Kurczak ze śmietaną w piekarniku: delikatne danie na każdy dzień

Kurczak w śmietanie w piekarniku i 3 przepisy z mlekiem, kefirem, kwaśną śmietaną

W kuchniach różnych narodów tradycyjnie używa się śmietany. Finowie dodają je do większości dań rybnych i zup, Francuzi przygotowują na ich bazie gęste białe sosy. W kuchni rosyjskiej śmietana zakorzeniła się tylko jako składnik deserów, a ich najbliżsi „pokrewni” kefir i śmietana są używane tylko jako produkty końcowe. Dziś postaramy się znaleźć dla nich lepsze zastosowanie.

Wybór produktów i cechy ich kombinacji

Która opcja nabiału najlepiej pasuje do mięsa z kurczaka? Kucharze powinni sformułować to pytanie w inny sposób. Jakie danie gotujesz, udka z kurczaka czy całą pierś? A jaki jest twój cel? W zależności od odpowiedzi Twój wybór może wyglądać następująco.

  • Krem o wysokiej zawartości tłuszczu – od 33%. Możesz gotować potrawy w piekarniku, na patelni. Produkt dobrze znosi obróbkę cieplną i nie zwija się. Dzięki temu kurczak w śmietanie w piekarniku otrzyma sos o jednolitej strukturze i harmonijnym smaku.
  • Śmietanka niskotłuszczowa – od 10 do 22%. Struktura produktu jest niestabilna, dlatego lepiej stosować go w połączeniu z innymi składnikami do robienia sosów i dressingów. Łączy się je ze śmietaną i jogurtem i nie poddaje się obróbce cieplnej. Nie nadają się do pieczenia, tylko do sałatek.
  • Mleko. Jego typowa zawartość tłuszczu w sprzedaży wynosi 1-3,2%. Nie oznacza to, że produkt został rozcieńczony, a jedynie, że większość tłuszczu została z niego usunięta podczas przetwarzania. Takie mleko nadaje się do jedzenia dla niemowląt i diet, ponieważ jest dobrze przyswajalne przez organizm. A także do gotowania gulaszu: kurczak w piekarniku z mlekiem okaże się bardzo delikatny i soczysty, ale nie zadowoli chrupiącą skórką.
  • Kefir. Produkt mleczny fermentacji uważany jest za cenny dla zdrowej diety. Ale absolutnie nie nadaje się do dań mięsnych poddanych obróbce cieplnej. Co więcej, jej kwaskowatość może być okrutnym żartem ze smaku finalnego produktu. A zalety bakterii kwasu mlekowego są całkowicie eliminowane po podgrzaniu. Jednak kefir można wykorzystać do innego, nie mniej ważnego celu – marynowania mięsa. W nim kurczak okazuje się delikatny i miękki, ponieważ aktywny kwas mlekowy powoduje korozję włókien podczas marynowania. Trzymaj tuszę w tej marynacie przez co najmniej 2 godziny, a następnie ostrożnie usuń ją ręcznikiem papierowym. W podobny sposób gotują kurczaka w jogurcie w piekarniku, ale ten produkt znacznie bardziej przydaje się jako dressing do sałatek z delikatnym mięsem drobiowym.
  • Kwaśna śmietana. Kolejny produkt kwasu mlekowego, który niezależnie od zawartości tłuszczu koaguluje po podgrzaniu. Sosy z kwaśnej śmietany nabierają nierównej konsystencji, pływają w nich białe „płatki”. Dlatego w czystej postaci nie jest dodawany do mięsa. Ale w rozwiedzionym tak. Na jego bazie przygotowywane są sosy śmietanowe, w których umieszcza się czosnek, gałkę muszkatołową, pastę pomidorową, zioła i inne składniki. Kurczak ze śmietaną w piekarniku jest dobrze duszony, a dzięki minimalnej ilości płynu uzyskuje piękną skórkę.

