Lavash roll z paluszkami krabowymi: z serem, jajkiem, ogórkiem i pieczarkami, w piekarniku i na patelni

Przepis na lawasz z paluszkami krabowymi: 10 wariacji na pożywną i prostą przekąskę

Oryginalna przystawka znajduje się na uroczystych i codziennych kolacjach. A gospodynie domowe starają się wnieść własną „zapał” do podstawowego przepisu. Co tak lubi prosta przekąska i jakie jest zastosowanie jej składu?

Korzyści i wartość odżywcza dania

Klasyczna bułka pita z paluszkami krabowymi oprócz głównych składników zawiera jajka, ser, tłusty sos, sałatę, koperek, pietruszkę. Szczegółowy opis korzyści i wartości odżywczych nadziewanego chleba pita omówiono w tabeli.

Tabela – Zawartość kalorii i zalety składników w bułce pita z paluszkami krabowymi

składniki kalorie na 100 g Przydatne w składzie Wpływ na organizm
Paluszki krabowe 88 – sód;
– potas;
– wapń;
– nikiel
– Poprawia pracę mózgu;
– wzmocnione są naczynia krwionośne;
– obniża poziom cholesterolu we krwi
lawasz ormiański 236 – Witaminy z grupy B, E, PP, A;
– potas;
– magnez;
– sód;
– fosfor;
– cynk;
– żelazo
– Poprawia trawienie;
– wzmacnia kości i stawy;
– odporność jest zachowana;
– zostaje przywrócony normalny metabolizm;
– wzmocnione są ściany naczyń krwionośnych;
– poprawia stan włosów i paznokci
gotowane jajka 157 – Aminokwasy;
– witaminy B12 i B3;
– witaminy A, E, D;
– kwas foliowy;
– żelazo;
– fosfor;
– potas
– Poprawia pracę układu krążenia;
– wzmocnione zostają mięśnie i tkanka kostna;
– normalizacja wątroby;
– poprawia się wzrok;
– zapobiega powstawaniu nowotworów (profilaktyka nowotworów)
Ser (przetworzony, miękki, twardy) 148 do 356 – Cynk;
– fosfor;
– wapń;
– aminokwasy
– tkanka kostna jest wzmocniona;
– poprawia stan zębów;
– praca przewodu żołądkowo-jelitowego jest znormalizowana;
– podwyższony poziom hemoglobiny
Majonez (domowy) 680 – Witaminy A, E, K, PP, grupa B;
– aminokwasy;
– tłuszcze nasycone i nienasycone
– Zwiększa odporność;
– metabolizm jest znormalizowany;
– wzmocnione zostają tkanki mięśniowe i kostne;
– poprawia pracę przewodu pokarmowego
Świeże zioła (pietruszka, bazylia, koperek) 38 – selen;
– kwas foliowy;
– witaminy A, C, B1, B2;
– olejki eteryczne;
– karoten;
– potas;
– magnez;
– żelazo
– praca układu pokarmowego jest regulowana;
– poprawia stan skóry;
– praca nerek jest znormalizowana;
– przywrócony zostaje metabolizm glukozy;
– dziąsła są wzmocnione

Biorąc pod uwagę liczbę produktów w naczyniu, możesz obliczyć jego całkowitą zawartość kalorii. Przygotowując sześć porcji składających się ze 100 g chleba pita, 100 g paluszków krabowych, 150 g sera, 100 g jajek i 30 g sosu, łączna kaloryczność dania wyniesie 1219 kalorii. W związku z tym jedna porcja zawiera 203 kalorie.

Co to jest surimi

Wszystkie te produkty są oczywiście cenne dla organizmu. Wbrew stereotypom nawet majonez domowy może być przydatny. Ale same paluszki krabowe są wątpliwe.

Wbrew nazwie, pałeczki są robione nie z mięsa kraba, ale z białej ryby lub białka rybiego. Zmielone do stanu przypominającego pastę mięso ryb lub krewetek nazywa się surimi. To podstawa paluszków krabowych, więc surimi powinno znaleźć się na pierwszym miejscu na liście składników. Również w produkcie w niewielkiej ilości znajdują się dodatki do żywności utrwalające kolor i elastyczność, woda, olej roślinny, skrobia, białko jaja.

