Funkcje gotowania
Pieczenie w soli to specjalna metoda gotowania drobiu w piekarniku. Powstała skorupa solna działa jak przewodnik ciepła w piekarniku, rozprowadzając ciepło równomiernie i umożliwiając dobre upieczenie wszystkich obszarów mięsa. Używając soli nie ma ryzyka, że jedna część potrawy się przypali, a druga, przeciwnie, pozostanie surowa. Aby właściwie usmażyć kurczaka, musisz wiedzieć, ile czasu zajmuje marynowanie i gotowanie. Rozwiążmy to.
- Aby upiec całego kurczaka, musisz wybrać kształt lub blachę do pieczenia o odpowiedniej wielkości – tak, aby tuszka mogła się w niej swobodnie zmieścić.
- Przed gotowaniem kurczaka należy umyć pod bieżącą wodą i odciąć nadmiar tłuszczu podskórnego.
- Aby tuszka nie „rozpadła się” podczas pieczenia, zwiąż jej nogi. Weź grubą nitkę, owiń ją wokół obu nóg, zapnij kilka razy „ósemką” i zawiąż końce w mocny węzeł.
- Pamiętaj, że w przypadku soli działa zasada „więcej znaczy lepiej niż mniej”. Kiedy sól pod wpływem ciepła zacznie wchłaniać tłuszcz, którym kurczak będzie krwawił, rozpocznie się naturalny proces wypalania soli na powierzchni patelni. Im grubsza warstwa, tym lepiej „poduszka” z soli ochroni chrupki przed przypaleniem. Dlatego obficie wlewaj domowej roboty sól, aż pokryje blachę do pieczenia co najmniej centymetrową warstwą.
- Do gotowania kurczaka w piekarniku lepiej jest użyć grubej soli, a najlepiej soli morskiej.
- Często przy pieczeniu w całości mięso piecze się w nierównych warstwach. Cienkie skrzydła zwykle płoną, ale ciepło nie dociera do dużych części i pozostają surowe. Aby nie „przypalić” skrzydełek, możesz zrobić małe nacięcia na piersi kurczaka i tam wypełnić końce skrzydełek. Tak więc tusza nie rozpadnie się, a kawałki pomogą lepiej upiec mięso.
- Jeśli chcesz sprawdzić, czy smażony kurczak jest gotowy, nakłuj go ostrym przedmiotem w najgrubszym miejscu – zwykle w pierś lub udziec. Sok powinien wypływać z nakłucia. Jeśli jest przezroczysty, kurczak jest gotowy, jeśli jest mętny, tuszę należy piec przez kolejne 5-10 minut.
Kurczak z cytryną
Będziesz potrzebować:
- 1 tusza kurczaka o wadze do półtora kilograma;
- 500 gramów grubej soli (jeśli używasz dużego naczynia do pieczenia, ilość soli można zwiększyć);
- 1 cytryna;
- 2 łyżeczki suszonych ziół włoskich lub prowansalskich (np. bazylia, oregano, tymianek). Zioła można łączyć według własnego uznania.
Gotowanie
Gotowego kurczaka można jeść ze skórką bez obawy, że danie stało się zbyt słone. Podczas pieczenia tuszki w ten sposób – na rodzaju „solnej poduszki” gotowy kurczak nie wchłania soli i może zadowolić Ciebie i Twoich bliskich przyjemnym i delikatnym smakiem.
W skorupce solnej
Alternatywą dla „solnej poduszki” jest kolejny sposób na gotowanie całego kurczaka w piekarniku z solą – pieczenie w soli.
Będziesz potrzebować:
- 1 tuszka z kurczaka;
- funt grubej soli;
- skórka cytrynowa;
- suszone lub świeże zioła.
Gotowanie
Dzięki tej metodzie pieczenia drobiu skórka pochłania całą sól, dlatego należy ją usunąć przed podaniem. Ale schowane pod nim mięso będzie niesamowicie miękkie i soczyste.
Z sosem czosnkowo-śmietanowym
Innym prostym i pysznym przepisem na kurczaka w piecu solnym jest pachnący ptak z sosem czosnkowo-śmietanowym, jak na zdjęciu.
Będziesz potrzebować:
- 1 tusza kurczaka o wadze półtora kilograma;
- 500 gramów grubej soli;
- garść nasion kopru;
- zioła świeże lub suszone;
- skórka z jednej cytryny;
- sok z jednej cytryny;
- kwaśna śmietana;
- chrzan;
- czarny pieprz;
- 3 główki czosnku.
Gotowanie
Podczas pieczenia potrawy można przygotować pikantny sos.
Podczas serwowania nie zapomnij usunąć upieczonych ząbków czosnku z gotowego kurczaka.
Solony kurczak w piekarniku to cudownie szybki i łatwy sposób na ugotowanie drobiu, który nadaje się zarówno na zwykły obiad, jak i na świąteczny stół. Zaskakująco miękkie mięso i pachnąca chrupiąca skórka na pewno nie pozostawią nikogo obojętnym!