Kurczak w kremowym sosie z różowym pieprzem na talerzu

przepisy na kremy

Oferujemy kilka przepisów na dania, w których mięso z kurczaka dobrze komponuje się z ciężką śmietaną. Z czosnkiem i przyprawami urozmaici codzienne menu. A kurczak z ziemniakami w piekarniku w śmietanie pozwoli smacznie nakarmić dużą rodzinę i będzie dobrym rozwiązaniem na wakacje. Smażony kurczak w sosie czosnkowym to bardzo smaczne danie.

Na bazie śmietanki kulinarni specjaliści przygotowują klasyczny sos, który można stosować nie tylko do mięsa, ale także do ryb, makaronów i warzyw. Na suchej patelni podsmażyć mąkę na złoty kolor, dodać kawałek masła. Mieszaj, gotuj na wolnym ogniu. Wlej szklankę wysokotłuszczowej śmietany i gotuj sos na małym ogniu. Otrzymujesz więc bazę, którą można uzupełnić różnymi przyprawami: gałką muszkatołową, czosnkiem, ziołami, papryką. Możesz dodać do niego grzyby, boczek, warzywa.

Z czosnkiem i przyprawami

Do tego dania można użyć dietetycznego fileta lub bardziej tłustego mięsa z ud. Ten ostatni doda bogatego smaku, a dzieciom bardzo spodoba się filet w tej kombinacji.

Kurczak w kremowym sosie na czerwonym talerzu
Będziesz potrzebować:

  • filet z kurczaka – 1 kg;
  • czosnek – 5 ząbków;
  • krem 33% – 200 ml;
  • gałka muszkatołowa, kolendra – po ½ łyżeczki;
  • sól pieprz.

Gotowanie

  • Filet ubić, pokroić w paski.
  • Wymieszaj posiekany czosnek z olejem roślinnym, solą i pieprzem, przyprawami.
  • Nasmaruj mięso powstałą mieszanką, pozostaw na godzinę.
  • Ułóż w naczyniu do pieczenia na papierze do pieczenia.
  • Śmietanę ubić na pianę. Połóż na mięsie.
  • Piecz przez 25 minut w 180°.
  • Dzięki śmietance na mięsie tworzy się luksusowa skórka, a samo mięso staje się delikatne, nasycone kremowym smakiem.

    Z ziemniakami

    Danie dla dużego towarzystwa, obfite, pachnące i bardzo smaczne. W nim delikatny posmak śmietanki znakomicie łączy się ze słodyczą papryki i ostrymi nutami kurkumy.

    Uda z kurczaka z ziemniakami i ziołami
    Będziesz potrzebować:

    • udka z kurczaka – 1 kg;
    • ziemniaki – 800 g;
    • czerwona cebula – 150 g;
    • krem 33% – 150 ml;
    • czosnek – 2 ząbki;
    • papryka i kurkuma – po 1 łyżeczce;
    • sól i pieprz.

    Gotowanie

  • Usuń tłustą skórę z ud, jeśli kawałki są większe, pokrój na średniej wielkości.
  • Ziemniaki obrać, pokroić na duże kawałki. Posyp kurkumą i papryką, solą i pieprzem.
  • Cebulę obrać, pokroić w półpierścienie.
  • Smaż kawałki mięsa na patelni przez kilka minut z każdej strony. Usuń z ognia.
  • Ziemniaki podsmażyć, lekko zrumienić.
  • Ułóż kurczaka i ziemniaki na blasze do pieczenia, a następnie ułóż cebulę.
  • Wlej śmietanę, posyp posiekanym czosnkiem.
  • Przykryj folią i wstaw do piekarnika na 180°. Piec 40 minut.
  • Jeśli chcesz, aby wierzch naczynia pokrył się złotą skórką, usuń folię z blachy do pieczenia 10 minut przed pieczeniem.

    Przepisy z produktami mlecznymi

    Neutralny smak mięsa z kurczaka można za każdym razem interpretować w nowy sposób, używając tylko różnych produktów mlecznych. Proponujemy spróbować ugotować kurczaka w piekarniku na kefirze, z mlekiem, kwaśną śmietaną.

    w mleku

    Gotowanie kurczaka w mleku w piekarniku daje bardzo smaczny kremowy sos, który można wykorzystać do podawania mięsa. Dobrze jest wypełnić je makaronem, płatkami zbożowymi.

