Suszone śliwki podkreślają delikatny smak mięsa z kurczaka, natomiast same mają lekką kwaskowatość, co pozwala uzyskać z nią pyszne i aromatyczne sosy. Dania z kurczaka i suszonych śliwek mogą być pieczone lub duszone. Możesz użyć całego kurczaka lub podzielić na porcje, możesz wziąć najbardziej dietetyczną część – pierś i upiec w piekarniku. Ogólnie jest wiele opcji, ale ważne jest, aby wziąć pod uwagę zasady, które zawsze obowiązują.
Kurczak + suszone śliwki: cechy połączenia
- Wybierz świeże mięso, jeśli chcesz, aby po ugotowaniu było miękkie i delikatne. Zamrożone nogi, uda, nogi i skrzydła są bardziej skłonne do rozczarowania wynikiem.
- Używaj suszonych śliwek bez pestek – dzięki temu możesz postępować zgodnie z przepisem i nie musisz tracić czasu na obieranie owoców.
- Suszone śliwki zawsze moczyć przed gotowaniem – należy je włożyć do gorącej wody na 30 minut, a następnie spłukać pod wodą. Więc pozbywasz się zanieczyszczeń i sprawiasz, że owoce są miękkie, soczyste.
- Urozmaicić danie przyprawami. Oregano, majeranek, zioła prowansalskie, bazylia, rozmaryn dobrze komponują się z tymi produktami. Ale dodawaj je ostrożnie, po trochu.
Duszony kurczak
Przepis na kurczaka duszonego ze śliwkami lub orzechami włoskimi można zrealizować na głębokiej patelni lub kotle. Danie podawane jest w porcjach, w delikatnym i bogatym sosie, dzięki czemu można je uzupełnić dowolnym dodatkiem do smaku. Aby ugotować kurczaka ze śliwkami na patelni, weź:
duży kurczak – 1 tusza;- suszone śliwki – 20 owoców;
- kwaśna śmietana – szklanka;
- cebula i marchewka – po 1 głowie;
- olej roślinny – 30 g;
- sól i pieprz;
- przyprawy: kminek i gałka muszkatołowa – po 1 szczypta, liść laurowy – 2 liście, ziele angielskie – 7 groszków.
Gotowanie
Przepisy na pieczone kurczaki
Jeszcze bardziej luksusowe danie (jak na zdjęciu) można uzyskać piecząc kurczaka w piekarniku. W przeciwieństwie do gotowania na patelni lub gotowania kurczaka z suszonymi śliwkami w powolnej kuchence, przepisy na piekarnik nie wymagają smażenia, więc końcowym efektem jest delikatne i niskokaloryczne danie. Możesz również kontrolować zawartość kalorii, wybierając samą tuszę: dobrze odżywiony brojler zawiera znacznie więcej tłuszczu niż młody kurczak.
Ze śliwkami i ryżem
Do kurczaka ze śliwkami i ryżem w piekarniku będziesz potrzebować:
kurczak – o wadze do 2 kg;- sok z cytryny – z połowy cytryny;
- suszony majeranek, oregano i bazylia, przyprawy do kurczaka;
- ryż – 1 szklanka;
- cebula – 1 głowa;
- pieczarki – sprawią, że danie będzie jeszcze bardziej świąteczne. Wystarczająco 10 sztuk;
- suszone śliwki – również 10 owoców;
- jabłka – 1 kg, najlepiej słodko-kwaśne;
- woda – 2 szklanki;
- czosnek – 2 ząbki.
Gotowanie
Kurczak faszerowany jabłkami i suszonymi śliwkami
Dzieci pokochają to danie dla smakoszy, a poza tym kurczak ze śliwkami i jabłkami w piekarniku nie jest tak kaloryczny jak nadziewany ryżem.
Posługiwać się:
- tuszka z kurczaka – 1 szt .;
- suszone śliwki i migdały – po 150 g;
- jabłka – 4 duże owoce;
- czosnek – 4 ząbki;
- oliwa z oliwek, sól i pieprz.
Gotowanie
Dodatki do dania mogą być inne. Będzie również pyszny z ziemniakami, zwłaszcza, że zawsze jest w każdym domu. Spróbuj upiec kurczaka z suszonymi morelami i suszonymi śliwkami w piekarniku, aby uzyskać pyszne słodkie danie. Lub z kukurydzą i oliwkami, aby uzyskać jeszcze bardziej oryginalne połączenie. Filet z kurczaka dzięki neutralnemu smakowi pozwala na dokonywanie niesamowitych eksperymentów kulinarnych!