Kurczak z fasolą według przepisu krok po kroku 🍗 ze zdjęciem

Gulasz z kurczaka z fasolą - prosty, smaczny i niedrogi 🍗

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • talerz zupy;
  • nóż kuchenny;
  • zlewka;
  • deska do krojenia;
  • kołek;
  • kociołek lub patelnia o grubych ściankach i dnie;
  • Łopatka;
  • patelnia;
  • patelnia;
  • szczypce kuchenne;
  • łyżeczka i łyżka stołowa;
  • moździerz;
  • durszlak;
  • głęboka miska;
  • talerz do serwowania.

Składniki

Produkt Ilość
Biała fasola 300-350g
tusza z kurczaka 1 szt.
Cebula 2 szt.
Woda 2500 ml
Chilli 1 szt.
Czosnek 8-10 goździków
Olej roślinny 60 ml
nasiona kolendry 1 łyżeczka
Pomidory we własnym soku 300-400 ml
Cukier 3 łyżeczki
Sól 1/2 ul. l.
Oregano 1/2 ul. l.
kolendra 1/2 pęczka

Gotowanie krok po kroku

  • Namoczyć na noc około 300-350 g białej fasoli w głębokiej misce, zalewając ją 500 ml zimnej wody. Rano fasola trochę puchnie, włóż ją do rondla, wlej litr wody i rozpal mały ogień, aby gotować przez 1-1,5 godziny.

    Niech wstępnie namoczona fasola się zagotuje.

  • Podczas gdy fasola się gotuje, przygotowujemy inne składniki. Papryczkę chili myjemy i kroimy w cienkie krążki.

    Drobno posiekaj papryczkę chili.

  • Do dania potrzebujesz 8-10 ząbków czosnku. Połowę czosnku pokroić w małe kółeczka, a drugą część nieco większą.

    Siekamy również czosnek.

  • 2 cebule obrać z łuski i pokroić w średnią kostkę. Nie siekaj warzyw zbyt mocno, aby było to zauważalne w gotowym naczyniu.

    Kroimy cebulę.

  • Przechodzimy do rozbioru tuszki kurczaka. Za pomocą ostrego noża odcinamy wszystkie niepotrzebne skórki, warto jednak zostawić trochę białego tłuszczu z kurczaka, który posłuży do gotowania. Pokrój kurczaka na porcje i włóż do osobnej miski. Resztki kurczaka, takie jak szyja, skrzydełka i inne części, można wykorzystać do przygotowania wywaru.

    Kroimy kurczaka na kawałki.

  • Tłuszcz z kurczaka pokroić na małe kawałki.

    Tłuszcz z kurczaka pokroić na małe kawałki.

  • Wlej 50 ml oleju roślinnego do kociołka lub grubościennej patelni. Gdy olej dobrze się rozgrzeje, rozsmaruj posiekaną cebulę i smaż na średnim ogniu. Aby cebula się nie przypaliła, nie zapomnij jej okresowo mieszać szpatułką.

    Podsmaż cebulę w oleju roślinnym na patelni do miękkości.

  • Kładziemy patelnię na kuchence i wlewamy około 10 ml oleju roślinnego. Niech się trochę rozgrzeje i rozsmarujemy kawałki tłuszczu z kurczaka. Następnie ułóż porcje kurczaka. Smaż z każdej strony przez kilka minut, aż będą całkowicie ugotowane i zarumienione.

    Usmaż kawałki kurczaka na innej patelni.

  • Gdy cebula w kotle stanie się trochę przezroczysta, dodaj do niej posiekane papryczki chili, wszystko dobrze mieszając. Smaż jeszcze kilka minut.

    Dodaj papryczkę chili do cebuli w garnku.

  • Nasiona kolendry w ilości 1 łyżeczki. włożyć do moździerza i zmielić tłuczkiem. Do kociołka z cebulą i papryczkami chili dodać posiekaną kolendrę.

    Dodaj kolendrę do cebuli.

  • Po 3-4 minutach przesyłamy grubo pokrojone kawałki czosnku do warzyw w kociołku. Wymieszaj składniki łopatką i gotuj przez 2-3 minuty.

    Na cebulę rozprowadzamy również czosnek z papryką.

  • Po 2-3 minutach wlej do kociołka 300-400 ml pomidorów we własnym soku. Możesz je wykonać samodzielnie lub kupić gotowe w sklepie.

    Dodaj pomidory we własnym soku do cebuli.

  • Aby wyrównać kwasowość, dodaj 3 łyżeczki do warzyw w kotle. Sahara. Wszystko dokładnie wymieszaj łopatką i gotuj na średnim ogniu.

    Aby zrównoważyć smak, dodaj cukier do sosu.

  • Odcedź nadmiar płynu z fasoli przez durszlak i przenieś go do kociołka na warzywa. Do kociołka wlać dodatkowy 1 litr wody i wymieszać składniki.

    Ugotowaną fasolę przekładamy do sosu pomidorowego, dodajemy wodę.

  • Posolić składniki i doprawić oregano w ilości 1/2 łyżki. l.

    Dodaj oregano.

  • W kotle z fasolą ułóż gotowe mięso z kurczaka. Nie zapomnij spuścić tłuszczu, który pozostał na patelni. Składniki mieszamy w kociołku i gotujemy pod zamkniętą pokrywką przez kolejne 7-8 minut. Ogień musi być mały.

    Przekładamy kurczaka na fasolę w sosie.

  • Po 7-8 minutach pokrój pół pęczka kolendry i dodaj do kociołka wraz z drobno posiekanym czosnkiem. Mieszamy. przykryj pokrywką i gotuj przez 5 minut.

    W prawie gotowym naczyniu dodaj zielenie.

  • Po 5 minutach danie jest całkowicie gotowe i można je podawać na stole. Gulasz jest bardzo bogaty i apetyczny. Możesz podawać to danie samodzielnie lub z sałatką ze świeżych warzyw.

    Kurczak z fasolą to świetny pełny posiłek.

  • Przepis

    Film pokazuje przepis, dzięki któremu możesz zrobić domową fasolę i gulasz z kurczaka. Przygotowanie go nie jest trudne, zwłaszcza ze szczegółowym wyjaśnieniem każdego kroku. Wszystkie niezbędne składniki są wymienione w wymaganej objętości. Możesz samodzielnie dostosować ilość jedzenia, aby gulasz był bardziej pikantny, słony lub słodszy.

    Lubisz fasolę i czy próbowałeś dodać ją do gulaszu z kurczaka? Jakich innych składników używasz do przygotowania tego dania? Z czym zwykle podajesz gulasz z kurczaka i fasoli? Warto wiedzieć w komentarzach o swoich kulinarnych doznaniach.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author