
Sprzęt i przybory kuchenne:
- talerz;
- patelnia;
- patelnia;
- nóż;
- deska do krojenia;
- sito;
- Łopatka;
- łyżka;
- zlewka.
Składniki
Nazwa | Ilość |
brokuły | 5 kwiatostanów |
Woda | 500 ml |
Sól | smak |
Pieprz | smak |
czarne oliwki | 40 gramów |
Oliwa z oliwek | 1 ul. l. |
Filet z kurczaka | 200 gramów |
Czosnek | 2 goździki |
tymianek | 2 gałęzie |
Bazylia | 3 arkusze |
białe wino | 100 ml |
Masło | 30 gramów |
Gotowanie krok po kroku
Do rondla wlej 500 ml wody i zagotuj nad ogniem. Posolić wodę do smaku. 
Gdy woda się zagotuje, umyj i pokrój na średnie kawałki 5 różyczek brokułów. 
Umieść posiekane brokuły we wrzącej wodzie. Brokuły gotujemy około 5 minut. 
Umyj i pokrój na średnie kawałki 200 g filetu z kurczaka. Postaw patelnię na ogniu i poczekaj, aż się rozgrzeje. Wlej na patelnię 1 łyżkę. l. oliwę z oliwek i wyślij tam wcześniej posiekany filet z kurczaka. Pieprz i sól do smaku. 
Smaż filet z jednej strony przez około 1,5-2 minuty, a następnie odwróć na drugą stronę. 
W czasie, gdy filet z kurczaka smaży się, a brokuły gotują, usuń pestki i drobno posiekaj 40 g czarnych oliwek. 
Obierz i grubo posiekaj 2 ząbki czosnku, posiekany czosnek wyślij na patelnię, na której gotuje się kurczak. 
Zdejmij patelnię z ognia, usuń brokuły z wody za pomocą sitka, aby nie było w nich nadmiaru płynu (nie spuszczaj wody z patelni). Umieść brokuły na patelni z filetami. 
Wyślij posiekane oliwki na filet i brokuły. 
Umyj 2 gałązki tymianku, oddziel liście od łodygi i umieść na patelni. Wszystkie składniki wymieszać szpatułką. Można doprawić do smaku. 
Na patelnię wlej 100 ml białego wina, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około minutę. 
Dodaj na patelnię 2 łyżki. l. woda, w której gotowano brokuły. 
Umyj i drobno posiekaj 3 listki bazylii, wyślij na patelnię i wszystko ponownie wymieszaj. 
Zdejmij patelnię z ognia. Wlej jeszcze 1 łyżkę wody z patelni, na której ugotowałeś brokuły, dodaj 30 g masła na patelnię, mieszaj, aż masło się rozpuści. Po wymieszaniu oleju z wodą na patelni, powinieneś otrzymać lekki sos. 
Czy wiedziałeś? Danie można podawać z kawałkami fileta w środku i brokułami z oliwkami wokół fileta. Posyp odrobiną sosu.
Przepis
W przepisie zobaczysz, na jakie kawałki pokroić brokuły i oliwki, zobaczysz, jaką grubość i konsystencję powinien uzyskać sos po wyrobieniu masła i wody. Możesz też zobaczyć opcję podania dania.
Nauczyłeś się gotować filet z kurczaka z brokułami. Proste, ale jednocześnie smaczne i ciekawe danie ozdobi Twój stół, może być zarówno odświętne, jak i codzienne, a także odpowiednie dla osób pilnujących diety. Połączenie wszystkich składników składających się na danie tworzy dobry smak, podkreślając się nawzajem.