Lasagne bolońska według klasycznego przepisu krok po kroku przepis ze zdjęciem

Autentyczny przepis na lasagne bolońską

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • zlewka;
  • łyżeczka i łyżka stołowa;
  • nóż kuchenny;
  • kołek;
  • patelnia;
  • Łopatka;
  • deska do krojenia;
  • czyszczenie warzyw;
  • rondel z pokrywką;
  • rondel;
  • śmigać;
  • forma do pieczenia lasagne;
  • piekarnik;
  • drobna tarka;
  • talerz do serwowania.

Składniki

Produkt Ilość
Korzeń selera mały kawałek
Marchewka 2 szt.
świeża bazylia 3 gałęzie
Cebula 1 szt.
Mielona wołowina 500-600g
Oliwa z oliwek 6-7 art. l.
Sól smak
Zmielony czarny pieprz smak
Masło 80-90 g
Mąka 3 art. l.
Czerwone wytrawne wino 1/2 stosu.
mleko 500-700 ml
Gałka muszkatołowa szczypać
koncentrat pomidorowy 3-4 ul. l.
Arkusze lasagne 12-13 szt.
Woda 150-200 ml
ser parmezan 60-70g

Gotowanie krok po kroku

  • Obierz 2 średniej wielkości marchewki. Odetnij też mały kawałek z korzenia selera i obierz go. Cebulę myjemy pod wodą i usuwamy łuskę.

    Czyścimy marchewki.

  • Wlej około 3-4 łyżki na patelnię. l. olej roślinny. Na rozgrzany olej nałożyć 500-600 g mielonej wołowiny. Musi być dobrze usmażony. Mięso mielone potrzebuje trochę pieprzu i soli. Mieszaj od czasu do czasu szpatułką.

    Mięso mielone rozkładamy na patelni, smażymy.

  • Podczas przygotowywania mięsa mielonego pokrój marchewki na talerze o grubości 1,5-2 mm, a następnie pokrój w drobną kostkę. Przełóż posiekaną marchewkę do głębokiej miski.

    Marchewkę pokroić w drobną kostkę.

  • Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do miski z marchewką.

    Cebulę też siekamy.

  • Drobno posiekaj seler i wyślij do miski z resztą warzyw.

    Drobno posiekaj seler.

  • Umieść rondel na kuchence i włącz średni ogień. Wlej około 3 łyżki. l. oliwa z oliwek lub jakikolwiek inny olej roślinny. Rozprowadzamy warzywa i trochę podsmażamy.

    Umieść warzywa na patelni.

  • W rondelku przygotuj sos beszamelowy. Aby to zrobić, połóż go na małym ogniu, po podgrzaniu rozprowadź 80-90 g masła i rozpuść.

    Roztopione masło przełóż do innego rondla.

  • Dodaj 3 łyżki do roztopionego masła. l. mąka. Wszystko dobrze miksujemy. Podgrzej trochę mąkę.

    Dodaj mąkę do masła i zagotuj.

  • Do warzyw smażonych w rondlu wlej 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina i trochę wymieszaj. Wino z warzyw trochę wyparuje na średnim ogniu.

    Dodaj czerwone wino do warzyw.

  • Po odparowaniu wina dodaj mieloną wołowinę do smażonych warzyw i gotuj na małym ogniu.

    Mięso mielone przekładamy na warzywa.

  • Dodaj 500-700 ml mleka do mieszanki masła z mąką w rondlu. Ważne, aby było zimno lub lekko ciepło, aby nie tworzyły się grudki. Wszystko szybko wymieszaj trzepaczką, aby sos był jednorodny.

    Dodaj mleko do mąki z masłem.

  • Kontynuując mieszanie sosu, posolić do smaku i dodać szczyptę gałki muszkatołowej. Mieszaj, aż sos zgęstnieje.

    Dodaj gałkę muszkatołową do sosu beszamelowego.

  • W mięsie mielonym i warzywach dodaj 3-4 łyżki. l. koncentrat pomidorowy. Jeśli to możliwe, lepiej zastąpić go posiekanymi pomidorami we własnym soku.

    Dodaj pokrojone pomidory do warzyw z mięsem mielonym.

  • Wymieszaj i dodaj 150-200 wody. Przykryj patelnię gulaszem mięsnym pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 2 godziny. Jeśli woda wyparuje, dodaj więcej w razie potrzeby.

    Dodajemy również wodę i pozostawiamy sos boloński do duszenia.

  • Pod koniec duszenia gulaszu mięsnego dodaj do niego 3 gałązki posiekanej bazylii. Możesz go pokroić prosto z łodygami. Należy go dodać dokładnie pod koniec hartowania, aby nie stracił aromatu. Po dodaniu bazylii zdejmij patelnię z ognia.

    Posiekaj świeżą bazylię i dodaj do sosu bolońskiego.

  • Na drobnej tarce zetrzyj 60-70 g parmezanu.

    Parmezan zmiel na tarce.

  • Na dno naczynia do pieczenia wlej trochę sosu, ponieważ ułożymy na nim suche liście lasagne. Jeśli tego nie zrobisz, ciasto przyklei się do dna formy.

    Nasmaruj spód naczynia do pieczenia sosem beszamelowym.

  • Połóż kilka arkuszy lasagne na dnie patelni. W razie potrzeby można je złamać lub nałożyć na siebie. W sumie będziesz potrzebować około 12-13 liści lasagne.

    Połóż arkusze lasagne na sosie.

  • Na wierzch ciasta połóż warstwę mięsa mielonego z warzywami. Warstwę mięsa lekko ubija się łyżką.

    Przykryj arkusze lasagne sosem bolońskim.

  • Posyp mięso mielonym sosem beszamelowym i posyp odrobiną startego parmezanu. Podobnie ułóż pozostałe arkusze lasagne, mięsa mielonego i sosu.

    następnie ponownie ułóż warstwę sosu beszamelowego i przykryj parmezanem.

  • Na samym końcu ułóż liście lasagne. Polać je dużą ilością sosu beszamelowego i posmarować startym parmezanem.

    Naprzemiennie nakładamy warstwy, ostatnie powinny być arkuszami ciasta. beszamel i ser.

  • Rozgrzej piekarnik do 170 stopni i piecz lasagne przez 40-45 minut. Po 40 minutach wyjmij lasagne z piekarnika i pozwól jej lekko ostygnąć. Podziel na porcje, rozłóż na pięknych talerzach i podawaj.

    Apetyczna lasagne bolognese jest gotowa.

  • Przepis

    Film przedstawia przepis, według którego możesz ugotować prawdziwe włoskie danie – lasagne bolognese. Cały proces jest szczegółowo opisany, a zalecenia podane podczas przygotowania, dzięki czemu sos, mięso mielone i sama lasagne stają się soczyste i mają bogaty smak. Zawiera również listę wszystkich potrzebnych składników.

    Czy kiedykolwiek robiłeś lasagne bolognese? Jak długo trwał proces gotowania i czy były jakieś trudności? Podziel się swoimi kulinarnymi wrażeniami w komentarzach.

    Inne przepisy na lasagne

    warzywna lasagne

    lasagne lawasz

    Wegetariańska lasagna

    Lasagne z beszamelem

    Lasagne z Bolończykiem

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author