Kurczak z warzywami pieczony w piekarniku, kurczak foliowy, gotować w całości, cały kurczak z ziemniakami gotowanie, przepisy kulinarne

Kurczak z warzywami w piekarniku gotowanie kurczaka z ziemniakami i warzywami

Gotowanie kurczaka pod warzywami w piekarniku jest zdrowe i wygodne. Gulasz z kurczaka gotowany w całości z warzywami zastąpi każde śniadanie, obiad i kolację. Połączenie mięsa z produktami roślinnymi to klasyczna zdrowa dieta. Większość warzyw z łatwością zastępuje zwykłe makarony i płatki zbożowe, dostarczając w diecie mniej kalorii i więcej składników odżywczych. A w gotowym naczyniu jest zarówno mięso, jak i przystawka, więc nie musisz wymyślać niczego dodatkowego na obiad.

Cechy doboru i przygotowania produktów

Piękno mięsa drobiowego polega na tym, że ma neutralny smak. Dlatego przepis na kurczaka z warzywami w piekarniku może zawierać zupełnie inne składniki i ich kombinacje. Wszystko, co latem rośnie w ogrodzie i jest sprzedawane na rynku, nadaje się: bakłażan, cukinia, zielony groszek, papryka, pomidor!

Ale jest kilka niuansów, które warto znać.

  • Użyj soczystych części tuszy, jeśli przygotowujesz danie z „suchymi” warzywami. Tak więc w połączeniu z ziemniakami idealnie nadaje się do pieczenia tłustych ud. Podczas gotowania dają dużo soku, co pozwala ziemniakom dobrze się upiec. Ale lepiej nie łączyć tego warzywa z dietetycznym filetem – danie będzie suche.
  • Do białego mięsa z kurczaka najlepszymi „partnerami” będą pomidory i cukinia. Warzywa te są bardzo soczyste, a po upieczeniu pozwolą piersi nasiąknąć płynem i smakiem.
  • Klasyczne połączenie bakłażana z pomidorami i bazylią jest często stosowane w kuchni włoskiej. Z tych składników przygotowuje się sos boloński z mieloną wołowiną. A na naszym stole niech będą pyszne bakłażany z kurczakiem w piekarniku, zapiekane pod pomidorami, posypane bazylią i natką pietruszki. Bardzo smaczne!
  • Na każdy dzień wygodnie jest przygotować danie w porcjach. Na przykład uda lub podudzie w przystawce warzywnej. Ale na świąteczny stół należy podać całą tuszę nadziewanego kurczaka z warzywami w piekarniku. Wygląda bardziej uroczyście, a przygotowanie jest równie proste. Jedynym niuansem farszu jest użycie gotowego nadzienia, ponieważ niezależnie od czasu pieczenia pozostanie ono surowe wewnątrz tuszy.
  • Podczas gotowania w piekarniku warzywa często tracą swój „reprezentacyjny wygląd”. Dlatego jeśli ważne jest, aby przechowywać je w całych kawałkach, najpierw usmaż je na patelni. Pamiętaj jednocześnie, że podczas pieczenia nie będą wypuszczać soku. A sos jest niezbędny do dania, co pozwoli równomiernie upiec wszystkie składniki.

Do kurczaka pieczonego w piekarniku z warzywami można zrobić kremowy sos. Na patelni rozgrzać mąkę i dodać do niej masło. Niech mieszanina zmieni kolor na złoty. Wlej do niego śmietanę, zagotuj i zdejmij z ognia. Możesz dodać do niego czosnek, zioła, ser, dowolne przyprawy. I używać jako sos do pieczenia potraw.

Przepis na wakacje. Smażony kurczak z ziemniakami

Jesteśmy przyzwyczajeni do ziemniaków na naszym stole w dni powszednie. Dlatego w czasie wakacji staramy się wymyślić coś bardziej oryginalnego. Ale w tym przepisie nie będzie to zbyteczne! Kurczak w piekarniku z ziemniakami i warzywami ozdobi stół i zachwyci gości. Dodanie cukinii do dania doda jeszcze więcej smaku i jest odpowiednie dla osób, które trzymają się ust.