    Kurczak w mleku ze szparagami
    Będziesz potrzebować:

    • filet z kurczaka – 500 g;
    • masło – 30 g;
    • mleko – 400 ml;
    • czosnek – 3 ząbki;
    • curry – ½ łyżeczki;
    • liść laurowy – 2 szt .;
    • sól pieprz.

    Gotowanie

  • Włącz piekarnik na 200°.
  • Filet pokroić na kawałki, posypać solą i pieprzem.
  • Roztop masło na patelni, usmaż kawałki polędwicy.
  • Do naczynia do pieczenia włożyć czosnek, a następnie mięso.
  • W rondelku podgrzać mleko, dodać curry, pieprz, sól, liście laurowe. Zagotuj i zdejmij z ognia.
  • Mięso polać sosem, wstawić do piekarnika.
  • Piec 30 minut.
  • Do tego dania odpowiednia będzie dowolna część tuszki kurczaka. Jeśli mocno odstają od sosu w formie, nie zapomnij polać ich mieszanką mleczną podczas pieczenia.

    w kefirze

    Prosty przepis, który pozwala pysznie ugotować najtwardszą tuszę. Kurczak w kefirze z ziemniakami w piekarniku jest obfity, delikatny i przyciąga aromatem ziół.

    Kurczak z ziemniakami i pomidorami w naczyniu do zapiekania
    Będziesz potrzebować:

    • kefir – 500 ml;
    • uda – 1 kg;
    • ziemniaki – 800 g;
    • zioła prowansalskie – 1 łyżeczka;
    • pomidorki koktajlowe – 10 szt.;
    • czosnek – 4 ząbki;
    • sól pieprz.

    Gotowanie

  • Pokrój czosnek, dodaj do kefiru. Wrzuć tam zioła, pieprz, sól, wymieszaj.
  • Włóż uda do marynaty, odstaw na godzinę.
  • Ziemniaki obrać, pokroić, włożyć do formy do pieczenia. Skrop oliwą, dopraw solą, pieprzem, zmiażdżonymi ząbkami czosnku.
  • Pokrój pomidory na 2 części, ułóż na wierzchu.
  • Wyłożyć kurczaka, przykryć folią.
  • Wstawiamy do piekarnika na 200° na 50 minut.
  • Mięso uzyska piękną skórkę, jeśli po 40 minutach zdejmiesz folię z patelni.

    w śmietanie

    Kurczak w śmietanie w piekarniku otrzymuje się z dodatkiem warzyw i skórki serowej.

    kurica-v-smetane-v-duxovke
    Będziesz potrzebować:

    • filet z kurczaka – 600 g;
    • papryka bułgarska – 3 szt .;
    • papryka – ½ łyżeczki;
    • ser – 50 g;
    • masło – 30 g;
    • śmietana – 200 ml;
    • czosnek – 4 ząbki;
    • sok z cytryny – 1 łyżka. łyżka;
    • sól pieprz.

    Gotowanie

  • Paprykę pokroić w cienkie półpierścienie.
  • Filet pokroić, posypać papryką, natrzeć solą i pieprzem. Włóż plasterki papryki w szczeliny.
  • Zmiel czosnek, wymieszaj ze śmietaną, czarnym pieprzem, solą, sokiem z cytryny.
  • Filet włożyć do foremki, polać sosem, posypać serem.
  • Pieczemy 30 minut w 180° pod folią i kolejne 10 minut bez niej.
  • Dla tych, którzy nie lubią pieczonej papryki, można ją zastąpić plastrami pomidora.

    Spróbuj ugotować danie ze śmietaną, kurczakiem w kefirze w piekarniku, w mleku i śmietanie. I za każdym razem będziesz zaskoczony nowym smakiem znanego mięsa.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author