Kurczak na soli w piekarniku pieczony w całości, jak gotować na blasze na solnej poduszce, ile upiec

Solony kurczak cały, pieczony z czosnkiem, pieprzem i cytryną

Funkcje gotowania

Pieczenie w soli to specjalna metoda gotowania drobiu w piekarniku. Powstała skorupa solna działa jak przewodnik ciepła w piekarniku, rozprowadzając ciepło równomiernie i umożliwiając dobre upieczenie wszystkich obszarów mięsa. Używając soli nie ma ryzyka, że ​​jedna część potrawy się przypali, a druga, przeciwnie, pozostanie surowa. Aby właściwie usmażyć kurczaka, musisz wiedzieć, ile czasu zajmuje marynowanie i gotowanie. Rozwiążmy to.

  • Aby upiec całego kurczaka, musisz wybrać kształt lub blachę do pieczenia o odpowiedniej wielkości – tak, aby tuszka mogła się w niej swobodnie zmieścić.
  • Przed gotowaniem kurczaka należy umyć pod bieżącą wodą i odciąć nadmiar tłuszczu podskórnego.
  • Aby tuszka nie „rozpadła się” podczas pieczenia, zwiąż jej nogi. Weź grubą nitkę, owiń ją wokół obu nóg, zapnij kilka razy „ósemką” i zawiąż końce w mocny węzeł.
  • Pamiętaj, że w przypadku soli działa zasada „więcej znaczy lepiej niż mniej”. Kiedy sól pod wpływem ciepła zacznie wchłaniać tłuszcz, którym kurczak będzie krwawił, rozpocznie się naturalny proces wypalania soli na powierzchni patelni. Im grubsza warstwa, tym lepiej „poduszka” z soli ochroni chrupki przed przypaleniem. Dlatego obficie wlewaj domowej roboty sól, aż pokryje blachę do pieczenia co najmniej centymetrową warstwą.
  • Do gotowania kurczaka w piekarniku lepiej jest użyć grubej soli, a najlepiej soli morskiej.
  • Często przy pieczeniu w całości mięso piecze się w nierównych warstwach. Cienkie skrzydła zwykle płoną, ale ciepło nie dociera do dużych części i pozostają surowe. Aby nie „przypalić” skrzydełek, możesz zrobić małe nacięcia na piersi kurczaka i tam wypełnić końce skrzydełek. Tak więc tusza nie rozpadnie się, a kawałki pomogą lepiej upiec mięso.
  • Jeśli chcesz sprawdzić, czy smażony kurczak jest gotowy, nakłuj go ostrym przedmiotem w najgrubszym miejscu – zwykle w pierś lub udziec. Sok powinien wypływać z nakłucia. Jeśli jest przezroczysty, kurczak jest gotowy, jeśli jest mętny, tuszę należy piec przez kolejne 5-10 minut.

Kurczak z cytryną

Solony Kurczak Z Cytryną lub Limonką
Będziesz potrzebować:

  • 1 tusza kurczaka o wadze do półtora kilograma;
  • 500 gramów grubej soli (jeśli używasz dużego naczynia do pieczenia, ilość soli można zwiększyć);
  • 1 cytryna;
  • 2 łyżeczki suszonych ziół włoskich lub prowansalskich (np. bazylia, oregano, tymianek). Zioła można łączyć według własnego uznania.

Gotowanie

  • Blachę do pieczenia posyp solą równą warstwą.
  • Osuszyć umytą tuszkę kurczaka ręcznikiem papierowym, a następnie natrzeć mieszanką suszonych ziół.
  • Cytrynę umyć, sparzyć wrzątkiem. Następnie w całości, bez krojenia, wkładamy do tuszy. Cytryna „da sok” mięsu i sprawi, że będzie soczyste i pachnące.
  • Połóż ptaka na blasze do pieczenia „soli” i umieść go w nagrzanym piekarniku.
  • Piecz kurczaka z solą w piekarniku w temperaturze 190–200 stopni przez godzinę.
  • Przed podaniem nie zapomnij odciąć nici z nóg, a także usunąć cytrynę z tuszy.
  • Gotowego kurczaka można jeść ze skórką bez obawy, że danie stało się zbyt słone. Podczas pieczenia tuszki w ten sposób – na rodzaju „solnej poduszki” gotowy kurczak nie wchłania soli i może zadowolić Ciebie i Twoich bliskich przyjemnym i delikatnym smakiem.