Paluszki krabowe to produkt naturalny, który może być niedrogim zamiennikiem filetów rybnych. Jednak podczas przetwarzania większość użytecznych właściwości znika. Produkt pozostaje w najlepszym razie „pusty”. Ponadto stabilizatory, zagęstniki, barwniki, aromaty, wskazane w dużych ilościach na opakowaniu, mogą wyrządzić więcej szkody niż pożytku. Zaleca się nie nadużywać produktu, wybierać go ostrożnie i nie gotować potraw „krabowych” dla dzieci.

Jak gotować bułkę pita z paluszkami krabowymi

Nawet leniwy szef kuchni potrafi zrobić oryginalną przekąskę. Gotowanie zajmuje tylko 15-20 minut. Nadzienie wyrabia się w zależności od indywidualnych preferencji i wyobraźni kucharza.

serowy

Osobliwości. Przepis na zrobienie chleba pita z paluszkami krabowymi i serem można uznać za klasykę. W razie potrzeby twardy ser zastępuje się twarogiem, kozim lub sojowym.

Czego potrzebujesz:

  • chleb pita – jeden kawałek;
  • ser – 100 g;
  • paluszki krabowe – 250 g;
  • jajko (gotowane) – dwa kawałki;
  • ząbek czosnku – jeden kawałek;
  • pietruszka – jedna pęczek;
  • sos – dwie łyżki;
  • film spożywczy.

Instrukcje gotowania

  • Zetrzyj jajka, ser, czosnek na drobnej tarce.
  • Pokrój patyczki w paski.
  • Wymieszaj przygotowane składniki.
  • Dodaj sos i dokładnie wymieszaj, aby nadzienie się skleiło.
  • Rozłóż chleb pita na stole.
  • Równomiernie rozprowadź nadzienie.
  • Posiekaj pietruszkę i posyp ją.
  • Zwiń pitę mocno w bułkę.
  • Włóż roladę zawiniętą w folię spożywczą do włożenia do lodówki na dwie godziny.
  • koreański

    Osobliwości. Ostra bułka jest otrzymywana z marchewką „koreańską”. Możesz ugotować przystawkę pita z paluszkami krabowymi i marchewką z dodatkiem ogórków lub sera topionego. Jeśli używa się sera, najpierw rozprowadza się go na cieście. Polewa jest rozprowadzana, doprawiana sosem.

    Czego potrzebujesz:

    • marchewka „koreańska” – 200 g;
    • chleb pita – dwa kawałki;
    • surimi – 250 g;
    • świeży ogórek – jeden kawałek;
    • sos – dwie do trzech łyżek stołowych;
    • ząbek czosnku (opcjonalnie)
    • film spożywczy.

    Instrukcje gotowania

  • Zetrzeć patyki lub posiekać nożem.
  • Odetnij skórkę i zetrzyj ogórek na tarce.
  • Odcedź sok z ogórka.
  • Do sosu wycisnąć ząbek czosnku.
  • Rozłóż pierwszy listek pity i namocz połową sosu.
  • Równomiernie posyp paluszki krabowe.
  • Na wierzch połóż drugą pitę i nasącz resztą sosu.
  • Posmaruj marchewką i ogórkiem (możesz wstępnie wymieszać).
  • Zwiń ciasno.
  • Jeśli rolka jest długa, przeciąć na pół.
  • Zawiń każdy kawałek w folię spożywczą i wstaw do lodówki na jedną do dwóch godzin.
  • Nasmaruj chleb pita i bardzo szybko rozprowadź między nimi nadzienie. Przy długiej pracy chlebek pita zanurzy się w sosie i zmięknie. W takim przypadku trudno będzie przekręcić rolkę.

    Grzyb

    Osobliwości. Możesz spróbować ugotować bułkę z marynowanymi lub smażonymi grzybami. Do tego celu najlepiej nadają się grzyby.

    Czego potrzebujesz:

    • arkusz cienkiego chleba pita – jeden kawałek;
    • ser topiony (brykiet) – 100 g;
    • pieczarki – 100 g;
    • paluszki surimi – 100 g;
    • ząbek czosnku – jeden lub dwa kawałki;
    • koperek z pietruszki;
    • sos – jedna lub dwie łyżki stołowe;
    • film spożywczy.

    Instrukcje gotowania

  • Patyczki rozetrzeć na tarce lub w blenderze.
  • Do sosu wycisnąć ząbek czosnku.
  • Zetrzyj ser.
  • Pokrój i usmaż grzyby.
  • Posiekaj pietruszkę i koperek.
  • Rozłóż chleb pita i posmaruj sosem.
  • Posyp posiekanymi ziołami.
  • Rozłóż surimi i pieczarki.
  • Posyp serem na wierzchu.
  • Ostrożnie zwiń rolkę.
  • Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki.
  • ogórek

    Osobliwości. Przepis na chleb pita z paluszkami krabowymi i ogórkiem jest idealny na wiejska ucztę. Uzupełnieniem ogórka są liście sałaty. Główną różnicą w przepisie jest rozłożenie produktów w paski wzdłuż chleba pita.

