Kurczak z ananasem w piekarniku: gotowanie 5 pysznych dań

Kurczak w piekarniku z ananasami: faszerowany, z ziemniakami i serem, dietetyczne szaszłyki

Połączenie mięsa z kurczaka i miąższu ananasa pochodzi z kuchni orientalnej. Soczyste jagody (a wcale nie owoce, jak się powszechnie uważa) uzupełniają lekko wytrawny filet z ptaka, a bogate przyprawy łączą smaki: imbir, curry, papryka. Na naszym stole ta kombinacja nie jest znana, więc bądź ostrożny, gdy próbujesz po raz pierwszy gotować kurczaka pod ananasami w piekarniku na święta. Najpierw warto „wypróbować” danie w luźniejszej atmosferze z bliskimi. A jeśli ma być „przy stole”, to można go podawać gościom.

Subtelności gotowania ze zdjęciem

Ananasy przyjeżdżają do naszego kraju z ciepłych regionów, skąd dostarczane są samolotami i statkami. W pierwszym przypadku jagody są droższe, ale najsmaczniejsze, ponieważ są już dojrzałe. W drugim dojrzewają po drodze, co wpływa na jakość miąższu. Staje się mniej pachnący, ma mniej cukrów, jest bardziej cierpki. Niestety to właśnie te przypadki najczęściej można znaleźć w supermarketach.

W kuchni owoce są świeże i konserwowane. Każda sprawa ma swoją własną charakterystykę.

  • Do pieczenia kurczaka lepiej wybrać owoce z puszki w lekkim syropie, z minimalnym dodatkiem cukru. W takim daniu słodkawy smak jagód będzie tylko nieznacznie kontrastował z solonym mięsem. Lepiej jest wziąć ze sobą dietetyczny filet, który będzie nasycony sokiem i nabierze wyśmienitego smaku.
  • Używając świeżego ananasa, możesz ugotować najbardziej soczyste mięso. Zaletą tego połączenia jest kwas zawarty w złocistych owocach. Powoduje korozję włókien mięsnych, nadając im miękkości. Taki kurczak w piekarniku z ananasami na pewno nie dostanie słodkiej słodyczy. Dlatego stanie się bardziej odpowiednim rozwiązaniem dla naszego stołu.
  • Danie nadaje się zarówno do posiłków dietetycznych, jak i na świąteczny, obfity obiad. W pierwszym przypadku polecamy użyć świeżych owoców w połączeniu z białym mięsem z kurczaka, a w drugim całą tuszę ptaka, którą można faszerować soczystymi, pachnącymi plastrami. Można też upiec udka lub podudzia z kurczaka pod skórką serową lub z ziemniakami. Wiele rozwiązań dotyczących gotowania kurczaka z ananasem w piekarniku pozwala na użycie tego dania w różnych sytuacjach.

Nawiasem mówiąc, pomimo ograniczonego wykorzystania owoców w naszej kuchni, dietetycy zalecają zwracanie na nie uwagi osobom monitorującym swoją wagę. Zawiera substancję bromelainę, która jest podobna w składzie do enzymów układu pokarmowego. Poprawia wydajność trawienia, zapobiegając osadzaniu się nadmiaru kalorii w organizmie i gromadzeniu tłuszczu. Dlatego przy odchudzaniu przydadzą się również nasze przepisy.

Starannie wybieraj świeżego ananasa. Powinna mieć grube zielone wierzchołki (bez suszonych liści), elastyczną i złocistą skórkę. Zielonkawy wskazuje na niedojrzałość owocu, zbyt brązowy lub plamisty – o jego przejrzałości. Dobry owoc będzie lekko miękki w dotyku, zielony będzie za twardy. Stopień dojrzałości można też sprawdzić pukając: głuchy powie, że owoc jest pełen miąższu, dźwięczny – że wyschło, a miąższ się skurczył.

Kurczak z ananasem i ryżem na talerzu

Dania z ananasem w puszkach

Najłatwiejszym i najtańszym rozwiązaniem jest gotowanie kurczaka w piekarniku z ananasem i serem lub z ziemniakami z owoców w puszkach. Koszt potraw będzie niższy niż w przypadku świeżych jagód, a ich sytość będzie wyższa. Oferujemy kilka przepisów na Twoje kulinarne próbki.

Z majonezem i curry

Ten przepis wykorzystuje udka z kurczaka, więc danie jest bardzo wygodne do podania.

Kurczak z ananasem i serem na talerzu
Będziesz potrzebować:

  • biodra – 8 szt .;
  • ser – 250 g;
  • majonez domowej roboty – 5 łyżek. łyżki;
  • curry – 1 łyżeczka;
  • ananas w puszkach – 1 puszka;
  • sól pieprz.

Gotowanie

  • Z ud zdjąć skórę, posolić, popieprzać, posmarować majonezem. Wstaw do lodówki na godzinę.
  • Ser drobno zetrzyj.
  • Odcedź sok z ananasów, wyjmij krążki ze słoika.
  • Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym, mocno rozłóż kawałki mięsa. Na wierzchu połóż pierścień ananasa, posyp serem.
  • Wstawiamy do piekarnika na 40 minut na 180°.
  • Nie zostawiaj mięsa w piekarniku zbyt długo, aby nie wyschło.