    W skorupce solnej

    Alternatywą dla „solnej poduszki” jest kolejny sposób na gotowanie całego kurczaka w piekarniku z solą – pieczenie w soli.

    Będziesz potrzebować:

    • 1 tuszka z kurczaka;
    • funt grubej soli;
    • skórka cytrynowa;
    • suszone lub świeże zioła.

    Gotowanie

  • Podobnie jak w poprzednim przepisie, tuszę należy umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
  • Następnie przygotuj domową przyprawę do gotowania, mieszając kryształki soli z suchymi lub świeżymi ziołami. Jeśli zioła są świeże, zmiażdż je i zmiel z solą. Dodaj startą skórkę z cytryny i dobrze wymieszaj.
  • Wlej aromatyczną sól grubą warstwą na blachę do pieczenia.
  • „Wykąp” tuszkę z kurczaka w aromatycznej mieszance. Sprawdź, czy każda część ptaka jest pokryta gęstą skorupą solną.
  • Gotuj w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170-180 stopni. Po godzinie lekko otwórz piekarnik i sprawdź, czy z kurczaka wylewa się sok.
  • Ostrożnie wyjąć gorącego kurczaka z piekarnika, zawinąć w folię i odstawić na chwilę do ostygnięcia.
  • Dzięki tej metodzie pieczenia drobiu skórka pochłania całą sól, dlatego należy ją usunąć przed podaniem. Ale schowane pod nim mięso będzie niesamowicie miękkie i soczyste.

    Z sosem czosnkowo-śmietanowym

    Innym prostym i pysznym przepisem na kurczaka w piecu solnym jest pachnący ptak z sosem czosnkowo-śmietanowym, jak na zdjęciu.

    Solony Chrupiący Kurczak
    Będziesz potrzebować:

    • 1 tusza kurczaka o wadze półtora kilograma;
    • 500 gramów grubej soli;
    • garść nasion kopru;
    • zioła świeże lub suszone;
    • skórka z jednej cytryny;
    • sok z jednej cytryny;
    • kwaśna śmietana;
    • chrzan;
    • czarny pieprz;
    • 3 główki czosnku.

    Gotowanie

  • Opłucz tuszkę kurczaka pod bieżącą wodą i osusz ją ze wszystkich stron ręcznikiem.
  • Wymieszaj świeże lub suche zioła ze skórką z cytryny. Zmiażdż nasiona kopru w moździerzu, wymieszaj je ze szczyptą czarnego pieprzu i dodaj do ziół dla uzyskania wyjątkowego pikantnego smaku. Wlej łyżkę oliwy z oliwek i wcieraj powstałą mieszankę w kurczaka.
  • Obierz trzy główki czosnku i umieść goździki w tuszy.
  • Kurczaka kładziemy na znanej nam już solnej poduszce i pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez godzinę.
  • Podczas pieczenia potrawy można przygotować pikantny sos.

  • Wymieszaj kilka czubatych łyżek kwaśnej śmietany z jedną łyżką chrzanu.
  • Do mieszanki wlej sok z jednej cytryny i dodaj trochę pieprzu.
  • Dodaj trochę oliwy z oliwek i dokładnie wymieszaj.
  • Podczas serwowania nie zapomnij usunąć upieczonych ząbków czosnku z gotowego kurczaka.

    Solony kurczak w piekarniku to cudownie szybki i łatwy sposób na ugotowanie drobiu, który nadaje się zarówno na zwykły obiad, jak i na świąteczny stół. Zaskakująco miękkie mięso i pachnąca chrupiąca skórka na pewno nie pozostawią nikogo obojętnym!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author