    Czego potrzebujesz:

    • Podpłomyk ormiański – jeden kawałek;
    • paluszki surimi (rolki) – 200 g;
    • świeży ogórek – jeden kawałek;
    • jajko na twardo – dwa kawałki;
    • liście sałaty – pięć lub sześć sztuk;
    • sos – dwie łyżki;
    • film spożywczy.

    Instrukcje gotowania

  • Zetrzyj lub posiekaj jajka.
  • Rozwiń patyczki, aby uzyskać równe warstwy.
  • W razie potrzeby obierz ogórek i pokrój w plasterki.
  • Rozłóż listek pity i dopraw sosem.
  • Od bocznej krawędzi nałóż liście sałaty od góry do dołu.
  • W ten sam sposób rozłóż jajko obok sałatki.
  • Ułóż warstwy krabów w rzędach.
  • Rozłóż plasterki ogórka wokół krawędzi.
  • Zacznij skręcać od strony zielonych liści.
  • Zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na kilka godzin.
  • Podczas skręcania obserwuj boczne krawędzie rolki. Jeśli są nierówne, to po skręceniu należy je przyciąć nożem. Możesz również początkowo owinąć „boki” do wewnątrz, a dopiero potem przystąpić do skręcania.

    Kiełbasa

    Osobliwości. Przepis przypadnie do gustu każdemu, kto uwielbia shawarmę i obfite przekąski. Improwizowana shawarma nie jest zawijana w tradycyjny sposób w rolkę, ale z różnych stron. Zrolowana przystawka jest smażona jak prawdziwa shawarma.

    Czego potrzebujesz:

    • duży chleb pita – jeden kawałek;
    • mały ogórek – jeden kawałek;
    • paluszki krabowe – cztery sztuki;
    • kiełbasa gotowana – 100 g;
    • ser topiony – 90 g;
    • ketchup – trzy łyżki stołowe;
    • sos majonezowy – dwie łyżki;
    • przyprawy według uznania.

    Instrukcje gotowania

  • Pokrój patyczki w pierścienie lub batoniki.
  • Kiełbasę, ogórek pokroić w paski;
  • Zetrzyj stopiony ser.
  • Rozłóż chleb pita na stole.
  • Posmaruj przestrzeń wokół środka sosem.
  • Rozłóż paski kiełbasy na natłuszczonej części.
  • Na wierzch ułożyć ogórek, a następnie patyczki.
  • Posyp serem i polej keczupem.
  • Złóż chleb pita do koperty: złóż prawy i lewy bok do środka, a następnie zawiń spód i złóż do przeciwległej krawędzi.
  • Lekko naciśnij powstałą shawarmę dłonią i smaż z obu stron.
  • jajko

    Osobliwości. Przepis krok po kroku na chleb pita z paluszkami krabowymi i jajkiem jest prosty i satysfakcjonujący. Rolka składa się z dwóch arkuszy.

    Czego potrzebujesz:

    • chleb pita – dwa kawałki;
    • jajko na twardo – jeden kawałek;
    • paluszki surimi – 100 g;
    • sos – trzy do czterech łyżek;
    • Koperek;
    • film spożywczy.

    Instrukcje gotowania

  • Zmiel jajko na grubej tarce.
  • Posiekaj koperek.
  • Pokrój w kostkę surimi.
  • Rozłóż chleb pita i posmaruj sosem.
  • Posyp jajkiem i koperkiem.
  • Na wierzch połóż drugą pitę i również nasącz sosem.
  • Posyp kawałkami surimi.
  • Zwiń konstrukcję w ciasną rolkę.
  • Pozostaw w lodówce na kilka godzin.
  • Lawasz z surimi i warzywami

    Pochylać się

    Osobliwości. Chudy przepis na chleb pita z paluszkami krabowymi jest odpowiedni dla osób na diecie. Jako sos zaleca się stosowanie niskotłuszczowego jogurtu naturalnego. W razie potrzeby możesz dodać warzywa – słodką paprykę, awokado, ogórek.

