Kurczak w garnku z ziemniakami jak gotować filet z kurczaka ze śmietaną w glinianym garnku, przepisy

Kurczak w garnku z warzywami ziemniaki i kurczak jak gotować w piekarniku

Gotowanie kurczaka w doniczce w piekarniku to prawdziwa uczta. Przygotowanie produktów zajmuje minimum czasu, mięso duszone jest we własnym soku, bez dodawania tłuszczu. W rezultacie otrzymujesz nie proste danie, ale najbardziej przydatne! Ma mało kalorii, może być spożywana zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Ponadto jest bardzo smaczny, ale ważne jest poznanie kilku sekretów.

Niuanse gotowania

  • Liczba gości (członków rodziny) odpowiada liczbie doniczek, więc wstępnie oblicz, ile potrzebujesz. Plus nie wszystko zmieści się w piekarniku jednocześnie: jeśli garnki bez uchwytów zmieszczą się 4, a z uchwytami – nie więcej niż trzy.
  • Aby danie było bardziej pachnące, o bogatym smaku, przygotuj marynatę z piersi kurczaka w piekarniku i namocz w niej mięso przez kilka godzin. Możesz obejść się bez marynaty, ale ryzykujesz, że danie będzie mdłe.
  • Nie ma potrzeby dolewania płynu do garnka, jeśli gotujesz mięso z dużą ilością warzyw. Cebula i pieczarki dają dużo soku, ale kurczaka w garnku w piekarniku z ziemniakami gotuje się tylko z dodatkiem bulionu, inaczej danie będzie suche, a ziemniaki na wpół upieczone.
  • Zamiast bulionu można dodać wino rozcieńczone wodą. Podczas gotowania alkohol wyparuje, mięso stanie się bardziej miękkie, a danie nabierze ciekawego aromatu.
  • Nie trzymaj garnków w piekarniku, dopóki składniki nie będą w pełni ugotowane. 10 minut przed przewidywaną godziną wyjąć je i pozostawić w temperaturze pokojowej. W tym czasie danie „sięgnie” do „stanu”.

Jak wybrać i używać doniczek

  • Najlepiej gotować danie porcjami, czyli w małych pojemnikach. Ich idealna objętość to około 500 gramów. Jeśli użyjesz dużego garnka, rezultatem może być „zupa”, a porcja nie wyjdzie tak spektakularnie i oryginalnie.
  • Idealny smak zapewniają tylko naczynia ceramiczne, a szklane pojemniki podgrzewane są nierównomiernie.
  • Nieszkliwiona ceramika wewnątrz pojemnika aktywnie pochłania zapachy. Dlatego jeśli wolisz gotować kurczaka i ziemniaki w garnkach w piekarniku, wprowadź przepisy z rybami lub produktami o specyficznym smaku w zupełnie innym daniu.
  • Ceramiczne naczynia należy zawsze umieszczać tylko w zimnym piekarniku, a po wyjęciu ustawiać na drewnianym stojaku. W ten sposób uchronisz je przed pękaniem.

Garnki do gotowania

Przepisy na kurczaka z ceramiki

A teraz powiemy Ci, jak prawidłowo gotować mięso z kurczaka w garnkach z ziemniakami w piekarniku. Przepis ze zdjęciem pozwoli ci wyraźnie ocenić technikę. Pieczeń jest bardzo smaczna, a gulasz z kurczaka rozpływa się w ustach.

Z ziemniakami

Będziesz potrzebować:

  • Delikatny kurczak w garnku z ziemniakami
    filet z kurczaka i ziemniaki – po 300 g;
  • marchewka i cebula – po 1 głowie;
  • ser – 100 g;
  • czosnek – 2 ząbki;
  • kwaśna śmietana – 2 łyżki. łyżki;
  • pieprz i sól, przyprawy, pietruszka – do smaku;
  • bulion – około 0,5 l;
  • olej roślinny.

Gotowanie

  • Warzywa obrać, pokroić w kostkę.
  • Filet opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę. Posyp solą i pieprzem, przyprawami, podsmaż na oleju.
  • Weź drugą patelnię, usmaż marchewkę i cebulę.
  • Połóż filet na dnie garnków, na cebulę i marchewkę. Na tej warstwie ułóż ziemniaki, a następnie cebulę i marchew.
  • Wlej bulion (powinien zakryć garnek na ćwierćwałka).
  • Wymieszaj śmietanę i puree czosnkowe, posmaruj naczynie mieszanką.
  • Zamknij pokrywki i wstaw pojemniki do piekarnika na 45 minut.
  • Po 25 minutach, gdy przez kuchnię unosi się cudowny aromat, garnki lekko otwórz, posyp ich zawartość startym serem i natką pietruszki.
  • Z ziemniakami i grzybami

    Aby ugotować kurczaka w garnku w piekarniku z ziemniakami i grzybami, będziesz potrzebować:

    • Kurczak w garnku z ziemniakami, pieczarkami i warzywami
      nogi lub uda – w zależności od ilości doniczek. Ze względu na obecność kości danie okaże się bogatsze niż z filetem z mostka.
    • pieczarki – 300 g;
    • cebula i marchewka – na dużej głowie;
    • ziemniaki – 2 w każdej doniczce;
    • olej roślinny, sól;
    • woda.

    Gotowanie

  • Cebule, marchewki obrać, pokroić w kostkę, pieczarki w plastry.
  • Podsmaż cebulę i marchewkę, dodaj pieczarki.
  • Smażyć, aż płyn zniknie. Gdy tylko się odezwie, do grzybów można dodać drobno posiekany czosnek i tymianek, aby okazały się bardziej pachnące.
  • Z szynki zdjąć skórkę, włożyć do garnka.
  • Top z pokrojonymi w kostkę ziemniakami.
  • Następnie warstwa smażonych warzyw.
  • Sól (gruba sól morska) rozpuszcza się w wodzie. Policz 1 łyżeczkę na 200 ml i 100 ml otrzymanego roztworu w każdym garnku. Napełnij je naczyniem.
  • Garnki z zamkniętymi pokrywkami umieść w dolnej jednej trzeciej piekarnika, ustaw temperaturę na 240 stopni. Piecz przez godzinę, następnie wyjmij naczynie, posyp świeżymi ziołami i trzymaj pod pokrywką przez kolejne 10 minut.
  • Korzystając z podobnej technologii, możesz gotować kurczaka z domowym makaronem, który zamiast ziemniaków umieszcza się na mięsie. Lub ze zbożami (gryka lub ryż), które są doskonale ugotowane pod działaniem pary. Dodając warzywa, zawsze podsmaż je wcześniej, ponieważ stracą swój atrakcyjny wygląd i „rozsmarują się” na surowo. Jedynymi wyjątkami są ziemniaki i cukinia – można je bezpiecznie umieścić w pojemnikach na surowo.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author