Gotowanie kurczaka pod warzywami w piekarniku jest zdrowe i wygodne. Gulasz z kurczaka gotowany w całości z warzywami zastąpi każde śniadanie, obiad i kolację. Połączenie mięsa z produktami roślinnymi to klasyczna zdrowa dieta. Większość warzyw z łatwością zastępuje zwykłe makarony i płatki zbożowe, dostarczając w diecie mniej kalorii i więcej składników odżywczych. A w gotowym naczyniu jest zarówno mięso, jak i przystawka, więc nie musisz wymyślać niczego dodatkowego na obiad.
Cechy doboru i przygotowania produktów
Piękno mięsa drobiowego polega na tym, że ma neutralny smak. Dlatego przepis na kurczaka z warzywami w piekarniku może zawierać zupełnie inne składniki i ich kombinacje. Wszystko, co latem rośnie w ogrodzie i jest sprzedawane na rynku, nadaje się: bakłażan, cukinia, zielony groszek, papryka, pomidor!
Ale jest kilka niuansów, które warto znać.
- Użyj soczystych części tuszy, jeśli przygotowujesz danie z „suchymi” warzywami. Tak więc w połączeniu z ziemniakami idealnie nadaje się do pieczenia tłustych ud. Podczas gotowania dają dużo soku, co pozwala ziemniakom dobrze się upiec. Ale lepiej nie łączyć tego warzywa z dietetycznym filetem – danie będzie suche.
- Do białego mięsa z kurczaka najlepszymi „partnerami” będą pomidory i cukinia. Warzywa te są bardzo soczyste, a po upieczeniu pozwolą piersi nasiąknąć płynem i smakiem.
- Klasyczne połączenie bakłażana z pomidorami i bazylią jest często stosowane w kuchni włoskiej. Z tych składników przygotowuje się sos boloński z mieloną wołowiną. A na naszym stole niech będą pyszne bakłażany z kurczakiem w piekarniku, zapiekane pod pomidorami, posypane bazylią i natką pietruszki. Bardzo smaczne!
- Na każdy dzień wygodnie jest przygotować danie w porcjach. Na przykład uda lub podudzie w przystawce warzywnej. Ale na świąteczny stół należy podać całą tuszę nadziewanego kurczaka z warzywami w piekarniku. Wygląda bardziej uroczyście, a przygotowanie jest równie proste. Jedynym niuansem farszu jest użycie gotowego nadzienia, ponieważ niezależnie od czasu pieczenia pozostanie ono surowe wewnątrz tuszy.
- Podczas gotowania w piekarniku warzywa często tracą swój „reprezentacyjny wygląd”. Dlatego jeśli ważne jest, aby przechowywać je w całych kawałkach, najpierw usmaż je na patelni. Pamiętaj jednocześnie, że podczas pieczenia nie będą wypuszczać soku. A sos jest niezbędny do dania, co pozwoli równomiernie upiec wszystkie składniki.
Do kurczaka pieczonego w piekarniku z warzywami można zrobić kremowy sos. Na patelni rozgrzać mąkę i dodać do niej masło. Niech mieszanina zmieni kolor na złoty. Wlej do niego śmietanę, zagotuj i zdejmij z ognia. Możesz dodać do niego czosnek, zioła, ser, dowolne przyprawy. I używać jako sos do pieczenia potraw.
Przepis na wakacje. Smażony kurczak z ziemniakami
Jesteśmy przyzwyczajeni do ziemniaków na naszym stole w dni powszednie. Dlatego w czasie wakacji staramy się wymyślić coś bardziej oryginalnego. Ale w tym przepisie nie będzie to zbyteczne! Kurczak w piekarniku z ziemniakami i warzywami ozdobi stół i zachwyci gości. Dodanie cukinii do dania doda jeszcze więcej smaku i jest odpowiednie dla osób, które trzymają się ust.
Będziesz potrzebować:
- filet z kurczaka – 1 kg;
- cebula – 1 głowa;
- ziemniaki – 800 g;
- pomidory – 5 szt .;
- bakłażan – 1 szt .;
- majonez – 2 łyżki. łyżki;
- sól i pieprz – po 2 szczypty;
- papryczka chili – ¼ łyżeczki;
- liść laurowy – 2 szt.