Kurczak z warzywami i ziołami
Będziesz potrzebować:

  • filet z kurczaka – 1 kg;
  • cebula – 1 głowa;
  • ziemniaki – 800 g;
  • pomidory – 5 szt .;
  • bakłażan – 1 szt .;
  • majonez – 2 łyżki. łyżki;
  • sól i pieprz – po 2 szczypty;
  • papryczka chili – ¼ łyżeczki;
  • liść laurowy – 2 szt.

Gotowanie

  • Ziemniaki obrać i grubo posiekać. Wymieszaj z olejem roślinnym, solą, przyprawami. Smażyć na bardzo gorącej patelni.
  • Pokrój filet na porcje.
  • Kroić cebule.
  • Wymieszaj cebulę, filet, majonez, przyprawy. Pozostaw na 30 minut.
  • Grubo posiekaj bakłażana i obrane pomidory.
  • Umieść ziemniaki, marynowany filet, bakłażan, pomidory w blasze do pieczenia.
  • Piecz przez 40 minut w 180°.
  • Dzięki pomidorom i marynacie dietetyczny filet stanie się soczysty, ziemniaki dobrze się upieczą i staną się miękkie.

    Przepisy z ulubionymi warzywami

    Najlepszą porą na eksperymentowanie z gotowaniem kurczaka w piekarniku z warzywami jest oczywiście lato. Każdego dnia na Twoim stole może pojawić się nowy „gość”. A co z nim zrobić i jakie składniki połączyć, opowiemy szczegółowo!

    Z cukinią

    Te warzywa mają neutralny smak, jak kurczak. Dlatego uzupełnimy ich paletę jasnym czosnkiem i rodzajem sosu sojowego. Zawartość kalorii w kurczaku z cukinią w piekarniku jest minimalna, co jest ważne dla zdrowej diety.

    Kurczak z cukinią i gałązką rozmarynu
    Będziesz potrzebować:

    • udka z kurczaka (udka) – 1 kg;
    • cukinia – 3 średniej wielkości;
    • sos sojowy – 3 łyżki. łyżki;
    • pietruszka – 3 gałązki;
    • czosnek – 4 ząbki;
    • sól pieprz;
    • woda – 1 łyżka. łyżka.

    Gotowanie

  • Cukinię pokrój w krążki (jeśli warzywo jest duże, usuń skórkę).
  • Połóż pierścienie bardzo mocno na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia. Sól.
  • Natrzyj udka z kurczaka solą i czosnkiem, ułóż na wierzchu cukinii.
  • Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut w 180°.
  • Wymieszaj sos sojowy, wodę, posiekaną pietruszkę.
  • Wlej miksturę do blachy do pieczenia, piecz przez kolejną godzinę. Podczas pieczenia posyp mięso sokiem.
  • Nogi według tego przepisu są delikatne i pikantne, a cukinia służy jako dodatek.

    Z pomidorami i serem

    W tym przepisie możesz użyć dietetycznego fileta, który jest nasączony sokiem pomidorowym. Kurczak w piekarniku z pomidorami i serem jest szybko gotowany, podawany po prostu na blasze do pieczenia z atrakcyjną złotą skórką.

    Kurczak z pomidorami pod skórką serową
    Będziesz potrzebować:

    • filet z kurczaka – 800 g;
    • majonez – 150 g;
    • pomidor – 3 szt .;
    • ser – 200 g;
    • sól pieprz.

    Gotowanie

  • Pokonaj filet z obu stron.
  • Nasmaruj blachę do pieczenia olejem, ułóż filet.
  • Smaruj mięso majonezem.
  • Pokrój pomidory w kółka, połóż na kawałki mięsa.
  • Zmiel ser, posyp naczynie.
  • Piecz przez 30 minut w 180°.
  • Do tego dania można dodać pokrojoną cebulę. Wtedy piersi będą bardziej soczyste.

    z bakłażanem

    To danie wykorzystuje klasyczne połączenie „niebieskiego” z pomidorami. Dodaj zioła do kurczaka z bakłażanem w piekarniku do smaku. Odpowiednia włoska, prowansalska, bazylia i zwykła pietruszka i oczywiście czosnek.

