Kurczak w folii w piekarniku jak upiec całego kurczaka

Przepis na pieczonego kurczaka jak gotować, ile upiec

Składniki

  • cała tusza kurczaka lub kurczaka;
  • cztery ząbki czosnku;
  • siedem łyżek kwaśnej śmietany;
  • curry;
  • proszek z papryki;
  • czosnek w granulkach;
  • sól i pieprz.

Gotowanie krok po kroku

  • Jeśli masz zamrożoną tuszę, pozwól jej się rozmrozić. Jeśli są świeże, umyj i wysusz.
  • Najpierw natrzyj kurczaka solą wewnątrz i na zewnątrz (w tym celu zrób małe nacięcie w środku).
  • Następnie przygotuj sos – wymieszaj śmietanę, curry, paprykę i granulowany czosnek.
  • Świeży czosnek pokrój na małe kawałki.
  • Zrób małe kawałki na tuszce kurczaka i nadziewaj je czosnkiem. Możesz również umieścić w kurczaku dwa lub trzy obrane goździki.
  • Smaruj tuszę przygotowanym sosem i wlej trochę do środka.
  • Kurczaka zawijamy w folię, najlepiej w dwie warstwy, aby podczas pieczenia soki nie wyciekały.
  • Połóż ptaka na blasze do pieczenia w nagrzanym piekarniku (temperatura 180-200 stopni).
  • Gotuj kurczaka na parze przez 2-2,5 godziny.
  • Aby sprawdzić gotowość potrawy, ostrożnie wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika, rozłóż folię (uwaga, podczas rozkładania możesz się poparzyć) i przekłuć ptaka nożem. Jeśli wypływający sok jest klarowny, kurczak jest gotowy.
  • Teraz zagnij brzegi folii i pozostaw otwartą górę kurczaka. Formę wstawiamy z powrotem do piekarnika, włączamy w tej samej temperaturze i pieczemy jeszcze pół godziny. Następnie mięso zostanie pokryte rumianą skórką.
  • Przed podaniem nie zapomnij usunąć pozostałej folii z kurczaka, mają tendencję do przyklejania się do dna.

    4 kulinarne tajemnice

    Poniżej znajdziesz ważne wskazówki dotyczące gotowania.

  • Do pieczenia kurczaka lepiej jest użyć formy ceramicznej lub żeliwnej. Materiały te są podgrzewane stopniowo, ciepło jest równomiernie rozprowadzane po mięsie, dzięki czemu jest dobrze upieczone i nie traci soczystości. Gotowanie całego kurczaka na patelni nie jest wskazane. Kurczak gotuje się znacznie dłużej na patelni, lepiej piec na blasze do pieczenia. Zajmie to mniej czasu.
  • Nie piecz kurczaka bezpośrednio na blasze do pieczenia. Wyłóż papierem do pieczenia lub użyj głębszych form. Podczas pieczenia na blasze do pieczenia brudzi się nie tylko jej powierzchnia, ale także wewnętrzne ścianki piekarnika, które czasami są trudne do wyczyszczenia.
  • Jeśli pieczesz całego ptaka, pamiętaj o wypatroszeniu go, opłukaniu pod bieżącą wodą i wysuszeniu papierowymi ręcznikami. Bez ostatniego kroku nie będzie możliwe uzyskanie złotego chipsa.
  • Gotowanie kurczaka w piekarniku pod folią sprawi, że mięso stanie się niezwykle delikatne i soczyste. To prawda, w tym celu warto pamiętać o kilku zasadach. Po pierwsze, absolutnie cała powierzchnia powinna być pokryta folią, nie powinno być żadnych „gołych” kawałków. Po drugie, kładąc kurczaka na blasze do pieczenia, pamiętaj, aby „szwy” ze szwów warstw folii metalowej zawsze znajdowały się na górze.
  • Jeszcze kilka przepisów:

    Kurczak z jabłkami

    Kolejny przepis na kurczaka w piekarniku foliowym zawiera ulubiony owoc wielu – soczyste jabłko.

