Kurczak z brokułami przepis krok po kroku ze zdjęciem

Kurczak z brokułami - danie po włosku

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • talerz;
  • patelnia;
  • patelnia;
  • nóż;
  • deska do krojenia;
  • sito;
  • Łopatka;
  • łyżka;
  • zlewka.

Składniki

Nazwa  Ilość
brokuły 5 kwiatostanów
Woda 500 ml
Sól smak
Pieprz smak
czarne oliwki 40 gramów
Oliwa z oliwek 1 ul. l.
Filet z kurczaka 200 gramów
Czosnek 2 goździki
tymianek 2 gałęzie
Bazylia 3 arkusze
białe wino 100 ml
Masło 30 gramów

Gotowanie krok po kroku

  • Do rondla wlej 500 ml wody i zagotuj nad ogniem. Posolić wodę do smaku.

    W rondelku zagotować wodę, posolić.

  • Gdy woda się zagotuje, umyj i pokrój na średnie kawałki 5 różyczek brokułów.

    Brokuły umyć i podzielić na różyczki.

  • Umieść posiekane brokuły we wrzącej wodzie. Brokuły gotujemy około 5 minut.

    wrzuć brokuły do ​​wrzącej wody i gotuj.

  • Umyj i pokrój na średnie kawałki 200 g filetu z kurczaka. Postaw patelnię na ogniu i poczekaj, aż się rozgrzeje. Wlej na patelnię 1 łyżkę. l. oliwę z oliwek i wyślij tam wcześniej posiekany filet z kurczaka. Pieprz i sól do smaku.

    Umieść posiekanego kurczaka na patelni.

  • Smaż filet z jednej strony przez około 1,5-2 minuty, a następnie odwróć na drugą stronę.

    Smażyć filet z obu stron.

  • W czasie, gdy filet z kurczaka smaży się, a brokuły gotują, usuń pestki i drobno posiekaj 40 g czarnych oliwek.

    Drobno posiekaj oliwki.

  • Obierz i grubo posiekaj 2 ząbki czosnku, posiekany czosnek wyślij na patelnię, na której gotuje się kurczak.

    Zmiel czosnek i dodaj go na patelnię z kurczakiem.

  • Zdejmij patelnię z ognia, usuń brokuły z wody za pomocą sitka, aby nie było w nich nadmiaru płynu (nie spuszczaj wody z patelni). Umieść brokuły na patelni z filetami.

    Wyciągamy brokuły z patelni i przenosimy na patelnię z kurczakiem.

  • Wyślij posiekane oliwki na filet i brokuły.

    Dodaj oliwki na patelnię.

  • Umyj 2 gałązki tymianku, oddziel liście od łodygi i umieść na patelni. Wszystkie składniki wymieszać szpatułką. Można doprawić do smaku.

    Dodaj kilka listków tymianku.

  • Na patelnię wlej 100 ml białego wina, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około minutę.

    Do naczynia dodać wytrawne białe wino.

  • Dodaj na patelnię 2 łyżki. l. woda, w której gotowano brokuły.

    Dodaj również 2 łyżki wody, w której gotowano brokuły.

  • Umyj i drobno posiekaj 3 listki bazylii, wyślij na patelnię i wszystko ponownie wymieszaj.

    Posiekaj kilka listków bazylii i również dodaj do naczynia.

  • Zdejmij patelnię z ognia. Wlej jeszcze 1 łyżkę wody z patelni, na której ugotowałeś brokuły, dodaj 30 g masła na patelnię, mieszaj, aż masło się rozpuści. Po wymieszaniu oleju z wodą na patelni, powinieneś otrzymać lekki sos.

    Ten kurczak z brokułami jest bardzo smaczny i pachnący.

  • Czy wiedziałeś?  Danie można podawać z kawałkami fileta w środku i brokułami z oliwkami wokół fileta. Posyp odrobiną sosu.

    Przepis

    W przepisie zobaczysz, na jakie kawałki pokroić brokuły i oliwki, zobaczysz, jaką grubość i konsystencję powinien uzyskać sos po wyrobieniu masła i wody. Możesz też zobaczyć opcję podania dania.

    Nauczyłeś się gotować filet z kurczaka z brokułami. Proste, ale jednocześnie smaczne i ciekawe danie ozdobi Twój stół, może być zarówno odświętne, jak i codzienne, a także odpowiednie dla osób pilnujących diety. Połączenie wszystkich składników składających się na danie tworzy dobry smak, podkreślając się nawzajem.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author