    Czego potrzebujesz:

    • chleb pita – jeden kawałek;
    • surimi – 200 g;
    • jajko – dwa kawałki;
    • kapusta pekińska – kilka arkuszy;
    • sos – dwie łyżki;
    • film spożywczy.

    Instrukcje gotowania

  • Pokrój patyki w kółka.
  • Jajka zetrzyj na grubo i wymieszaj z sosem.
  • Rozdrobnij liście kapusty.
  • Rozłóż chleb pita na stole.
  • Rozłóż kapustę.
  • Umieść patyki na wierzchu, pozostawiając jedną stronę pustą.
  • Rozłóż masę jajeczną na pustej krawędzi.
  • Zacznij zwijać bułkę z jajkiem.
  • Zawiń rolkę w folię spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin.
  • Ryż

    Osobliwości. Obfita bułka ryżowa może być kompletnym posiłkiem.

    Czego potrzebujesz:

    • gotowany ryż – 100 g;
    • paluszki krabowe – 250 g;
    • chleb pita – jeden kawałek;
    • jajka – cztery sztuki;
    • cebula – jeden kawałek;
    • sałata, koperek – opcjonalnie;
    • sos – dwie lub trzy łyżki stołowe;
    • film spożywczy.

    Instrukcje gotowania

  • Cebulę posiekać i zalać wrzątkiem, aby zmniejszyć goryczkę.
  • Pokrój patyki, posiekaj sałatę, koperek.
  • Jajka zetrzyj na grubo.
  • Wymieszaj wszystkie posiekane składniki z ryżem.
  • Dopraw sosem, wymieszaj.
  • Rozwiń chleb pita.
  • Rozłóż nadzienie.
  • Zawiń w folię spożywczą i umieść bułkę w lodówce.
  • Smażony

    Osobliwości. Prosty przepis na smażoną bułkę przyda się na pyszne, obfite śniadanie. Twardy ser można zastąpić twarogiem. Najlepiej spróbować dania na gorąco.

    Czego potrzebujesz:

    • chleb pita – jeden kawałek;
    • paluszki krabowe – 250 g;
    • ser twardy – 200 g;
    • zielona cebula – mała pęczek;
    • surowe jajko – jeden kawałek;
    • jajko na twardo – trzy kawałki;
    • mleko – trzy do czterech łyżek stołowych;
    • kwaśna śmietana – dwie łyżki stołowe;
    • mąka – jedna łyżka stołowa;
    • olej słonecznikowy;
    • przyprawy według potrzeb.

    Instrukcje gotowania

  • Posiekaj pałeczki.
  • Obierz i posiekaj jajka nożem.
  • Zetrzyj ser.
  • Cebulę posiekać i zalać wrzącą wodą.
  • Połącz posiekane składniki i dopraw kwaśną śmietaną.
  • Dodaj sól, przyprawy.
  • Przygotuj ciasto: ubij surowe jajko, dodaj mleko i dodaj mąkę, wymieszaj.
  • Rozwiń chleb pita i podziel go na kilka równych części.
  • Nasmaruj nadzienie każdą częścią i zawiń w małe rolki.
  • Zanurzając w mieszance mleka i jajek, podsmażamy bułki na niewielkiej ilości oleju z obu stron.
  • Pieczony

    Osobliwości. W piekarniku uzyskuje się obfitą i soczystą bułkę. To danie może być podawane jako drugie.

    Czego potrzebujesz:

    • Lawasz ormiański – jeden kawałek;
    • surimi – 200 g;
    • ser – 150 g;
    • pomidory – jeden kawałek;
    • jajko na twardo – dwa kawałki;
    • surowe jajko – jeden kawałek;
    • papryka – jeden kawałek;
    • zielone cebule;
    • przyprawy;
    • sos.

    Instrukcje gotowania

  • Pokrój patyki na plasterki.
  • Drobno posiekaj paprykę i cebulę.
  • Wymieszaj posiekane produkty, dodaj sos, wymieszaj.
  • Pokrój pomidory na pół koła.
  • Rozłóż chleb pita i rozprowadź nadzienie.
  • Połóż pomidory na wierzchu.
  • Posyp serem.
  • Rzuć ostrożnie.
  • Połóż ściegiem do dołu na blasze do pieczenia.
  • Ubij jajko i posmaruj wierzch bułki.
  • Pieczemy 15 minut w 200°C.
  • Lawasz jest dobry do pieczenia. Jako nadzienie weź kurczaka, mięso mielone, ser, pieczarki, bakłażan. Nie trzeba zwijać ciasta w bułkę. Z dwóch części chleba pita otrzymuje się „ciasto”: na jednej – nadzienie, drugie – na wierzchu.

