Lasagne z mięsem mielonym według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Lasagne z mięsem mielonym i sosem beszamelowym - pyszny przepis

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • piekarnik;
  • kuchenka lub płyta kuchenna;
  • pojemnik do mieszania składników;
  • nóż;
  • łyżka;
  • deska do krojenia;
  • patelnia;
  • Papier do pieczenia.

Składniki

Ciasto na lasagne 30 szt.
Ser 200 gramów
Sos beszamelowy
Masło 135 gramów
Mąka pszenna 135 gramów
mleko 1,5 litra
Gałka muszkatołowa Smak
Czarny pieprz
Sól 1 łyżeczka
Sos boloński
Mielone (dowolne) 1 kg
Cebula 1 szt.
łodyga selera 2-3 szt.
Marchewka 1-2 szt.
Sos pomidorowy 200 gramów
Pomidor 2 szt.
Czarny pieprz Smak
Sól
Oregano
suchy czosnek

Gotowanie krok po kroku

  • Wlej wodę do rondla, zagotuj. Dodaj do wody 1 łyżkę. l. sól i 20-30 g oleju roślinnego.

    Doprowadź wodę do wrzenia w rondlu, sól, dodaj olej roślinny.

  • Ułóż arkusze lasagne pojedynczo na patelni i gotuj przez 6-7 minut. Jeśli wszystkie arkusze nie pasują od razu – gotuj w dwóch przejściach.

    Połóż arkusze lasagne w wodzie.

  • Ciasto rozprowadzamy, zostawiamy do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

    Po kilkuminutowym gotowaniu arkuszy wyjmij je i pozwól im ostygnąć.

  • Sos boloński

  • Drobno posiekaj łodygi selera.

    Posiekaj łodygę selera.

  • Rozprowadzamy go na rozgrzanej i posmarowanej olejem roślinnym patelnią lub kociołkiem.

    Seler rozprowadzamy w nagrzanym kociołku lub patelni.

  • Pokrój cebulę i dodaj do selera, wymieszaj.

    Dodaj posiekaną cebulę do selera.

  • Marchewkę pokroić w drobną kostkę.

    Marchewkę kroimy w drobną kostkę.

  • Zalej warzywa i smaż na złoty kolor.

    Dodaj marchewki do cebuli z selerem.

  • Jak tylko warzywa się usmażą, dodaj mięso mielone i dokładnie wymieszaj.

    Dodaj mięso mielone do warzyw, wymieszaj.

  • Sól, pieprz, dopraw do smaku suchym czosnkiem.

    Dopraw przyszły sos boloński przyprawami.

  • Drobno posiekaj pomidory i dodaj na patelnię, smaż przez 2-3 minuty.

    Dodaj drobno posiekane pomidory.

  • Wlej sos pomidorowy, wymieszaj, trzymaj 2-3 minuty.

    Dopraw wszystko sosem pomidorowym.

  • Tuż przed wyłączeniem palnika dodaj oregano i zamieszaj.

    Na koniec dopraw sos boloński suszonym czosnkiem.

  • Sos beszamelowy

  • Wrzuć masło do rondla i podgrzej na małym ogniu.

    Rozpuść masło w rondelku.

  • Dodaj mąkę, mieszaj trzepaczką, aż będzie gładka. Smażyć przez 1 minutę.

    Do masła dodać mąkę i szybko zaparzyć.

  • Wlać gorące (ale nie wrzące) mleko, energicznie wymieszać. Gotuj przez 5 minut, w tym czasie stale mieszaj miksturę.

    Dodaj mleko i ubij, aż sos będzie gładki.

  • Dbamy o to, aby nie pojawiały się grudki – właściwy beszamel powinien być gładki.

    Ważne jest, aby w sosie beszamelowym nie było grudek.

  • Dodaj 1 łyżeczkę. sól, pieprz czarny i gałka muszkatołowa, wymieszaj. Gdy ostatni składnik będzie gotowy, ułóż lasagne.

    Do tego sosu koniecznie trzeba dodać gałkę muszkatołową.

  • Zbiórka potraw

  • Posmaruj blachę do pieczenia oliwą z oliwek. Wykładamy dolną warstwę arkuszy ciasta. Wykonujemy dwie kolumny po 5 kawałków ciasta w każdej.

    Nasmaruj spód formy oliwą z oliwek, ułóż na niej arkusze lasagne.

  • Polać sosem beszamelowym.

    Nasmaruj warstwę arkuszy sosem beszamelowym.

  • Rozłóż sos boloński.

    Następnie dodaj sos boloński.

  • Posyp serem na wierzchu.

    Posyp tę warstwę tartym serem.

  • Powtarzamy tę sekwencję jeszcze raz.

    Ponownie powtórz wszystkie warstwy naczynia.

  • Posyp kolejną warstwą ciasta, posyp sosem beszamelowym i posyp serem.

    Naczynie przykryć płatkami lasagne, posmarować sosem beszamelowym i posypać serem.

  • Przykryj folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 20 minut.

    Formę zakrywamy folią i wysyłamy do piekarnika.

  • Lasagne jest gotowa!

    Jak widać, przepis na lasagne z mielonego mięsa jest w rzeczywistości dość prosty.

  • Przepis

    Jeśli masz jakiekolwiek trudności podczas gotowania, możesz spojrzeć na przepis z komentarzami autora i dowiedzieć się, jak uniknąć sytuacji problemowej.

    Apetyczna lasagne z mięsem mielonym gotowa! Podziel się wrażeniami z dania, czy Ci się podobało. Może zdecydowałeś się dodać odrobinę skórki do dania, a wyszło jeszcze lepiej? W takim razie napisz swój dodatek, może ktoś doceni właśnie taki smak dania!

    Inne przepisy na lasagne

    makaron lasagne

    Lasagne z kurczakiem

    lasagne lawasz

    Lasagne z mięsem mielonym

    Lasagne w powolnej kuchence

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author