Kupiec gryczany z wieprzowiną w wolnym naczyniu krok po kroku przepis ze zdjęciem

Pyszna kasza gryczana po kupieckim z wieprzowiną w powolnej kuchence

Sprzęt i przybory kuchenne: multicooker, multiglass, tarka, nóż, deska do krojenia, łyżka, talerz do serwowania.

Składniki

Produkt Ilość
Gryka 2 szklanki multi
Dowolne mięso (wieprzowina, wołowina, kurczak) 400 gramów
Marchewka 1 szt.
Cebula 1 szt.
Bezwonny olej roślinny 3 art. l.
Przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka
Sól smak
Zmielony czarny pieprz smak
Gorąca woda 4 szklanki multi

Gotowanie krok po kroku

  • Myjemy 400 g mięsa, usuwamy folie i żyłki, kroimy w średniej wielkości kostkę. Do tego dania nadaje się każde mięso: wieprzowina, wołowina, kurczak, indyk. Wybierz to, co kochasz Ty i Twoja rodzina.

    Pokrój mięso na kawałki.

  • Obierz jedną cebulę. Pokrójmy to na pół-pierścienie. Rozmiar zależy od twoich preferencji – możesz drobno posiekać lub posiekać większe. Jeśli twoja rodzina nie lubi cebuli, możesz się bez niej obejść. W razie potrzeby można dodać mielony czosnek. Zetrzyj jedną marchewkę na grubej tarce. Możesz go pokroić w plastry lub kostki, w wolnej kuchence stanie się bardzo miękki i smaczny.

    Marchewki pocieramy na tarce, cebulę kroimy na półpierścienie.

  • Włączamy multicooker. Wlej 3 łyżki do miski. l. bezwonny olej roślinny. Olej roślinny można zastąpić oliwą z oliwek. Ustawiamy tryb „Pieczenie” na 30 minut. Ten tryb można zastąpić programem „Smażenie”, tylko trzeba będzie ręcznie ustawić czas.

    Wlej olej roślinny do miski multicooker.

  • Rozsmarowujemy posiekane mięso i mieszając od czasu do czasu smażymy przez 20 minut. Nadmiar wilgoci wyparuje, a mięso trochę się usmaży.

    Mięso wkładamy do wolnowaru i smażymy.

  • Po 20 minutach dodaj posiekaną cebulę i marchewkę, wymieszaj. Gotujemy kolejne 10 minut do końca programu pieczenia.

    Do mięsa dodać marchewki i cebulę.

  • 2 szklanki kaszy gryczanej należy posortować i umyć pod bieżącą wodą.

    Myjemy kaszę gryczaną.

  • Po sygnale dodaj kaszę gryczaną do mięsa i warzyw.

    W wolnej kuchence wkładamy kaszę gryczaną.

  • Wlej 4 szklanki gorącej wody.

    Dodaj wodę do multicookera.

  • Dodaj 1 łyżeczkę. przyprawy, sól i pieprz do smaku, dobrze wymieszaj. Używaj dowolnych przypraw i przypraw.

    Dodaj sól i przyprawy do smaku.

  • Zamykamy multicooker pokrywką, ustawiamy tryb „Ryż / płatki zbożowe” na 40 minut. Jeśli twój multicooker nie ma takiego programu, zrobią to takie tryby, jak „Pilaf”, „Kasza gryczana”, „Owsianka”. Przeczytaj instrukcję dołączoną do urządzenia, która wyraźnie wskazuje, który program jest odpowiedni dla tego konkretnego dania.

    Przygotowanie posiłku zajmie 40 minut.

  • Po sygnale dźwiękowym informującym o zakończeniu programu kasza gryczana jest gotowa. Wymieszaj, ułóż na talerzach i podawaj. Smacznego!

    Więc ugotowaliśmy grykę po kupieckim z wieprzowiną w powolnym naczyniu.

  • Przepis

    Koniecznie zajrzyj do przepisu, w którym zobaczysz, jak przygotować wszystkie składniki, w jakiej kolejności wkładać je do miski, jakich trybów potrzebujesz, aby ugotować to danie. Miłego oglądania!

    Jeśli podobała Ci się ugotowana kasza gryczana z mięsem w powolnej kuchence lub takie danie już przygotowałeś i chcesz opisać swój przepis kulinarny, uzupełnić lub wprowadzić jakieś zmiany, to zostaw swoją recenzję poniżej. Przygotuj pyszną kaszę gryczaną z mięsem i warzywami, która przyniesie wiele korzyści Twojemu organizmowi, nasyci Cię i zachwyci!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author