    Kurczak z bakłażanem i pomidorami na talerzu
    Będziesz potrzebować:

    • filet z kurczaka – 500 g;
    • bakłażan – 2 szt .;
    • pomidor – 3 szt .;
    • ser – 200 g;
    • śmietana – 100 g;
    • czosnek – 2 ząbki;
    • zieleń;
    • pieprz, sól.

    Gotowanie

  • Pokrój bakłażana w długie cienkie plasterki.
  • Filet ubić, pokroić w długie plastry.
  • Pokrój pomidory w plastry.
  • Posiekaj czosnek, zioła, posiekaj ser.
  • Ułóż paski bakłażana w naczyniu do pieczenia, zachodząc na siebie. Połóż filet na wierzchu, ponownie bakłażan, pomidory. Sól, dodaj pieprz, czosnek, zioła. Wlej śmietanę, posyp serem.
  • Pieczemy 30 minut w 180° pod folią. Wyjmij i piecz przez kolejne 10 minut.
  • Przed gotowaniem bakłażany należy namoczyć w osolonej wodzie. Więc wyjdzie z nich gorycz. Namoczyć już pokrojone warzywa, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym.

    z kapustą

    Jak ugotować udka z kurczaka z kapustą jak na zdjęciu? Proste warzywo nada kurczakowi soczystość, dzięki czemu można z nim nawet ugotować pierś. Dodatkowym plusem kurczaka w piekarniku z kapustą jest cały sezon, bo składniki dostępne są przez cały rok.

    Gotowany kurczak z marchewką i kapustą
    Będziesz potrzebować:

    • uda z kurczaka – 1 kg;
    • kapusta – pół głowy;
    • cebula – 2 głowy;
    • suszony koperek – 2 łyżeczki;
    • czosnek – 3 ząbki;
    • sól pieprz.

    Gotowanie

  • Przygotowane mięso mieszamy z koperkiem, czosnkiem, pieprzem, odstawiamy na 30 minut.
  • Włożyć do foremki, dodać cebulę pokrojoną w krążki. Sól.
  • Drobno posiekaj kapustę, ułóż górną warstwę.
  • Przykryj folią, piecz 40 minut w 180°. Usuń folię i piecz przez kolejne 15 minut.
  • Dzięki cienkiej szatkownicy kapusta dosłownie rozpada się podczas pieczenia, wydzielając dużo soku. Uzupełnia ją i cebulę, dzięki czemu mięso nie wysycha.

    z dynią

    Na pierwszy rzut oka nieoczekiwane połączenie cieszy smacznym i zdrowym efektem. Kurczak z dynią w piekarniku to idealne rozwiązanie, jeśli nie wiesz, jak podać dzieciom to zdrowe warzywo.

    Kurczak z kawałkami dyni i tymiankiem
    Będziesz potrzebować:

    • uda lub łydki – 1 kg;
    • dynia – 1 kg;
    • pietruszka – 5 gałązek;
    • czosnek – 2 ząbki;
    • musztarda – 1 łyżka. łyżka;
    • masło – 2 łyżki. łyżki;
    • orzeszki pinii (do serwowania) – 2 łyżki. łyżki;
    • sól pieprz.

    Gotowanie

  • Natrzyj uda musztardą, pieprzem, solą. Pozostaw do marynowania na 30 minut.
  • Usuń pestki i skórkę z dyni, pokrój w średniej wielkości kostkę.
  • Ułóż warzywo w blasze do pieczenia na folii, posyp pieprzem i solą. Masło rozsmarować, wstawić do piekarnika na 20 minut w temperaturze 180°.
  • Smażyć uda na patelni, ułożyć na dyni. Posyp ziołami, czosnkiem.
  • Wstaw z powrotem do piekarnika na 25 minut.
  • Wyjmij z piekarnika, przykryj folią na 10 minut.
  • Podawać z prażonymi orzechami włoskimi.
  • Pyszne i zdrowe połączenie dyni i mięsa zachwyci Cię kremowym smakiem i aromatem czosnku.

    Oto tylko kilka przykładów pieczenia kurczaka w piekarniku z warzywami. Zapraszam do zmiany składników i uzyskania pysznych dań!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author