Gotowanie
Dzięki pomidorom i marynacie dietetyczny filet stanie się soczysty, ziemniaki dobrze się upieczą i staną się miękkie.
Przepisy z ulubionymi warzywami
Najlepszą porą na eksperymentowanie z gotowaniem kurczaka w piekarniku z warzywami jest oczywiście lato. Każdego dnia na Twoim stole może pojawić się nowy „gość”. A co z nim zrobić i jakie składniki połączyć, opowiemy szczegółowo!
Z cukinią
Te warzywa mają neutralny smak, jak kurczak. Dlatego uzupełnimy ich paletę jasnym czosnkiem i rodzajem sosu sojowego. Zawartość kalorii w kurczaku z cukinią w piekarniku jest minimalna, co jest ważne dla zdrowej diety.
Będziesz potrzebować:
- udka z kurczaka (udka) – 1 kg;
- cukinia – 3 średniej wielkości;
- sos sojowy – 3 łyżki. łyżki;
- pietruszka – 3 gałązki;
- czosnek – 4 ząbki;
- sól pieprz;
- woda – 1 łyżka. łyżka.
Gotowanie
Nogi według tego przepisu są delikatne i pikantne, a cukinia służy jako dodatek.
Z pomidorami i serem
W tym przepisie możesz użyć dietetycznego fileta, który jest nasączony sokiem pomidorowym. Kurczak w piekarniku z pomidorami i serem jest szybko gotowany, podawany po prostu na blasze do pieczenia z atrakcyjną złotą skórką.
Będziesz potrzebować:
- filet z kurczaka – 800 g;
- majonez – 150 g;
- pomidor – 3 szt .;
- ser – 200 g;
- sól pieprz.
Gotowanie
Do tego dania można dodać pokrojoną cebulę. Wtedy piersi będą bardziej soczyste.
z bakłażanem
To danie wykorzystuje klasyczne połączenie „niebieskiego” z pomidorami. Dodaj zioła do kurczaka z bakłażanem w piekarniku do smaku. Odpowiednia włoska, prowansalska, bazylia i zwykła pietruszka i oczywiście czosnek.
Będziesz potrzebować:
- filet z kurczaka – 500 g;
- bakłażan – 2 szt .;
- pomidor – 3 szt .;
- ser – 200 g;
- śmietana – 100 g;
- czosnek – 2 ząbki;
- zieleń;
- pieprz, sól.
Gotowanie
Przed gotowaniem bakłażany należy namoczyć w osolonej wodzie. Więc wyjdzie z nich gorycz. Namoczyć już pokrojone warzywa, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
z kapustą
Jak ugotować udka z kurczaka z kapustą jak na zdjęciu? Proste warzywo nada kurczakowi soczystość, dzięki czemu można z nim nawet ugotować pierś. Dodatkowym plusem kurczaka w piekarniku z kapustą jest cały sezon, bo składniki dostępne są przez cały rok.
Będziesz potrzebować:
- uda z kurczaka – 1 kg;
- kapusta – pół głowy;
- cebula – 2 głowy;
- suszony koperek – 2 łyżeczki;
- czosnek – 3 ząbki;
- sól pieprz.
Gotowanie
Dzięki cienkiej szatkownicy kapusta dosłownie rozpada się podczas pieczenia, wydzielając dużo soku. Uzupełnia ją i cebulę, dzięki czemu mięso nie wysycha.
z dynią
Na pierwszy rzut oka nieoczekiwane połączenie cieszy smacznym i zdrowym efektem. Kurczak z dynią w piekarniku to idealne rozwiązanie, jeśli nie wiesz, jak podać dzieciom to zdrowe warzywo.
Będziesz potrzebować:
- uda lub łydki – 1 kg;
- dynia – 1 kg;
- pietruszka – 5 gałązek;
- czosnek – 2 ząbki;
- musztarda – 1 łyżka. łyżka;
- masło – 2 łyżki. łyżki;
- orzeszki pinii (do serwowania) – 2 łyżki. łyżki;
- sól pieprz.
Gotowanie
Pyszne i zdrowe połączenie dyni i mięsa zachwyci Cię kremowym smakiem i aromatem czosnku.
Oto tylko kilka przykładów pieczenia kurczaka w piekarniku z warzywami. Zapraszam do zmiany składników i uzyskania pysznych dań!