    Produkty do przygotowania bułki leżą na stole

    Co jeszcze dodać

    Fantazja kulinarna nie zna granic, zwłaszcza jeśli chodzi o przekąski. Podpłomyki ormiańskie i surimi można łączyć z różnymi potrawami w zależności od preferencji. W klasycznym przepisie z jajkiem, serem i sosem możesz zmieniać i łączyć różne składniki.

    • Ogórki konserwowe. Przepis bez jajek. Ogórki drobno zmielić na tarce i dodać do sosu. Surimi i ser są również wcierane. Najpierw namocz chleb pita w sosie, a następnie posyp pałeczkami i serem.
    • Ser miękki i śmietana. Lekka i smaczna przekąska. Ser feta, twarożek lub ser Adyghe zmiel na drobno, wymieszaj z koperkiem i kwaśną śmietaną. Rozłóż powstałą mieszankę na cieście i pokrusz starte patyczki na wierzchu.
    • Ryba w puszce. Najlepiej nadaje się makrela, tuńczyk, różowy łosoś. Wyrabiając widelcem, dodaje się je do głównych składników – surimi, jajek, koperku. Dodaj sos i mieszaj, aż będzie gładkie. Rozłóż nadzienie na torcie i zwiń. W razie potrzeby gotową bułkę można upiec, wstępnie pokrytą surowym jajkiem na wierzchu.
    • Kukurydza w puszce. Oddzielnie wymieszaj starte jajko na twardo, sos i serek śmietankowy („Bursztyn”, „Przyjaźń” w kąpieli). Masę rozsmarować na bułce pita, posypać posiekanymi patyczkami i natką pietruszki. Posyp równomiernie ziarnami kukurydzy w puszkach i zwiń. Jeśli chcesz, możesz dodać cebulę i marchewkę.
    • Wędzony bekon. Potrzebne będą: jajka, marchewka po koreańsku, ogórek, surimi, ser, bekon i sos. Jajko, ser, bekon i ogórek zetrzeć na drobno. Nasmaruj pitę sosem. Rozłóż całe patyczki wzdłuż lewej krawędzi ciasta, po usunięciu górnych czerwonych części. Równolegle ułóż dodatki do surimi: marchewka, bekon, jajko, ogórek, ser. Wykończ czerwonymi warstwami patyczków.

    7 sztuczek kulinarnych

    Istnieje siedem kulinarnych sztuczek, jak sprawić, by bułki pita z paluszkami krabowymi były piękne, równe, apetyczne.

  • Skład produktów. Uważnie przeczytaj skład serów i produktów „krabowych”. W przypadku przekąsek musisz wybierać produkty naturalne. Tak zwany produkt serowy i paluszki wykonane ze skrobi i konserwantów nie tylko zepsują smak, ale też wyrządzą więcej szkody niż pożytku.
  • Właściwe tankowanie. Sos należy dodać do składników, zagnieść „sałatkę” lub rozprowadzić na czystym chlebie pita. Bardzo trudno jest namoczyć produkty ułożone na chlebie pita sosem: podczas rozprowadzania kawałki pozostają na łyżce, a nadzienie zgniatane. Jeśli zapomniałeś o sosie, a suche nadzienie zostało już ułożone, możesz nałożyć sos na wierzch za pomocą siatki bez smarowania łyżką.
  • Orzechy dla smaku. Do startych składników lub do sosu zaleca się dodać mielone orzechy włoskie, pestki słonecznika lub dyni, sezam. Danie okaże się obfite i pachnące.
  • Nakładanie warstw. Aby uświetnić przystawkę, można użyć kilku chlebków pita (do czterech arkuszy), które po ułożeniu nadzienia nakładają się na siebie (składniki można zmieniać). Aby rolka nie pękała podczas skręcania, nadzienie należy rozprowadzać cienkimi warstwami. Zaleca się również naprzemienne zawijanie jednego chleba pita w drugi.
  • Zapięcie do napełniania. W zimnej przystawce spoiwem jest sos. Do przechowywania składników w upieczonej bułce używa się sera lub surowego jajka. W każdym razie, aby nadzienie się nie rozpadło, konieczne jest ciasne zwinięcie rolki. Jednak nie przesadzaj: chlebek pita łatwo pęka i pęka.
  • Płaski kształt. Aby nadać pita równy kształt, musisz najpierw odciąć zaokrąglone krawędzie. Rezultatem jest zwykły prostokąt.
  • Odzyskiwanie suchych ciast. Jeśli chleb pita wyschnie, można go „ożywić” za pomocą wody lub obfitej impregnacji sosem. Potem lepiej jest użyć chleba pita do pieczenia.
  • Przepis na chleb pita z paluszkami krabowymi jest indywidualny i zależy od preferencji smakowych oraz tolerancji pokarmowej. Należy pamiętać, że dodatek produktów zwiększa nie tylko zawartość kalorii, ale także objętość potrawy. Jeśli jest dużo nadzienia, lepiej rozłożyć je na kilka chlebów pita.

