
Sprzęt i przybory kuchenne:
- piekarnik;
- kuchenka lub płyta kuchenna;
- pojemnik do mieszania składników;
- nóż;
- łyżka;
- deska do krojenia;
- patelnia;
- Papier do pieczenia.
Składniki
Ciasto na lasagne | 30 szt. |
Ser | 200 gramów |
Sos beszamelowy |
Masło | 135 gramów |
Mąka pszenna | 135 gramów |
mleko | 1,5 litra |
Gałka muszkatołowa | Smak |
Czarny pieprz |
Sól | 1 łyżeczka |
Sos boloński |
Mielone (dowolne) | 1 kg |
Cebula | 1 szt. |
łodyga selera | 2-3 szt. |
Marchewka | 1-2 szt. |
Sos pomidorowy | 200 gramów |
Pomidor | 2 szt. |
Czarny pieprz | Smak |
Sól |
Oregano |
suchy czosnek |
Gotowanie krok po kroku
Wlej wodę do rondla, zagotuj. Dodaj do wody 1 łyżkę. l. sól i 20-30 g oleju roślinnego. 
Ułóż arkusze lasagne pojedynczo na patelni i gotuj przez 6-7 minut. Jeśli wszystkie arkusze nie pasują od razu – gotuj w dwóch przejściach. 
Ciasto rozprowadzamy, zostawiamy do ostygnięcia do temperatury pokojowej. 
Sos boloński
Drobno posiekaj łodygi selera. 
Rozprowadzamy go na rozgrzanej i posmarowanej olejem roślinnym patelnią lub kociołkiem. 
Pokrój cebulę i dodaj do selera, wymieszaj. 
Marchewkę pokroić w drobną kostkę. 
Zalej warzywa i smaż na złoty kolor. 
Jak tylko warzywa się usmażą, dodaj mięso mielone i dokładnie wymieszaj. 
Sól, pieprz, dopraw do smaku suchym czosnkiem. 
Drobno posiekaj pomidory i dodaj na patelnię, smaż przez 2-3 minuty. 
Wlej sos pomidorowy, wymieszaj, trzymaj 2-3 minuty. 
Tuż przed wyłączeniem palnika dodaj oregano i zamieszaj. 
Sos beszamelowy
Wrzuć masło do rondla i podgrzej na małym ogniu. 
Dodaj mąkę, mieszaj trzepaczką, aż będzie gładka. Smażyć przez 1 minutę. 
Wlać gorące (ale nie wrzące) mleko, energicznie wymieszać. Gotuj przez 5 minut, w tym czasie stale mieszaj miksturę. 
Dbamy o to, aby nie pojawiały się grudki – właściwy beszamel powinien być gładki. 
Dodaj 1 łyżeczkę. sól, pieprz czarny i gałka muszkatołowa, wymieszaj. Gdy ostatni składnik będzie gotowy, ułóż lasagne. 
Zbiórka potraw
Posmaruj blachę do pieczenia oliwą z oliwek. Wykładamy dolną warstwę arkuszy ciasta. Wykonujemy dwie kolumny po 5 kawałków ciasta w każdej. 
Polać sosem beszamelowym. 
Rozłóż sos boloński. 
Posyp serem na wierzchu. 
Powtarzamy tę sekwencję jeszcze raz. 
Posyp kolejną warstwą ciasta, posyp sosem beszamelowym i posyp serem. 
Przykryj folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 20 minut. 
Lasagne jest gotowa! 
Przepis
Jeśli masz jakiekolwiek trudności podczas gotowania, możesz spojrzeć na przepis z komentarzami autora i dowiedzieć się, jak uniknąć sytuacji problemowej.
Apetyczna lasagne z mięsem mielonym gotowa! Podziel się wrażeniami z dania, czy Ci się podobało. Może zdecydowałeś się dodać odrobinę skórki do dania, a wyszło jeszcze lepiej? W takim razie napisz swój dodatek, może ktoś doceni właśnie taki smak dania!
Inne przepisy na lasagne
makaron lasagne
Lasagne z kurczakiem
lasagne lawasz
Lasagne z mięsem mielonym
Lasagne w powolnej kuchence
Miłego czytania!