
Sprzęt i przybory kuchenne:
- talerz zupy;
- nóż kuchenny;
- zlewka;
- deska do krojenia;
- kołek;
- kociołek lub patelnia o grubych ściankach i dnie;
- Łopatka;
- patelnia;
- patelnia;
- szczypce kuchenne;
- łyżeczka i łyżka stołowa;
- moździerz;
- durszlak;
- głęboka miska;
- talerz do serwowania.
Składniki
Produkt | Ilość |
Biała fasola | 300-350g |
tusza z kurczaka | 1 szt. |
Cebula | 2 szt. |
Woda | 2500 ml |
Chilli | 1 szt. |
Czosnek | 8-10 goździków |
Olej roślinny | 60 ml |
nasiona kolendry | 1 łyżeczka |
Pomidory we własnym soku | 300-400 ml |
Cukier | 3 łyżeczki |
Sól | 1/2 ul. l. |
Oregano | 1/2 ul. l. |
kolendra | 1/2 pęczka |
Gotowanie krok po kroku
Namoczyć na noc około 300-350 g białej fasoli w głębokiej misce, zalewając ją 500 ml zimnej wody. Rano fasola trochę puchnie, włóż ją do rondla, wlej litr wody i rozpal mały ogień, aby gotować przez 1-1,5 godziny. 
Podczas gdy fasola się gotuje, przygotowujemy inne składniki. Papryczkę chili myjemy i kroimy w cienkie krążki. 
Do dania potrzebujesz 8-10 ząbków czosnku. Połowę czosnku pokroić w małe kółeczka, a drugą część nieco większą. 
2 cebule obrać z łuski i pokroić w średnią kostkę. Nie siekaj warzyw zbyt mocno, aby było to zauważalne w gotowym naczyniu. 
Przechodzimy do rozbioru tuszki kurczaka. Za pomocą ostrego noża odcinamy wszystkie niepotrzebne skórki, warto jednak zostawić trochę białego tłuszczu z kurczaka, który posłuży do gotowania. Pokrój kurczaka na porcje i włóż do osobnej miski. Resztki kurczaka, takie jak szyja, skrzydełka i inne części, można wykorzystać do przygotowania wywaru. 
Tłuszcz z kurczaka pokroić na małe kawałki. 
Wlej 50 ml oleju roślinnego do kociołka lub grubościennej patelni. Gdy olej dobrze się rozgrzeje, rozsmaruj posiekaną cebulę i smaż na średnim ogniu. Aby cebula się nie przypaliła, nie zapomnij jej okresowo mieszać szpatułką. 
Kładziemy patelnię na kuchence i wlewamy około 10 ml oleju roślinnego. Niech się trochę rozgrzeje i rozsmarujemy kawałki tłuszczu z kurczaka. Następnie ułóż porcje kurczaka. Smaż z każdej strony przez kilka minut, aż będą całkowicie ugotowane i zarumienione. 
Gdy cebula w kotle stanie się trochę przezroczysta, dodaj do niej posiekane papryczki chili, wszystko dobrze mieszając. Smaż jeszcze kilka minut. 
Nasiona kolendry w ilości 1 łyżeczki. włożyć do moździerza i zmielić tłuczkiem. Do kociołka z cebulą i papryczkami chili dodać posiekaną kolendrę. 
Po 3-4 minutach przesyłamy grubo pokrojone kawałki czosnku do warzyw w kociołku. Wymieszaj składniki łopatką i gotuj przez 2-3 minuty. 
Po 2-3 minutach wlej do kociołka 300-400 ml pomidorów we własnym soku. Możesz je wykonać samodzielnie lub kupić gotowe w sklepie. 
Aby wyrównać kwasowość, dodaj 3 łyżeczki do warzyw w kotle. Sahara. Wszystko dokładnie wymieszaj łopatką i gotuj na średnim ogniu. 
Odcedź nadmiar płynu z fasoli przez durszlak i przenieś go do kociołka na warzywa. Do kociołka wlać dodatkowy 1 litr wody i wymieszać składniki. 
Posolić składniki i doprawić oregano w ilości 1/2 łyżki. l. 
W kotle z fasolą ułóż gotowe mięso z kurczaka. Nie zapomnij spuścić tłuszczu, który pozostał na patelni. Składniki mieszamy w kociołku i gotujemy pod zamkniętą pokrywką przez kolejne 7-8 minut. Ogień musi być mały. 
Po 7-8 minutach pokrój pół pęczka kolendry i dodaj do kociołka wraz z drobno posiekanym czosnkiem. Mieszamy. przykryj pokrywką i gotuj przez 5 minut. 
Po 5 minutach danie jest całkowicie gotowe i można je podawać na stole. Gulasz jest bardzo bogaty i apetyczny. Możesz podawać to danie samodzielnie lub z sałatką ze świeżych warzyw. 
Przepis
Film pokazuje przepis, dzięki któremu możesz zrobić domową fasolę i gulasz z kurczaka. Przygotowanie go nie jest trudne, zwłaszcza ze szczegółowym wyjaśnieniem każdego kroku. Wszystkie niezbędne składniki są wymienione w wymaganej objętości. Możesz samodzielnie dostosować ilość jedzenia, aby gulasz był bardziej pikantny, słony lub słodszy.
Lubisz fasolę i czy próbowałeś dodać ją do gulaszu z kurczaka? Jakich innych składników używasz do przygotowania tego dania? Z czym zwykle podajesz gulasz z kurczaka i fasoli? Warto wiedzieć w komentarzach o swoich kulinarnych doznaniach.