    V
    Kurczak z jabłkami ozdobiony zieleniną
    Będziemy potrzebować:

    • jedna tusza kurczaka;
    • cztery średniej wielkości jabłka;
    • siedem do ośmiu ząbków czosnku;
    • półtorej łyżeczki soli;
    • łyżeczka czarnego mielonego pieprzu;
    • łyżeczka mieszanki przypraw do kurczaka

    Gotowanie

  • Umyj jabłka i usuń rdzeń i nasiona. Następnie pokrój na małe kawałki.
  • Obierz czosnek i wyciśnij z niego gładką pastę za pomocą prasy do czosnku. Wymieszaj czosnek z jabłkami.
  • Kurczaka opłukać pod bieżącą wodą, skórę osuszyć papierowym ręcznikiem i zrobić nacięcie w środku tuszy.
  • Nadziewać ptaka jabłkami i czosnkiem, ostrożnie wypełniając wnętrze mieszanką.
  • Posyp solą, pieprzem i mieszanką przypraw, którą można kupić w każdym sklepie.
  • Blachę do pieczenia lub foremkę wyłożyć folią i włożyć do niej nadziewaną tuszkę. Resztę jabłek można ułożyć ciasno.
  • Kurczaka zawijamy w jabłka w grube warstwy folii i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 1-1,5 godziny. Po której stronie położyć folię? To nie ma znaczenia, po obu stronach jest tak samo.
  • Po ugotowaniu powstaje cudownie smaczny sos, który można polać naczynie przed podaniem!

    Przepis z ziemniakami

    A teraz podzielimy się z Wami prostym sekretem przygotowania kolejnej opcji dania – jak gotować kurczaka w piekarniku w folii z ziemniakami. Ponadto zamiast całego kurczaka możesz smacznie i szybko ugotować filet według tego przepisu.

    Kurczak z pieczonymi ziemniakami i sosem pomidorowym na talerzu
    Będziesz potrzebować:

    • jeden kilogram ziemniaków;
    • dwie główki cebuli;
    • kilogram udek z kurczaka;
    • trzy łyżki majonezu;
    • Oliwa z oliwek;
    • sól i pieprz do smaku.

    Gotowanie

  • Umyj i oczyść bulwy ziemniaka, a następnie pokrój na kawałki o grubości 5 milimetrów. Nie należy kroić cieńszych, ponieważ ziemniaki mogą się „rozsypać” i zamienić w bezkształtną masę w piekarniku.
  • Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.
  • Opłucz udka kurczaka pod bieżącą wodą i osusz papierowymi ręcznikami.
  • Nasmaruj naczynie do pieczenia oliwą z oliwek i ułóż udka kurczaka.
  • Wymieszaj ziemniaki z cebulą i majonezem i połóż tę „poduszkę” na kurczaku.
  • Wlać powstałe warstwy od trzech do czterech łyżek wody. Dzięki temu ziemniaki nie będą zbyt suche.
  • Przykryj szczelnie folią. Należy pamiętać, że folia powinna być matowa na zewnątrz – dzięki temu zatrzyma się więcej ciepła wewnątrz formy.
  • Formę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez godzinę.
  • Następnie zdejmij folię i pozostaw naczynie w piekarniku na kolejne 10-15 minut. To spowoduje odparowanie nadmiaru wody i przyrumienienie kurczaka.
  • Jak widać, nie ma trudności ze smażeniem kurczaka i ziemniaków w piekarniku w folii. Gotowe danie można podawać na stole z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw.

    Kurczak w piekarniku zapieczony w folii ozdobi każdy stół. Pieczemy się szybko, a szybkość procesu przygotowania i długie „niezależne” pieczenie potrawy pomoże Ci zaoszczędzić czas i uzyskać gwarantowany pyszny rezultat!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author