Kurczak ze śliwkami w piekarniku: 3 przepisy na weekend

Kurczak ze śliwkami i ryżem w piekarniku i jeszcze kilka pysznych kombinacji

Suszone śliwki podkreślają delikatny smak mięsa z kurczaka, natomiast same mają lekką kwaskowatość, co pozwala uzyskać z nią pyszne i aromatyczne sosy. Dania z kurczaka i suszonych śliwek mogą być pieczone lub duszone. Możesz użyć całego kurczaka lub podzielić na porcje, możesz wziąć najbardziej dietetyczną część – pierś i upiec w piekarniku. Ogólnie jest wiele opcji, ale ważne jest, aby wziąć pod uwagę zasady, które zawsze obowiązują.

Kurczak + suszone śliwki: cechy połączenia

  • Wybierz świeże mięso, jeśli chcesz, aby po ugotowaniu było miękkie i delikatne. Zamrożone nogi, uda, nogi i skrzydła są bardziej skłonne do rozczarowania wynikiem.
  • Używaj suszonych śliwek bez pestek – dzięki temu możesz postępować zgodnie z przepisem i nie musisz tracić czasu na obieranie owoców.
  • Suszone śliwki zawsze moczyć przed gotowaniem – należy je włożyć do gorącej wody na 30 minut, a następnie spłukać pod wodą. Więc pozbywasz się zanieczyszczeń i sprawiasz, że owoce są miękkie, soczyste.
  • Urozmaicić danie przyprawami. Oregano, majeranek, zioła prowansalskie, bazylia, rozmaryn dobrze komponują się z tymi produktami. Ale dodawaj je ostrożnie, po trochu.

Duszony kurczak

Przepis na kurczaka duszonego ze śliwkami lub orzechami włoskimi można zrealizować na głębokiej patelni lub kotle. Danie podawane jest w porcjach, w delikatnym i bogatym sosie, dzięki czemu można je uzupełnić dowolnym dodatkiem do smaku. Aby ugotować kurczaka ze śliwkami na patelni, weź:

  • Duszony kurczak ze śliwkami, marchewką i grzybami
    duży kurczak – 1 tusza;
  • suszone śliwki – 20 owoców;
  • kwaśna śmietana – szklanka;
  • cebula i marchewka – po 1 głowie;
  • olej roślinny – 30 g;
  • sól i pieprz;
  • przyprawy: kminek i gałka muszkatołowa – po 1 szczypta, liść laurowy – 2 liście, ziele angielskie – 7 groszków.

Gotowanie

  • Opłucz tuszę i pokrój. Nie powinno się tego robić w dużych porcjach. Posyp je solą, dodaj pieprz.
  • Obierz marchewki, cebulę. Pokrój te ostatnie w pierścienie, zetrzyj marchewki.
  • W głębokim kotle smażymy warzywa na oleju roślinnym, dusimy przez 3 minuty.
  • Na patelni smażyć kawałki kurczaka przez kilka minut, przełożyć je do kotła, na warzywa. Dodaj suszone śliwki do garnka.
  • Wymieszaj szklankę śmietany z 3 szklankami wody, zagotuj, dodaj sól i polej kurczaka.
  • Dodaj przyprawy i gotuj pod przykryciem przez 40 minut.
  • Przepisy na pieczone kurczaki

    Jeszcze bardziej luksusowe danie (jak na zdjęciu) można uzyskać piecząc kurczaka w piekarniku. W przeciwieństwie do gotowania na patelni lub gotowania kurczaka z suszonymi śliwkami w powolnej kuchence, przepisy na piekarnik nie wymagają smażenia, więc końcowym efektem jest delikatne i niskokaloryczne danie. Możesz również kontrolować zawartość kalorii, wybierając samą tuszę: dobrze odżywiony brojler zawiera znacznie więcej tłuszczu niż młody kurczak.

    Ze śliwkami i ryżem

    Do kurczaka ze śliwkami i ryżem w piekarniku będziesz potrzebować:

    • Kurczak faszerowany suszonymi śliwkami i ryżem
      kurczak – o wadze do 2 kg;
    • sok z cytryny – z połowy cytryny;
    • suszony majeranek, oregano i bazylia, przyprawy do kurczaka;
    • ryż – 1 szklanka;
    • cebula – 1 głowa;
    • pieczarki – sprawią, że danie będzie jeszcze bardziej świąteczne. Wystarczająco 10 sztuk;
    • suszone śliwki – również 10 owoców;
    • jabłka – 1 kg, najlepiej słodko-kwaśne;
    • woda – 2 szklanki;
    • czosnek – 2 ząbki.

    Gotowanie

  • Opłukać tuszę, osuszyć serwetkami i natrzeć solą i przyprawami. Podczas robienia nadzienia będzie miał czas na marynowanie.
  • Posiekaną cebulę podsmażyć z pieczarkami, gdy wypuszczą sok, dodać wszystkie zioła i czosnek, dusić 5 minut. Następnie umyty ryż i suszone śliwki włożyć do garnka, podgrzać, dolać wody. Sól i gotuj na małym ogniu. Gdy ryż stanie się miękki, zdejmij z ognia.
  • Schłodzić nadzienie i nadziać nim tuszę. Zamknij brzuch wykałaczkami. Ułożyć na blasze do pieczenia i szczelnie przykryć folią. Jeśli cały farsz nie mieści się w kurczaku, połóż go obok siebie. Piecz tuszę przez 1 godzinę, ustawiając temperaturę na 180°, a następnie kolejne 30 minut, układając wokół kurczaka pokrojone w plastry jabłka.
  • Kurczak faszerowany jabłkami i suszonymi śliwkami

    Dzieci pokochają to danie dla smakoszy, a poza tym kurczak ze śliwkami i jabłkami w piekarniku nie jest tak kaloryczny jak nadziewany ryżem.

    Kurczak pieczony w piekarniku z jabłkami
    Posługiwać się:

    • tuszka z kurczaka – 1 szt .;
    • suszone śliwki i migdały – po 150 g;
    • jabłka – 4 duże owoce;
    • czosnek – 4 ząbki;
    • oliwa z oliwek, sól i pieprz.

    Gotowanie

  • Wykonaj staranne nacięcie na brzuchu, niezbędne do ułożenia wypełnienia.
  • Jabłka obrać (skórkę pozostawić) i pokroić w kostkę. Dodaj do nich migdały i suszone śliwki, napełnij mieszanką tuszkę kurczaka. Wybij dziurę wykałaczką.
  • Wymieszaj zmiażdżony czosnek z olejem, pieprzem i solą, posmaruj kurczaka. Połóż na blasze do pieczenia brzuchem i piecz 1 godzinę w piekarniku (ustaw temperaturę na 220 °).
  • Dodatki do dania mogą być inne. Będzie również pyszny z ziemniakami, zwłaszcza, że ​​zawsze jest w każdym domu. Spróbuj upiec kurczaka z suszonymi morelami i suszonymi śliwkami w piekarniku, aby uzyskać pyszne słodkie danie. Lub z kukurydzą i oliwkami, aby uzyskać jeszcze bardziej oryginalne połączenie. Filet z kurczaka dzięki neutralnemu smakowi pozwala na dokonywanie niesamowitych eksperymentów kulinarnych!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author