nim warstwę kaszy manny. Powtórz kilka razy.
  • Ugotowane w syropie owoce, posiekane orzechy ułożyć na warstwie kaszy manny. Na wierzch połóż warstwę owsianki, warstwę pianek itp.
  • Ostatnią warstwą powinna być kasza manna. Połóż na nim pozostałe owoce i orzechy.
  • Wstawiaj naczynie do piekarnika nie dłużej niż 10 minut w tej samej temperaturze.
  • Najtrudniejszą częścią tego przepisu jest odpienianie. Jednak to w nich tkwi sekret niepowtarzalnego smaku tego niezwykłego deseru. Pani Pelageya Alexandrova-Ignatieva zaleca ułożenie „rzędu pianek”, czyli kilku pianek w jednej warstwie. Im więcej, tym bardziej wyrazisty smak. Ważne jest również, aby wiedzieć: nie przesadzaj z pianką do brązu, w przeciwnym razie będą gorzkie. Ponadto pianki gotowane zawierają witaminę A, wapń i żelazo.

    Wersja uproszczona – gotuj w wolnym naczyniu

    Nowoczesną wersją gotowania jest owsianka Guryev w powolnej kuchence. Szybko, smacznie, zdrowo i mniej kalorycznie.

    Dobrze wymieszaj owsiankę drewnianą łyżką
    Będziesz potrzebować:

    • mleko – 0,5 litra;
    • kasza manna – 3 łyżki. łyżki;
    • cukier – 2 łyżki. łyżki;
    • cukier waniliowy – 1 łyżka. łyżka;
    • sól dla smaku;
    • jajka – 2 szt .;
    • posiekane orzechy włoskie -50 g;
    • owoce do smaku – 200 g.

    Gotowanie

  • Wlej kaszę mannę do pojemności multicookera. Posyp szczyptą soli, cukru waniliowego. Dokładnie wymieszać.
  • Dodaj mleko, wymieszaj. Gotuj w programie kaszka mleczna.
  • Wyjmij gotową kaszę mannę z pojemnika, aby ostygła.
  • Oddziel białka od żółtek. Najpierw ubić żółtka, a następnie białka z cukrem na sztywną pianę. Połącz dwie masy w jedną, ponownie wymieszaj.
  • Włóż ubitą masę do kaszy manny. Dodaj orzechy, delikatnie wymieszaj.
  • Umieść warstwę owsianki na dnie pojemnika, a na wierzchu warstwę owoców. W ten sposób ułóż 4-5 warstw.
  • Włącz program Kasha.
  • Gotowe danie udekoruj pozostałymi owocami i orzechami.
  • Kulinarne znalezisko na przytulne niedzielne śniadanie!

    Chcesz zmienić zdanie na temat mangi? Wypróbuj przepis na owsiankę Guryev. Jego wyjątkowość polega na tym, że zachowuje najlepsze tradycje kuchni rosyjskiej. Ma też francuski akcent.

    Inne przepisy zbożowe

    Kasza ryżowa z dynią w mleku
    Kasza jaglana z dynią
    Kasza Harmelon Kasza
    jęczmienna Kasza
    jęczmienna w wolnym naczyniu

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author