    Wypchany Kurczak. Przepis krok po kroku

    Luksusowe rozwiązanie na świąteczny stół. Cały kurczak faszerowany ananasami w piekarniku prezentuje się bardzo efektownie, obfite i smaczne.

    Kurczak faszerowany ananasem i cytryną
    Będziesz potrzebować:

    • kurczak – 1 tusza;
    • czosnek – 5 ząbków;
    • imbir – 1 łyżeczka;
    • kwaśna śmietana – 3 łyżki. łyżki;
    • ananasy w puszkach – 1 puszka;
    • cytryna – 1 szt .;
    • sól pieprz.

    Gotowanie

  • Opłucz tuszę, osusz.
  • Wymieszaj sól i pieprz, zetrzyj kurczaka.
  • Wymieszaj sok z cytryny, imbir, mielony czosnek. Nasmaruj tuszę, pozostaw do marynowania na godzinę.
  • Do marynaty dodać śmietanę, ponownie wyszczotkować tuszę, odstawić na kolejną godzinę.
  • Pokrój ananasy, włóż do brzucha, zamocuj skórę wykałaczkami.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 180° przez 1 godzinę pod przykryciem (folią) i otwartą tuszę przez kolejne 30 minut.
  • Z ziemniakami

    Kurczak z ananasem i ziemniakami w piekarniku to „wynalazek” naszej kuchni. Cóż, uwielbiamy być satysfakcjonującym! Przepis na pyszny obiad dla dużej grupy.

    Kurczak zapiekany z ananasem na folii
    Będziesz potrzebować:

    • filet z kurczaka – 800 g;
    • ziemniaki – 5 średniej wielkości;
    • czosnek – 3 ząbki;
    • ananasy – 1 puszka;
    • marynata ananasowa – 6 łyżek. łyżki;
    • ser – 200 g;
    • majonez – 100 g;
    • sól pieprz.

    Gotowanie

  • Filet pokroić w plasterki, ubić, dodać sól, pieprz.
  • Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki.
  • Blachę do pieczenia wyłożyć folią, posmarować olejem.
  • Ułożyć ziemniaki, na wierzchu kurczaka, a następnie krążki ananasa.
  • Wymieszaj majonez, czosnek, marynatę ze słoika. Wlej składniki na patelnię.
  • Wstawić do piekarnika na 180° na 45 minut.
  • Zetrzyj ser, posyp naczynie. Piecz jeszcze przez 5 minut.
  • Dania ze świeżymi ananasami

    Te pyszne dania wykorzystują delikatny filet z kurczaka, a obecność świeżych owoców zmniejsza kalorie. Możesz je jeść nawet będąc na diecie!

    Z pomidorami i parmezanem

    Składniki w naczyniu do pieczenia układa się warstwami, dzięki czemu mięso jest nasycone sokami i staje się niesamowicie miękkie. Obecność soczystych składników pozwala użyć minimum majonezu lub całkowicie go odrzucić.

    Kurczak z ananasem i pomidorami na sałacie
    Będziesz potrzebować:

    • filet z kurczaka – 300 g;
    • ananas – 150 g;
    • parmezan – 100 g;
    • majonez – 50 g;
    • pomidory – 100 g;
    • czosnek – 2 ząbki;
    • curry – ½ łyżeczki;
    • sól pieprz.

    Gotowanie

  • Odetnij filet.
  • Pokrój ananasa w trójkąty.
  • Zmiel czosnek.
  • Pokrój pomidora w plastry.
  • Ser drobno zetrzyj.
  • Nasmaruj blachę do pieczenia olejem, ułóż filet. Sól, pieprz, posyp curry. Smaruj majonezem.
  • Ułóż ananasa, pomidory warstwami, posyp czosnkiem.
  • Rozłóż ser.
  • Piecz przez 25 minut w 180°.
  • Aby obrać świeżego ananasa, połóż go na boku, odetnij zieloną „czapkę” i spód. Umieść go pionowo. Odetnij skórę z jednej strony, chwytając wszystkie oczy. Odwróć się, ponownie przetnij skórę. Odetnij więc każdą stronę owocu. Pokrój mięso w pierścienie, usuń środek ostrym nożem.

    Szaszłyki dietetyczne

    To danie smaczne i jednocześnie niskokaloryczne. Prawdziwe odkrycie dla diety!

    Kurczak z ananasem na szaszłykach
    Będziesz potrzebować:

    • filet z kurczaka – 250 g;
    • ananas – 200 g;
    • ser – 30 g;
    • sól pieprz.

    Gotowanie

  • Wyciśnij sok z połowy miąższu ananasa, drugą pokrój w plastry.
  • Filet pokroić na kawałki, marynować w soku ananasowym, czarnym pieprzu przez 1 godzinę.
  • Filety i kawałki ananasa nawlec na szaszłyki, solić na przemian.
  • Piecz w piekarniku przez 40 minut w 180°.
  • Szaszłyki w piekarniku są wygodnie robione na ruszcie. Pod nim musisz położyć blachę do pieczenia, aby zebrać sok.

    Jaki przepis na kurczaka z ananasem w piekarniku polubią Twoi bliscy? Wypróbuj każdy i znajdź swój!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author