    : „Najważniejsze, aby nie przesadzać z majonezem, w przeciwnym razie zabije wszystkie smaki”

    A w domu zwykle robimy jedną warstwę z paluszkami krabowymi, drugą z koreańską marchewką i jedną gotowanymi jajkami i zieloną cebulką. wstępne smarowanie każdego chleba pita majonezem lub przetworzonym serem, takim jak „Bursztyn” lub „Przyjaźń”. W folię spożywczą powstałą rolkę i w lodówce na noc, aby była namoczona i nie wyschła. Bardzo smaczne i satysfakcjonujące.

    Anastasia Nerubalskaya, https://eda.ru/recepty/zakuski/rulet-iz-lavasha-s-krabovimi-palochkami-i-ukropom-42640

    Możesz również dodać ogórek. Ogólnie rzecz biorąc, lepiej jest na jednym długim chlebie pita. Ogórek, skręcony, krab. paluszki, skręcone, ser i jajka lepiej wymieszać, skręcić. Odciąć. Krab. Wymieszaj paluszki i ser z majonezem. Sam lawasz jest posmarowany majonezem lub roztopionym serem. Najważniejsze, aby nie przesadzać z majonezem, w przeciwnym razie zabije wszystkie inne smaki.

    Inna, http://2recepta.com/rulet-iz-lavasha-s-nachinkoj-iz-krabovyx-palochek.html

    A jeśli trochę to skomplikujesz, będzie jeszcze smaczniejsze: 3 cienkie chlebki pita, majonez, koperek, bez jajek. Ser – rosyjski, rozkłada się warstwami: na pierwszym chlebku pita – majonez z koperkiem, na wierzchu – drugi chlebek pita. na nim – tarty ser z czosnkiem i majonezem, następnie – trzeci chleb pita – na nim paluszki krabowe z majonezem. Następnie zawiń go w rolkę, mocniej. Wkładamy go do lodówki na kilka godzin. Pokrój na kawałki. Wszystkie składniki „na oko”. Po prostu smarujemy go chlebem pita, nie trzeba go gęsto układać.

    Irene, https://www.kulina.ru/articles/75758/

    Zrobiłam miękki ser, koperek i paluszki krabowe. Wyprostowałem je i ułożyłem warstwami na chlebie pita. Potem zamieniła go w rolkę)
    I owinęła rolkę w folię lub folię i do lodówki. Krojone na szlaku. dzień.

    Chusta, https://www.u-mama.ru/forum/family/cook/409129/index.html

    Mój zwykły przepis na nadzienie ormiańskiego lawaszu (3 liście): 1 arkusz = smar z majonezem (nie rozcieńczaj błota!) + posyp drobno posiekanym jajkiem (1-1,5 jajka na arkusz); 2 arkusze = ten sam majonez + drobno posiekane paluszki krabowe (lub konserwy rybne we własnym sosie lub smażone pieczarki-cebula-marchew, wszystko jest w porządku itp., tj. fantazjujemy na drugim arkuszu); 3 arkusze = 1 arkusz (majonez + jajko). Ostrożnie skręcamy wszystko rurką (owijam w folię) i kładziemy w ucisk na zimno na kilka godzin. Będzie moczyć i gumy już nie będzie. Mąż to lubi. Po Wielkanocy pozostały jajka na twardo i dostosowałam je do tego samego chleba pita (z 2 arkuszy) + koperek. Bednova pod względem ilości produktów, ale na herbatę lub na przekąskę poszło świetnie. Powodzenia!!

    Burza śnieżna, http://www.woman.ru/home/culinary/thread/2978160/

    Inne przepisy na sałatki

    Omlet z pomidorami i szynką
    Sushi Philadelphia Pasztet z
    wątroby
    Sałatka z wątróbki dorsza w puszkach Grzanki
    czosnkowe

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author