Kurczak Julienne przepis krok po kroku ze zdjęciem 🍗

Julienne z kurczakiem - proste i bardzo smaczne 🍗

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • zlewka;
  • łyżka stołowa i łyżeczka;
  • ostry nóż;
  • deska do krojenia;
  • kokoty lub foremki na małe porcje do pieczenia w piekarniku;
  • kołek;
  • patelnia;
  • Łopatka;
  • szczypce kuchenne;
  • płaski talerz;
  • piekarnik;
  • talerz zupy;
  • śmigać;
  • duża tarka;
  • fastryga.

Składniki

Produkt Ilość
Pieczarki 300g
kurze udka 300g
Cebula 1 szt.
twardy ser 100-150g
Sól smak
Zmielony czarny pieprz smak
Olej roślinny 4-7 art. l.
Krem 23% 200 ml
Masło 20 gramów
Mąka 1 ul. l.
Gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki

Gotowanie krok po kroku

  • Do przygotowania dania zaleca się wybrać 300 g mięsa z kurczaka z uda. Jeśli wybierzesz pierś, danie będzie dość suche. Mięso przygotowujemy, odcinając z niego nadmiar tłuszczu i folie. Filet z kurczaka pokroić w dość cienkie plasterki.

    Pokrój mięso z kurczaka na kawałki.

  • Wlej 2-3 łyżki na patelnię. l. dowolny olej roślinny. Ten przepis wykorzystuje oliwę z oliwek, ale możesz użyć bezzapachowego oleju słonecznikowego. Gdy olej będzie wystarczająco gorący, wrzuć kawałki fileta na patelnię i posol je do smaku.

    Włóż mięso na patelnię.

  • Smaż filet z każdej strony przez kilka minut. Gdy mięso z jednej strony się zarumieni, odwróć je szczypcami kuchennymi i usmaż. Nie zapomnij posolić mięsa z tyłu.

    Smażyć mięso z obu stron, posolić.

  • Kurczaka, usmażonego z obu stron, przenieść na płaski talerz i lekko ostudzić.

    Smażonego kurczaka przełożyć na talerz i ostudzić.

  • Średnią cebulę pokrój w drobną kostkę. Jeśli masz dużą cebulę, potrzebna będzie tylko połowa.

    Cebulę siekamy.

  • Wlej 1-2 łyżki na patelnię. l. olej roślinny i rozłóż posiekaną cebulę. Smaż do miękkości, nie zapominając o wymieszaniu szpatułką, w przeciwnym razie spali się.

    Cebulę podsmażyć na oleju roślinnym.

  • Podczas smażenia cebuli przygotowujemy 300 g pieczarek. Z każdego grzyba usuwamy szypułkę i dłońmi zdejmujemy skórkę z kapelusza pieczarki. Nie wyrzucamy nóg, ich powierzchnię trzeba oczyścić nożem i odciąć mały kawałek w miejscu styku z ziemią. Ze względu na tak staranne przetwarzanie lepiej kupować duże grzyby na Julienne.

    Myjemy grzyby.

  • Przełóż usmażoną cebulę na głęboki talerz. Obrane pieczarki kroimy w plastry i smażymy na patelni, po podlaniu 1-2 łyżkami. l. olej roślinny. Smaż pieczarki przez kilka minut, aż nabiorą jasnego koloru.

    Pieczarki usmażyć na patelni.

  • Smażonego kurczaka pokrój na małe kawałki.

    Smażonego kurczaka pokroić na kawałki.

  • Przejdźmy do przygotowania sosu Julienne. Rozgrzej suchą patelnię na kuchence. Umieść 1 łyżkę na rozgrzanej patelni. l. mąkę i podsmaż trochę na jasnozłoty kolor.

    Lekko podsmaż mąkę na patelni.

  • W lekko podsmażonej mące dodać 20 g masła. Wszystko energicznie mieszamy trzepaczką. Możesz użyć rondla, który będzie wygodniejszy do przygotowania sosu z niewielką ilością składników.

    Do mąki dodać kawałek masła i wymieszać.

  • Wlej 200 ml 23% tłustej śmietany na patelnię do pozostałych składników i dalej wszystko dobrze mieszaj, aby sos się nie przypalił. Dusić na małym ogniu, aż zgęstnieje.

    Dodaj śmietanę na patelnię, wymieszaj.

  • Posolić sos do smaku i dodać 1/2 łyżeczki. Gałka muszkatołowa. Wszystko dobrze miksujemy.

    Dodaj sól, gałkę muszkatołową do sosu.

  • W powstałym sosie dodaj kawałki mięsa, pieczarki i cebulę. Wszystko dobrze wymieszaj, aby składniki się wymieszały.

    Do sosu włożyć cebulę, kurczaka i pieczarki.

  • Dopraw składniki do smaku mielonym czarnym pieprzem i gotuj przez kilka minut, aż nadzienie zgęstnieje.

    Pieprzamy naczynie, gotujemy jeszcze kilka minut.

  • Włączamy piekarnik, aby rozgrzał się do 180 stopni, ale na razie układamy nadzienie w foremkach. W klasycznym przepisie Julienne gotuje się w kokosownikach, ale można użyć dowolnych innych foremek do porcjowania.

    Julienne rozkładamy w kokosach.

  • Na grubej tarce zetrzyj 100-150 g sera według własnego gustu. Ważne, aby dobrze się roztapiał w piekarniku. Posyp tartym serem na wierzch Julienne i ułóż foremki na ruszcie z piekarnika.

    Julienne posyp tartym serem.

  • Julienne wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez 15 minut. Po kwadransie Julienne jest gotowe. Wyciągamy foremki z piekarnika i posypujemy naczynie posiekaną zieloną cebulką, która służy jako dekoracja. Julienne należy podawać na gorąco, gdy ser nie zdążył jeszcze nabrać twardej skórki. To danie jest idealne na każdy świąteczny stół.

    Gotową julienne z kurczakiem można posypać świeżymi ziołami.

  • Przepis

    Film przedstawia prosty i pyszny przepis, zgodnie z którym na świątecznym stole można zrobić takie danie jak Julienne. Do gotowania potrzebny będzie filet z kurczaka i inne produkty wskazane na początku. Proces gotowania jest dość prosty i opisany krok po kroku. Podane są również zalecenia, jak podawać gotowe danie i jak najlepiej je upiec.

    Gotujesz Julienne w domu i jakich składników używasz częściej? Jak długo pieczesz danie i jakich form używasz do nadzienia? Interesujące jest poznanie swojego sposobu przygotowania Julienne, napisz w komentarzach.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author